Andrzej z Wadowic 30.06.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam Zastanawia mnie czy zastosowanie wentylacji z odzyskiem ciepła pozwala na zastosowanie urządzenia grzewczego (pellety, ekogroszek) o mniejszej mocy (chodzi o maksymalną moc) niż by przewidywał metraż ogrzewanej powiechni. Jeśli można przyjąć że potrzebowalibyśmy słabszy piec to przy mniejszych kosztach jego zakupu byłby to kolejny argument (ekonomiczny) za wyborem wentylacji mechanicznej z odzyskiem. Ten argument patrząc z ekonomicznego punktu widzenia chyba jak na razie nikt nie podnosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.06.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Przez analogię:U mnie piec gazowy 24 kW przy grzaniu CO moduluje moc w granicach 30-40% więc nie tu potrzebna jest duża moc kotła. Natomiast przy grzaniu CWU wykorzystuje 70 - 90 % mocy. Więc chyba rekuperatorem nie obniżysz mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.06.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Mały piecyk, bufor, przepływowa CWU... I obniży! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.06.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 OZC twierdzi, że obniży. I to tak obniży, że aż mi skarpy spadły. Polecam sobie wklepać, choć to trochę roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.06.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 DepiChodzi o moc dysponowaną w momencie na CWU tworzone "live"..4 watami tego nie zrobisz w sekundę (po odkręceniu kranu). Na rano i w buforze - tak!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2008 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Jawohl und naturlisch! Ale też nie jest tak, że potrzebujemy, bez względu na wszystko, zawsze kotła o mocy 24kW+, prawda? Bo po co wtedy dobierać kotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Przy przepływowej CWU robionej kotłem i założonych 2 poborach jednocześnie moc masz zadaną. Reszta jest bez znaczenia bo TEN aspekt determinuje dobór urządzenia. Jak masz CWU akumulacyjną - to masz rację.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts