Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wodne

Recommended Posts

WItam !

Chciałbym odświerzyć temat przyłącza wodnego.

Mam wydane warunki techniczne do takiego przyłącza przez Gmine.

1. Wykonanie projektu - wiadomo.

2. Wykonanie własnym kosztem takiego przyłącza.

I tu mam pytanie. Czy takie przyłącze zleca sie firmie, która robi to od A do Z czyli fizycznie wykonuje, plombuje, przyłącza do sieci na gotowo wszystko? Czy lepiej/taniej wynająć kopare, położyć rure, zrobic przyłącze na działce a plombowanie i wpiecie do sieci zostawic uprawnionej osobie ?

Jutro bede rozmawiał z potencjalnymi wykonawcami takich robót a nie mam o tym za duzo pojecia, chciałbym sie troche od Was doedukować :)

Ile moze mnie kosztowac takie przyłącze dł. ok 100m bez przeszkód po drodze.

POZDRAWIAM

Na działce to już nie przyłącze

Przyłącze to od wodociągu do wodomierza. To robi zakład wodociągów. Kosztuje - zależy gdzie. Pytaj na regionalnej stronie. Na swojej działce rób se co chcesz, najwyżej potem geodeta opisze, że niezgodne z projektem :D Bez konsekwencji, dodam...

mi każą płacić 1000 zł za przyłącze. Dodam że rura leci po mojej działce do domu to mam ze 4 m i wszystko łącznie z wbiciem do głównej rury mam zrobić na własną rękę!!

oni w ramach tego tysiąca przysyłają gościa który skontroluje czy dobrze się wpinamy. Macie na to jakieś paragrafy?

Nie czaje co to za oburzenie. U mnie to normalne ze place za przylaczenie do sieci. W dodatku sam musialem znalezc wykonawce. Mam do wykoniania 100m przylacza w trudnym terenie.

Mozesz zlecic komus by cie podlaczyl. Byle jaka firma wodociagowa. Zaklad nic nie

musi robic, wydal warunki, zatwierdzili projekt i tyle. Wykonawcy szukasz sam. A 1000zl to zadna cena za przylacze.

mi każą płacić 1000 zł za przyłącze. Dodam że rura leci po mojej działce do domu to mam ze 4 m i wszystko łącznie z wbiciem do głównej rury mam zrobić na własną rękę!!

oni w ramach tego tysiąca przysyłają gościa który skontroluje czy dobrze się wpinamy. Macie na to jakieś paragrafy?

Coś co potem z tego oddadą, o ile pamiętam

Poza tym nie musisz robić. Możesz złożyć u nich podanie. Zrobią... kiedyś.

Ja znalazłem takiego wykonawce któremu dałem zatwierdzone przez rpwig papiery i na tym koniec. On załatwia wszyskie pozwolenia w "drogach mostach"(część wykopu idzie po drodze miejskiej) , on załatwia w rpwig odbiór i wcięcie do wodociągu. Po robocie dostałem protokół odbioru z którym pojechałem do rpwig i podpisałem umowe na dostawe wody. Odległość domu od miejsca wcięcia to 90 metrów , czas wykonania dwie dniówki, cena 100 zł za metr i nic więcej.

• 1 month później...

czesc :D

ja mam do zrobienia wodne, kanalizacje i deszczowke.

trzeba uzywac kreta bo wszystko jest w ulicy ( lub po drugiej stronie) oprocz tego trzeba w ulicy zrobic studnie.

jedna firma powiedziala UWAGA 27tys zl :o

kolejna 20tys - stargowalismy na 16tys.

wodociagi powiedzialy 13tys ale wszystkie roboty reczne plus formalnosci musimy zalatwic sami!

dobili mnie tymi cenami.

nie spodziewalam sie ze to az takie koszty!!