Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna 180x150 czy muszą być dzielone?

Recommended Posts

Słyszałam od znajomego, że okno 180x150 musi już być dzielone, że takiego dużego okna pełnego nikt nie zrobi. Czy to prawda? Nie chcę żadnych dzieleń!

Rozumiem, że jak zamówię witrynę to będzie mogła miec takie wymiary bez dzielenia?

Będę wdzięczna doświadczonym w temacie za odpowiedź.

Monika

Jesli okno jest nietwierane to penie ze mozesz miec taka wielkosc. Jesli chodzi o okno otwierane to juz musisz pytac producenta- bo to zalezy z jakiego profilu jest to robione. Moje okna np robione sa do max 120cm na jedno skrzydlo. Mysle ze wiekszego problemu ze znalezieniem okien 150cm nie bedzie. Popytaj troche

No jeden tak drugi tak, ale jednak widać to jest problem. My teraz mamy 150x150 i jest pełne, ale tamte są 180 i właśnie bałam się, że moze być problem.

Też myślę nad nieotwieranymi, ale napiszcie czy w salonie na dwa okna mogą być dwa nieotwierane?

Salon jest na trzy strony, wschód - wejście, południe - bok ogrodu i zachód - ogród i tu byłyby otwierane drzwi balkonowe. Czy w takim przypadku tamte dwa okna mogą być nieotwierane?

No jezeli Ci nie przeszkadza to ze okno sie nie otwiera to w czym problem ?

Pamietaj tylko o zamontowaniu nawiewnikow- przydadza sie...

PS. a dlaczego nie chcesz robic okien dzielonych ?

Właśnie nie wiem czy nie chcę, może będą potrzebne otwierane, jak myślicie? Nie mam doświadczenia w domach więc nie wiem.

Dla mnie mogą być nie otwierane ale czy później nie okaże się, że lepsze byłyby otwierane.

O wywietrznikach wiem i na pewno będę miała.

PS. Nie podobają mi się!

Jesli okno ma byc otwoerane sporadycznie lub prawie wcale to powiedz ze chcesz na wlasna odpowiedzialnosc. Nikt ne chce go zrobic bo takie ono bedzie siadac i nie wskazanym jest otwieranie go. Najprosciej zrobic je rozwieralno uchylne. Otwierac tylko do mycia a do przewietrzania uchylac.

Dzięki, ale chyba nie skorzystam. Jak nie będę prawie wcale otwierać to po otwierane, umyć mogę z zewnątrz.

Po drugie nie wezmę na siebie takiej odpowiedzialności.

Być może będzie dzielone, ale chyba raczej witryna. Budowę zaczynamy w przyszłym roku więc do okien jeszcze trochę czasu mam, ale dzieki za odpowiedzi. Mam już następną rzecz do zastanowienia.

Rozwierno uchylne - więc nie fix. Wkleiłam, żebyś miała pogląd. Wszystko zależy w ajkim pomieszczeniu masz to okno. Nie wyobrażam sobie pokoju bez chociaż jednego okna otwieralnego.

Od tarasu - widzisz - mam fix, balkonowe i fix ( po lewej). Ale którekolwiek MUSI sie otwierać, bo bym się chyba udusiła.

Chyba że masz wentylację mechaniczną.

Tak jak pisałam w salonie są dwa takie okna i jedno duże, podwójne balkonowe no i to oczywiście będzie otwierane.

Co to jest fix? Ja jeszcze w temacie nie bardzo doświadczina jestem.

Fix czyli nie otwieralne - jedna duża szyba. Takie widzisz po lewej ( na samym końcu na przykład) tu akurat 1070x2330

robią rożne rzeczy ;) i nawet sondy laduja na Marsie ale.... ale żaden producent z prawdziwego zdarzenia takiego okna ci NIE ZROBI !!! i koniec dyskusji

Nie ma systemu okiennego w PVC który takie gabaryty w jednym skrzydle dopuszcza

dla większości juz 150/150 jest przegięciem a co dopiero 180/150

zmień sposób myślenia i pozostaw w salonie otwierane tylko drzwi tarasowe a tu zrob witryny i polecam zastosowanie mocniejszych szyb - choćby dla swojego jak swych dzieci bezpieczeństwa

tu nie oszczędzaj na kasie - wiesz jak wygląda sie po wpadnięciu w taka szybę? mogę pokazać swoje przedramię ;)

No tak myslałam, że się nie uda, dzięki za potwierdzenie. Pozostaje albo polubić dzielone albo wstawić fixy.

I jedne i drugie mogą być ładne. Bezpieczeństwo jest najważniejsze - wiesz, jak na paraprtówce ktos sie roztańczy ...

I słuchaj Jareko :):)

No tak myslałam, że się nie uda, dzięki za potwierdzenie. Pozostaje albo polubić dzielone albo wstawić fixy.

I jedne i drugie mogą być ładne. Bezpieczeństwo jest najważniejsze - wiesz, jak na paraprtówce ktos sie roztańczy ...

I słuchaj Jareko :):)

Czyli lepsze dzielone :)

A myślicie, że mogą być w salonie dzielone a w kuchni nie. Kuchnia ma okna po innej stronie niż salon.