Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nalepki z szyb

Recommended Posts

profesjonalnie to zmywa się tym samym zmywaczem którym myje się białe profile okienne - ma on rozpuszczalnik który radzi sobie ze wszystkim - tak przynajmniej robi się w fabryce na produkcji jak okno przygotowuje się na wystawkę do punktu dealerskiego - nazywa się to cosmofen - przy czym w fabryce używa się steżonego (bo robi się to umiejętnie - rozpuszcza profil) a w zestawach do konserwacji jest mniej stężony (natomiast w profilu czyści nawet wżery)

profesjonalnie to zmywa się tym samym zmywaczem którym myje się białe profile okienne - ma on rozpuszczalnik który radzi sobie ze wszystkim - tak przynajmniej robi się w fabryce na produkcji jak okno przygotowuje się na wystawkę do punktu dealerskiego - nazywa się to cosmofen - przy czym w fabryce używa się steżonego (bo robi się to umiejętnie - rozpuszcza profil) a w zestawach do konserwacji jest mniej stężony (natomiast w profilu czyści nawet wżery)
profesjonalnie robi sie to jakimkolwiek rozpuszczalnikiem organicznym - nie musi być od razu cosmofen - wystarczy nitro, aceton, czasem Izopropanol wystarczy

tylko cholernie trzeba uważać na profile - je także te rozpuszczalniki rozpuszczaja

• 4 weeks później...

No wiec pisze jak zmywalam nalepki z szyb :D

Tluszcz nic nie chcial zmyc, pomogl aceton.To znaczy sama nalepka odeszla, ale zostal slad po niej na szybie, taki matowy.Wygladalo to tak jakby ten klej wzarl sie w szybe.Na to nic z wymienionych wyzej srodkow nie pomagalo.Pomoglo jedynie zeskrobanie pozostalosci po kleju nozykiem.

Dzieki jeszcze raz wszystkim za rady :D

Wniosek jest taki, zeby naklejki zdzierac jak najszybciej po kupnie okien:wink:

No wiec pisze jak zmywalam nalepki z szyb :D

Tluszcz nic nie chcial zmyc, pomogl aceton.To znaczy sama nalepka odeszla, ale zostal slad po niej na szybie, taki matowy.Wygladalo to tak jakby ten klej wzarl sie w szybe.Na to nic z wymienionych wyzej srodkow nie pomagalo.Pomoglo jedynie zeskrobanie pozostalosci po kleju nozykiem.

Dzieki jeszcze raz wszystkim za rady :D

Wniosek jest taki, zeby naklejki zdzierac jak najszybciej po kupnie okien:wink:

A ja głupi myślałem, że potrzebne są do ewentualnej reklamacji :roll: A teraz mam śliczne tatuaże na szybach, bo słońce swoje zrobiło...

A ja głupi myślałem, że potrzebne są do ewentualnej reklamacji :roll: A teraz mam śliczne tatuaże na szybach, bo słońce swoje zrobiło...

U nas wlasnie to wygladalo jak tatuaze, pod dotykiem bylo nie odroznienia od szyby.Zeszlo dzieki drapaniu(delikatnemu).

Dobrze że chociaż z profili odkleiłem dzień po montażu (zgodnie z zaleceniem producenta), bo bym się teraz zapłakał....

• 3 months później...

Ja to dopiero mam problem!!!!!

Naklejki z szyb i ram szybko odkleiłam, żaden problem. Ale własnie kończymy ocieplanie domu. Mąż dał fachowcom taka taśmę jaką używa sie do zaklejania tekturowych pudełek. W ogóle nie chce teraz zejsc z ram, ramy mam PCV w okleinie orzech.

Boję sie że zmarnowane zostały okna. Próbowaliśmy ajaxu, płynu do mycia szyb itp. Czy możemy zastosowa denaturat, lub rozpuszczalnik? Co nie zniszczy oklejny??? Błagam pomóżcie!!!!!!

Boję sie że zmarnowane zostały okna. Próbowaliśmy ajaxu, płynu do mycia szyb itp.

Czy możemy zastosowa denaturat, lub rozpuszczalnik? Co nie zniszczy oklejny??? Błagam pomóżcie!!!!!!

Nawet nie próbuj. Alkohol też niszczy PCV, dlatego nie powinno się używać środków

do mycia z alkoholem, wiem że dobrze się nimi myje okna i szyby - producentom właśnie

o to chodzi.... a to że potem trochę matowieją - to już mniej, zresztą wtedy bardziej się brudzą

i potrzeba więcej środków do mycia, koło się zamyka.:D Jak twój chłop był taki mądry ;) to niech

teraz jedzie do hurtowni chemicznej i zakupi "2-propanol" ( wymawia się dwupropanol ) ---> C3H8O.

Jedynie ten środek nadaje się do zmywania kleju z taśmy i naklejek na podłożach z PCV.