Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Notariusz......

Juscha

Recommended Posts

Notariusz nie ma takiego obowiązku, ale znani mi notariusze to robią (nawet jeśli żadna ze stron o to nie wnioskuje.

Ale, powtarzam, obowiązku nie ma i jeśli chcesz mieć jakiś dowód poproś, aby informację o sprawdzeniu księgi zawarł on w akcie.

Notariusz nie jest przedstawicielem żadnej ze stron i nie reprezentuje interesów ani kupującego, ani sprzedającego. Jeżeli kupisz nieruchomość z wadą prawną, notariusz nie będzie za to ponosił odpowiedzialności, podobnie jak w przypadku, gdy w umowie będą zawarte niekorzystne dla Ciebie zapisy (dopuszczalne jednak z prawnego punktu widzenia).

Notariusz odpowiada jedynie za formę czynności prawnej, a także za jej zgodność z obowiązującym prawem.

W zasadzie chciałem napisać, że jeśli Ty nie masz na to czasu, powinien to za Ciebie zrobić pośrednik w obrocie nieruchomościami. Ale wiem, że pośrednicy na tym forum nie mają dobrej prasy, więc to pominąłem...

Moim prywatnym zdaniem korzystać z dobrego pośrednika warto. Źli, mam nadzieję, stracą możliwość wykonywania zawodu.

W necie znalazłem opracowanie, które być może, pomoże PT Czytelnikom w odróżnieniu pośrednika dobrego od złego:

http://www.bck.pl/popup/SKLAD_KOZ/2007.01.30/Orzecznictwo%20KOZ.pdf

• 2 weeks później...
W zasadzie chciałem napisać, że jeśli Ty nie masz na to czasu, powinien to za Ciebie zrobić pośrednik w obrocie nieruchomościami. Ale wiem, że pośrednicy na tym forum nie mają dobrej prasy, więc to pominąłem...

Moim prywatnym zdaniem korzystać z dobrego pośrednika warto. Źli, mam nadzieję, stracą możliwość wykonywania zawodu.

Dokładnie. Mój pośrednik na każde moje życzenie załatwiał praktycznie od ręki potrzebne nam dokumenty w tym KW - chyba z 4 razy ;)