Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szafa w holu 1.5m. Jak dla nas wystarczająca. Natomiast jeśli dla Ciebie jest zbyt mała to z tego co pamiętam MG Projekt powinien posiadać też wersję z odwrotnym biegiem schodów, dzięki czemu uzyskujesz większą szafę w holu, przy czym rozplanowanie pomieszczeń nad garażem jest nieco inne...

Co do naszej budowy to, my aktualnie wylewamy "chudziak" :wink:

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 4 months później...
  • 3 months później...
Sami myslimy o budowie tego domu. Jestesmy z Warszawy. Budowe planujemy w miejscowosci Chotomow. Bardzo podobaja nam sie zdjecia umieszczone na formum!!! Bede bardzo wdzieczny za dodatkowe zdjecia. Owdzieczymy sie tym samym po rozpoczeciu budowy - Wiosna 2010.

• 4 months później...

Witam Koralowiczów,

Również podjąłem decyzję o budowie tego domu. Interesują mnie wszystkie informacje na temat budowy (pozytywne i negatywne doświadczenia). Jeśli możecie, to podzielcie się swoimi uwagami. Chętnie zobaczyłbym ten dom w realu. Może ktoś buduje w zachodniopomorskim lub w sąsiedztwie i mógłby się pochwalić swoją budową?

Pozdrawiam wszystkich. Piotrek.

Moniko, Piotrze,

Jakich informacji potrzebujecie? Może będę mógł pomóc...

Co do kosztów stanu surowego otwartego to z tego co pamiętam zapłaciliśmy trochę więcej, ale kiedy My budowaliśmy to materiały były trochę droższe... :( pozdrawiam Darek

P.S. Michał, Ula zgodnie z obietnicą zapraszamy na kawę... :D

http://images39.fotosik.pl/259/5694ceda0c729b96med.jpg

http://images35.fotosik.pl/118/3a742e67f7b40a96med.jpg

Darku,

moje gratulacje. Dom robi wrażenie. Po obejrzeniu tych zdjęć utwierdziłem się swojej decyzji co do wyboru tego projektu. Jeśli w środki wygląda tak dobrze jak z zewnątrz, to już mi się podoba. Dobry gust i wyczucie estetyki.

Mam kilka pytań do Ciebie:

1. czy dokonałeś jakichś zmian ulepszających funkcjonalność domu?

2. czy z perspektywy mieszkania w tym domu, mieszka się dobrze, czy coś można byłoby zmienić?

3. czy pokoje na piętrze są dobrze doświetlone?

4. czy w salonie z jadalnią nie jest zbyt ciemno z uwagi na duży podcień?

5. czy ściana domu (zwłaszcza elewacja boczna - strona garażu) nie jest zbyt "ciężka"?

Przepraszam za te pytania, ale jest to dla mnie ważne. Jak dotąd nie znalazłem żadnej osoby, która wybrała ten projekt i zbudowała dom. Dlatego Twoje uwagi będą bardzo pomocne. Jeśli można prosić o dodatkowe zdjęcie, to będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

Piotrek.

Piotrze,

Poniżej odpowiedzi na Twoje pytania.

1. Jeśli chodzi Ci o zmiany rozkładu pomieszczeń, to nie dokonywaliśmy żadnych większych zmian, poza rezygnacją z okien bocznych w pokojach nad salonem i bocznego okienka w kuchni. Jeśli zaś chodzi o instalacje to i owszem... Ale chyba nie o to Ci chodzi na tym etapie... :)

2. Mieszka się bardzo dobrze. A czy coś można by zmienić?... Może parę szczegółów... Takich jak rozmieszczenie drzwi w garderobach na piętrze...

3. Pokoje na piętrze są bardzo dobrze doświetlone. Dla ułatwienia zorientowania się w kierunkach dodam, że wjazd do garażu mamy od strony południowej.

4. Przy tej wielkości oknach i takim ich usytuowaniu jak na projekcie, nie ma możliwości aby było ciemno. Podcień w niczym tu nie przeszkadza.

5. A to już jest kwestia gustu. Dla nas nie. Poniżej zdjęcia. Sam musisz zdecydować czy dla Ciebie jest zbyt ciężka... :D

pozdrawiam

Darek

http://images48.fotosik.pl/264/e9e1a971c60df295med.jpg

http://images42.fotosik.pl/176/fc4337274149817bmed.jpg

http://images41.fotosik.pl/260/63790ea42e04bc54med.jpg

Witaj,

dziękuję za zdjęcia. Rzeczywiście boczna ściana nie wygląda źle.

Aktualnie jesteśmy na etapie adaptacji projektu, więc możemy jeszcze coś zmienić. Wspomniałeś o rozmieszczeniu drzwi od garderoby, czy chodzi o garderobę w sypialni? Bo moim zdaniem drzwi są za blisko okna. Zastanawiamy się również nad wstawieniem szerszych okien w salonie od strony tarasu. Nasza działka ma inny układ. Wjazd do garażu będzie od strony północnej. Projekt jest w odbiciu lustrzanym, bo tak będzie lepiej względem stron świata.

Mam nadzieję, że niedalekiej przyszłości będę też mógł się pochwalić zdjęciami...

Jeśli nie masz nic przeciwko, to pozwolę sobie pytać gdy będę miał problem.

Pozdrawiam,

Piotrek.

Witaj Darku

Witaj Piotrze

mi i moje żonie również ten projekt bardzo przypadł do gustu i właśnie jesteśmy na etapie rozmów z projektantami odnośnie jego adaptacji.

Darku byłby wdzięczny za kilka informacji:

1. czy stopnie w sypialni na piętrze są uciążliwe w użytkowaniu i czy może coś z tym robiłeś?

2. w któym miejscu w salonie zawiesiłeś telewizor? Obok wejści na ściance 2m czy dalej i czy zdecydowaliście się na zabudowę kominka?

3. czy nad piętrem robiłeś taki strop jak w projekcie czy betonowy?

4. Z jakiego materiału zbudowałeś ściany i ile i jakiego użyłeś docieplenia?

5. Na jak szeroką bramę do garażu zdecydowałeś się?

6. Czy w tej małej sieni udało się Ci coś wykąbinować na buty, kurtki itp. czy raczej tak jak w projekcie wykorzystuecie do tego szafę w holu?

7. Czy mocno narzekali fachowcu od dachu na jego dość skomplikowany kształy i czy dużo było odpadu przy jego wykonywaniu?

Z góry wielkie dzięki za każdą informację.

Piotrze

a czy Ty na etapie adaptacji projektu zdecydowałeś się już na jakieś zamiany?

Pozdrawiam

Marek

• 1 month później...

Marku,

Jeśli jesteś na etapie adaptacji, to może najlepiej porozmawiać z MG Projekt? To Oni projektowali ten dom i moim zdaniem najlepiej będą wiedzieli co można zmienić bez szkody dla budynku...

A co do Twoich pytań, to po kolei:.

1. Czy stopnie w sypialni na piętrze są uciążliwe w użytkowaniu i czy może coś z tym robiłeś?

Moim zdaniem nie są uciążliwe. Z tego co pamiętam wydłużyliśmy podest, i schody są na końcu przejścia pomiędzy łazienką a schowkiem...

2. w któym miejscu w salonie zawiesiłeś telewizor? Obok wejści na ściance 2m czy dalej i czy zdecydowaliście się na zabudowę kominka?

Na ściance obok wejścia... i tak mamy zabudowany kominek. Na tym etapie powinieneś się zastanowić jak szeroki kominek będziesz chciał mieć w przyszłości. U nas jest zgodnie z projektem, czyli wąski i wysoki. ...

3. czy nad piętrem robiłeś taki strop jak w projekcie czy betonowy?

Strop terriva

4. Z jakiego materiału zbudowałeś ściany i ile i jakiego użyłeś docieplenia?

Porotherm + 15 cm styropianu termoorganika platinium + tynk

5. Na jak szeroką bramę do garażu zdecydowałeś się?

Szerokość i wysokość bramy zgodna z projektem

6. Czy w tej małej sieni udało się Ci coś wykąbinować na buty, kurtki itp. czy raczej tak jak w projekcie wykorzystuecie do tego szafę w holu?

Docelowo będzie tam mała szafka na buty, ale generalnie do tego celu wykorzystujemy wnękę w holu. :) Szafę zabudujemy za jakiś czas...

7. Czy mocno narzekali fachowcu od dachu na jego dość skomplikowany kształy i czy dużo było odpadu przy jego wykonywaniu?

Marudzili fachowcy od więźby... Fachowcy od dachu absolutnie nie. Zresztą Tych mogę Ci z czystym sumieniem polecić.

Myślę jednak, że zamiast się rozpisywać najlepiej zobaczyć na żywo dom...Marku, jeśli jesteś z mazowieckiego daj znać na priva.

pozdrawiam

Darek

• 6 months później...
Witam. Jesteśmy poważnie zainteresowani zakupem tego projektu - jako jedyny odpowiada równocześnie naszym gustom, jak i usytuowaniu działki. Chętnie nawiążę kontakt z osobami, które już wybudowały dom według tego projektu. Darek.K - czy zaglądasz jeszcze na to forum??? A może inne osoby, które były zainteresowane projektem zdecydowały się na jego budowę? Proszę, odezwijcie się. Jestem ciekawa jak Wam się mieszka i mam jeszcze kilka pytań. Pozdrawiam.