dziubek25077 30.06.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam Stoje przed koniecznością zakupu dwóch gotowych systemów kominowych. Z racj tego iż konstrukcja domu oparta jest na słupach a komin mieści się między dwoma słupami, mam do dyspozycji odległość między nimi wynoszącą 115 cm. W tym musze zmieścić dwa przewody dymowe (20 cm i 18 cm) oraz dwa wentylacyjne po 14 cm. Zatem odpada murowanie z cegieł gdyż nie zmieszcze tego w 115 cm. Chce zastosowac wkłady ceramiczne co zabierze dodatkowe miejsce. Rozglądam się za dwoma gotowymi systemami kominowymi. Przejżałem oferte firmy "PLEWA" oraz "SCHIEDEL". Czy ktoś ma te systemy? Na co zwrucić uwagę przy kupnie? Dodam że ogrzewanie będzie z pieca na paliwo stałe: węgiel i drzewo. Prosze o porady Dzięki i pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 30.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Ja mam takie: http://www.kom-went.wroclaw.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.07.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 hej i który komin wybrałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 02.07.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Dla mnie to jedno licho i praktycznie ta sama cena. Można trochę zaoszczędzić kupując osobno rury,pustaki i inne pierdułki.Swój pogląd już wcześniej wyraziłem tutajpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 02.07.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Ja mam taki http://www.zapel.com.pl/kominy/zestawienia.php Był sporo tańszy od Schiedla, murarze też chwalili. Na razie działa bez zarzutu, ale to dopiero rok. Koło mnie jest zastosowany w kilku domach, nikt się nie skarży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 02.07.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Ja też właśnie zamówiłem Zapela - cena odegrała istotną rolę zwłaszcza porównując do Schiedla (ok. 3 tyś. drożej). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 02.07.2008 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Rozważam zakup systemów SCHIEDLA alw widze że ZAPEL ma sporo niższą cene. Jeszcze sie waham, bo żeby nie przekroczyć swojego budżeytu na ten rok, myślałem kupić podstawowy zestaw SCHIEDLA czyli 3 m a potem rozbudować go do 10 m. Bo w tym roku robie tylko piwnice do stanu zero. Pod koniec tygodnia zapadnie decyzja co kupić, bo jeszcze 2 warstwy z bloczów no i izolacja przed wieńcem. Dam znać co kupiłem Pozdro dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 02.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 a ja wziąłem ten komin http://www.kominy.krakow.pl/ praktycznie to samo co shiedel, ale tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 05.07.2008 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Jestem już mocno rozeznany w kosztach systemów kominowych, teraz tylko wybór jaki i za ile.Znam oferty firm: LEIER, SCHIEDEL, IBF, SZATAN, PRESTO.Najkorzystniej cenowo wychodzi IBF. Szczerze mówiąc jestem w kropce bo każdy mówi co innego. Jedni polecają LEIERA, bo nie za drogi a bardzo dobry, drudzy żeby brać IBF bo mają wkłądy szamotowe i to ich zaleta.Sam już niewiemMam jeszcze jedno ważne pytanie, czy gotowy system trzeba obmurowywać ponad dachem czy na całej długości?Czy nie jest to konieczne?Czekam na rady, mile widziane fotki z budów.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.05.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Mam system kominowy do kominka Brata Turbo, to samo co Schiedel ale o połowę tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts