Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

osy!!! pomocy...

Recommended Posts

sytuacja wyglada tak... bardzo stromy blaszany dach... na szczycie dachu komin w odleglosci jakis 2 metrow od rynny, komin otoczony blacha i pod ta blache wchodza sobie osy a co po niektore nawet wpadaja jakos do domu... nie mam mozliwosci by zblizyc sie bardziej do tego gniazda niz na 2m czy ktos kiedys mial doczynienia z takim srodkiem?

http://www.allegro.pl/item386767670_na_osy_i_szerszenie_spray_likwidacja_gniazd.html

jesli sie boisz, wezwij strazakow, ja dwa lata temu mialam tez mase osy wchodziły pod dachowke zadzwoniłam do strazakow, poradzili mi kupic w castoramie taki aerozol - na osy pojemnik czarny - oni sami go kupuja,rzeczywiscie pomogło popadaly bezbolesnie nie pamietam nazwy ale w castoramie wiedza o jakie chodzi

albo płytki globol - u nas pomogli strażacy. Zlikwidowali małe gniazdo szerszeni.

A czy spora ilość szerszeni pojawiających się na poddaszu (jeszcze nie w pełni wykończonym i zamkniętym) może oznaczać, że gdzieś mamy gniazdo? Jeżeli tak, czy jest jakiś sposób, aby je znaleźć.

Co prawda po zasłonięciu pustki pomiędzy ścianą szczytową a dachem wełną, przez tydzień pojawiły się tylko dwa, ale może do następnego lęgu

Miałam chyba taki spray, o którym pisała Teska - czarny, na osy i szerszenie. On też miał rozrzut kilku metrów - piszę rozrzut, bo to nie pryska jak spray, tylko jakby wyrzuca długi strumień, co pozwala uniknąć spryskania siebie samego, oczu itp jak np wieje wiatr. Jest bardzo silny. Ja pryskałam z odległości chyba 2,5 metrów na gniazdo w komórce na działce letniskowej. Gniazdo było pod sufitem, nie widziałam go dokładnie ze swojej pozycji, więc dokładnie nie trafiłam w sam środek, tylko zahaczyłam tym strumieniem. Jak wróciłam po 20 min wszystkie były uśmiercone. Minęło kilka miesięcy, jak dotąd nie zauważyłam żeby jakies osy się tam kręciły 8)

Witam, w zeszłym roku wzywaliśmy strażaków do usunięcia gniazda os (później okazało się, że gniazda były trzy :o ).

Zadomowiły się w ścianie drewnianego domku pokrytego papą. Nic nie wskazywało na to, że os jest dużo dlatego próbowaliśmy zwalczyć je na własną ręką. Niestety nie polecam. Preparat kupiony w sklepie ogrodniczym tylko je "wkurzył" i jedna z os użądliła męża przy próbie opryskania wlotu do gniazda sprayem.

Sprawę załatwiliśmy tak: Najpierw telefon do straży, kazali nam kupić jakiś preparat i umówiliśmy termin "eksterminacji" szkodnika.

Przyjechali panowie w kombinezonach, opryskali wlot do gniazda, poczekali chwilę (preparat je usypia nie zabija) i ropoczęli małą demolkę. Musieli dostać się do gniazda więc zerwali trochę papy i desek. 3 gniazda zapakowali do specjalnego pojemnika i poszły do spalenia. Osy i szerszenie się pali. Tylko pszczoły są pod ochroną i przekazują je do pasiek. (Mąż zrobił ze strażakami mały wywiad :) )

Na prawdę nie radzę rozprawiać się z nimi samodzielnie. Mówili, że przy wlocie zawsze są wartownicy gotowi do ataku. Osy i szerszenie potrafią dziobnąć sporo razy, nie umierają jak pszczoły po użądleniu.

Pozdrawiam

dorota

Ojej, dopiero teraz zerknęłam na link środka do zwalczania, ten sam kupiliśmy z własnej inicjatywy. Mąż wypsikał cały, padło parę os ale następnego dnia jakby nigdy nic, reszta wlatywała i wylatywała.

Straż podała nam nazwę innego środka, ale nie pamiętam co to było.

Na prawdę polecam ich pomoc.