Juscha 30.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam, mam pytani czy notariusz na obowiazek sprawdzic ksiegi wieczyste? czy za niesprawdzenie ich albo nie poinformowanie o ewentualnych wpisach odpowiada notariusz czy moze my? z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 30.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Z tego co wiem to notariusz.Ale ty tez to zrób Ja kupują nieruchomośc sama wszystko sparwdziłam i w dzien zakupu wziełam wypis z księgi wieczystej ze jest czysta .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.06.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Notariusz nie ma takiego obowiązku, ale znani mi notariusze to robią (nawet jeśli żadna ze stron o to nie wnioskuje. Ale, powtarzam, obowiązku nie ma i jeśli chcesz mieć jakiś dowód poproś, aby informację o sprawdzeniu księgi zawarł on w akcie.Notariusz nie jest przedstawicielem żadnej ze stron i nie reprezentuje interesów ani kupującego, ani sprzedającego. Jeżeli kupisz nieruchomość z wadą prawną, notariusz nie będzie za to ponosił odpowiedzialności, podobnie jak w przypadku, gdy w umowie będą zawarte niekorzystne dla Ciebie zapisy (dopuszczalne jednak z prawnego punktu widzenia). Notariusz odpowiada jedynie za formę czynności prawnej, a także za jej zgodność z obowiązującym prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.06.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 W zasadzie chciałem napisać, że jeśli Ty nie masz na to czasu, powinien to za Ciebie zrobić pośrednik w obrocie nieruchomościami. Ale wiem, że pośrednicy na tym forum nie mają dobrej prasy, więc to pominąłem...Moim prywatnym zdaniem korzystać z dobrego pośrednika warto. Źli, mam nadzieję, stracą możliwość wykonywania zawodu.W necie znalazłem opracowanie, które być może, pomoże PT Czytelnikom w odróżnieniu pośrednika dobrego od złego:http://www.bck.pl/popup/SKLAD_KOZ/2007.01.30/Orzecznictwo%20KOZ.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juscha 13.07.2008 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 dzieki za odpowiedz, we wtorek idziemy do notariusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.07.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 W zasadzie chciałem napisać, że jeśli Ty nie masz na to czasu, powinien to za Ciebie zrobić pośrednik w obrocie nieruchomościami. Ale wiem, że pośrednicy na tym forum nie mają dobrej prasy, więc to pominąłem... Moim prywatnym zdaniem korzystać z dobrego pośrednika warto. Źli, mam nadzieję, stracą możliwość wykonywania zawodu. Dokładnie. Mój pośrednik na każde moje życzenie załatwiał praktycznie od ręki potrzebne nam dokumenty w tym KW - chyba z 4 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts