Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cała prawda o foliówkach: Nie takie straszne, jak je malują

mxxxx

popierasz walkę z foliówkami ??  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. popierasz walkę z foliówkami ??

• jestem za darmowymi torbami jednorazowymi
    • u
      0

Recommended Posts

Z Bridget Jones :D

Ja tam używam płóciennych /jednorazówek w ostateczności -jak cos sie nie miesci, przecieka itp/.I ja tych jednorazówek nie klasyfikuję - lepsze/ gorsze. Dla mnie i takie i takie to plastik i chemia, bez dorabiania ideologii.

Pewnie to takie samo uproszczenie, ale tak właśnie mam :)

PS radny z łodzi który zbierał 100 tyś podpisów przeciwko foliówką nadal je zbiera, widać ze społeczeństwo wcale takie durne nie jest, i łatwo omamić się nie daje

Oj, takiego wniosku to ja bym nie wyciągała ;-)

Na podstawie obserwacji twierdzę, że społeczeństwo nie jest aż tak przenikliwe jak sądzisz, tylko razej wygodnickie ;-)

albo koszyki wiklinowe takie jak kiedyś w PRL-u albo zwykłe jednorazówki

Absolutnie się z tym nie zgadzam - jak juz pisałam, ja używam jednej torby na zakupy juz dwa lata. Jest z jakiegoś tworzywa i nie uwierzę za Chiny, że obciąża środowisko bardziej, niz wszelkiej masci jednorazówki, które przez ten czas bym wykorzystała i wyrzuciła. To byłby absurd.

Zaraz zaraz.

Nic mi się nie pomyliło, ja nie mówię o biodegradowalnych reklamówkach i nawet nie wiem co to jest i po czym to poznać ;-) tym bardziej nie zamierzam się o to modlić...

Twierdzę natomiast, że lepiej jest nie wyrzucać niż wyrzucać. Zaprzeczysz? i jeszcze nazwiesz to "całą prawdą"?

Pewnie, że największym szkodnikiem jest przemysł, ale i gospodarstwa domowe w swojej masie mają znaczenie. marnowanie wody, energii i mnożenie śmieci pomnożone razy 40 milionów obywateli daje znaczące obciążenie dla środowiska. Może niektóre akcje ekologów są nietrafione albo niekompetentne, ale i nasze społeczenstwo jeśli chodzi o świadomość ekologiczną jest 50 lat do tyłu i wymaga grubej reedukacji.

ja też grubsze zakupy pakuję do kartonów a takie codzienne mieszczą mi się w "damskiej torebce"

foliowych worków unikam ze względu na ich upierdliwość : najpierw się zrywają zanim donoisę do domu a potem choćbym nie wiem jak starannie schowała (przecież czasem się przydają) wiecznie wyłażą i pałętają się po całym domu a jeśli wywalam to od razu jest pełen kosz :evil:

a co do biodegradowalnośći to człowiek też się dość długo rozkłada i jakoś nie zaprzestajemy produkcji :wink:

• 2 weeks później...

O widzisz - i to się trzyma kupy i widać złożoność zjawiska

Czyli podsumowując -

- ograniczmy używanie jednorazowych opakowań

- nie wierzmy bezkrytycznie w to, że jakieś reklamówki wyrzocone po kilku użyciach są "eko"

- używajmy trwałych toreb / koszyków na zakupy, wtedy nie generujemy odpadów