Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań

mariooo_87

Recommended Posts

Zabieram sie za remont pokoju i nasunelo mi sie kilka pytan:

1. Na 1 scianie klade gladz gipsowa, i musialbym z tej sciany zdrapac farbe, w jaki sposob najlepiej to zrobic? drzec na sucho szpachelka, czy posmarowac mydlem malarskim i drzec na mokro?

2. Czy sufit przed malowaniem umyc mydlem malarskim, potem zagruntowac i dopiero malowac? Czy odrazu malowac? A moze wystarczy mydlo malarskie i odrazu farba?

3. Czy latexowa farba DULUX o lekko zoltym kolorze pokryje mi stara farbe o kolorze rozowym? Czy sciany rowniez gruntowac?

4. Jak sie uzywa mydla malarskiego? czym sie go nanosi?

Z gory dziekuje za pomoc poczatkujacemu budowniczemu;)

1. Po co chcesz zrywac stara farbe? Nie ma to wg mnie zadnego sensu jezeli kladziesz gladz. Rozkuj wszystkie pekniecia, odkuj wszystkie luzne elementy, porządnie zagruntuj i możesz gładzić.

2. Jeżeli jest mocno zabrudzony (nikotyna...), to umyj go najpierw, poczekaj aż zupełnie wyschnie, zagruntuj i dopiero maluj.

3. Czy pokryje - nikt nie jest wróżką. Nie wierz reklamom, Duluxem Once tez trzeba czesto malowac dwie warstwy jak sama nazwa wskazuje... :D Gruntowac trzeba koniecznie przed kazdym malowaniem.

4. Normalnie :) Rozpuszczasz w wodzie a potem nanosisz używając ławkowca.