Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja w lazience na poddaszu

czlowiek

Recommended Posts

zabieram sie za lazienke na poddaszu.

ma spory skos. jak wiadomo przydaloby sie odprowadzic pare ktora sie zbiera wysoko. komin z kratka mam w polowie lazienki czyli duzo nizej. mysle nad zalozeniem kratki w plycie GK na odpowiedniej wysokosci (nad prysznicem), nastepnie zamierzam podlaczyc rure z wentylatorem do krati nizej (rura bedzie pod plyta schodzila do poziomu komina). wentylator elektrczny z wlacznikiem przy drzwiach.

mam pytanie: czy to dobry pomysl?

czy potrzebne sa otwory w drzwich lazenki?

czy jesli nie wlacze wentylatora to tez bedzie ciag umozliwiajacy wymiane powietrza w pomieszczeniu?

z gory dziekuje za odpowiedzi i pomoc.

zabieram sie za lazienke na poddaszu.

ma spory skos. jak wiadomo przydaloby sie odprowadzic pare ktora sie zbiera wysoko. komin z kratka mam w polowie lazienki czyli duzo nizej. mysle nad zalozeniem kratki w plycie GK na odpowiedniej wysokosci (nad prysznicem), nastepnie zamierzam podlaczyc rure z wentylatorem do krati nizej (rura bedzie pod plyta schodzila do poziomu komina). wentylator elektrczny z wlacznikiem przy drzwiach.

mam pytanie: czy to dobry pomysl?

czy potrzebne sa otwory w drzwich lazenki?

czy jesli nie wlacze wentylatora to tez bedzie ciag umozliwiajacy wymiane powietrza w pomieszczeniu?

z gory dziekuje za odpowiedzi i pomoc.

z tego co wiem obecne normy budowlane WYMAGAJA dziur w drzwiach lazienki

z tego co wiem obecne normy budowlane WYMAGAJA dziur w drzwiach lazienki

Z tego co ja wiem, to normy rzeczywiscie wymagaja dziur w drzwiach lazienki, ale nie na wyciag powietrza stamtad a na jego dostarczenia. Do usuniecia musi byl komin wentylacyjny. Nie wiem jak jest przy wentylacji mechanicznej, ale podejrzewam, ze wtedy powietrze swieze dostarczane jest dziura w scianie i nie potrzeba otworow w drzwiach.

Pozdrawiam

Jankes

Też mam taki problem. W suficie chcę zainstalować kratkę i połączyć z kominem wentylacyjnym. Mimo, że w jednej ze ścian w łazience mam przewód wentylacyjny to będę wentylację prowadził do wyższego komina. W innym przypadku przewód wetylacyjny miełby tylko 1,5m.

Polak mądry..... :oops:

Jeszcze jedno - Człowieku - pamiętaj że w zawijasach rur może gromadzić się skroplina :(