Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kredyt hipoteczny

Buwina

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowa :smile: Poszukuję różnych informacji na temat kredytów hipotecznych - noszę sie z zamiarem wzięcia takiego za jakis czas. Wczoraj znalazłam na Bankier.pl konkurs, w którym mozna wygrać taki kredyt bez odsetek i na dodatek nie wiadomo jaki bank to funduje! Co o tym sadzicie?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Buwina dnia 2002-03-22 15:32 ]

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam (pozwolę sobie w imieniu wszystkich). Cieszymy się, że tu jesteś.

Problem ten był juz tu wielokroć roztrząsany a nawet w M 3/2002.

Pare banków ma zdecydowanie lepsze warunki od innych i musisz sama dokonać przeglądu, aby wybrać coś co Cię usatysfakcjonuje:

- WBK BZ

- PKO BP

- Kredyt Bank

- GE Mieszkaniowy

Te cztery to wg mnie liderzy w tej chwili: niskie opłaty, elastyczność w podejściu do klienta, mało papierków.

Polecam je w takiej kolejności jak wymieniłem.

Powodzenia

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EM dnia 2002-03-23 11:17 ]

Jakie opłaty?

- prowizja?

- opłata za rozpatrzenie wniosku?

- prowizja za promesę?

- wycena nieruchomości - ile kosztuje i czy obowiązkowa ?

- daja na budowę systemem gospodarczym ?

- wizyty na budowie inspektora bankowego - ile płatne?

- jaki koszt zabezpieczeń ?

- chcą cesję ubezpieczenia na życie ?

W 11% aktualnie trudno uwierzyć. Sprawdź to. 13% to bardziej realne.

Odsyłam na strony http://www.pekao.com.pl i http://www.expander.pl (HVB wypada najlepiej), oraz do oczywistego przejrzenia starych wątków (można użyć "Szukaj"), bo tam też poruszyliśmy sprawy nie do końca oczywiste (regulaminowe ale nie fair zmiany oprocentowania) i podawałem linki do ciekawych artykułów z expandera.

EM (dane dla złotowego):

- 0.5-2% Kiedyś posiadanie Eurokonta VIP dawało ci z definicji 0.5% mniej. Czy teraz nie wiem.

- 100-200zł,

- 250 zł (pomniejsza prowizję!),

- obowiązkowa - dają listę rzeczoznawców i Ty robisz. Dodam, że robiąc wycenę dla KM zgodzili mi się na gościa spoza listy, bo spełniał warunki,

- dają,

- na www nie podają i chyba to nie jest obowiązkowe,

- ?

- nie.

Wg www: od 10,5 - część hipoteczna, od 11 - budowlana (max 2 lata).

Przy okazji krótko zapytałem mojego bankiera tylko o oprocentowanie i powiedział mi: 9.5%+1,5% dla VIP i 9,5%+2% dla śmiertelników. To faktycznie wygląda nieźle.

U mnie do KASY przyjęli bardzo ogólny kosztorys, który zrobił mój wujek i teraz nie chcą nic więcej - jeżeli rzeczoznawca to na ich koszt!

A nie orientujesz się jak to wygląda w EUR?

Expander moim zdaniem jest bardzo nieaktualny - już 2 razy wyszłam na głupa (raz szukałam lokaty na podstawie ich informacji - pani (chyba z Kredytbanku) powiedziała, że mam dane z przed pół roku...

Teraz też nie pokazują niższego oprocentowania niż 12%.

Zuzka - chodziło nie o kosztorys tylko wycenę nieruchomości.

Nie interesuje mnie EUR ani inna waluta, ze względu na ryzyko kursowe. Dobry argument za złotowym podawał nasz "stary dobry" Kip: "bo zarabiasz w złotówkach". Większe szanse są co prawda na umacnianie złotówki niż krach walutowy, ale nie łudźmy się - jak czegoś się nie dopracujesz, to z nieba Ci nie spadnie. Wolę więc spokojny sen.

Frankai: policz to dobrze. EUR musiałoby kosztować 5,96 PLN abyś płacił tyle samo w zł. Ryzyko jest ale nie aż takie aby PLN doszło do takiej kwoty (ale to indywidualna ocena).

jeśli chodzi o koszty podam parametry swojego lidera (BZ WBK):

- prowizja 1,5%

I to wszystkie koszty!

Pozdrawiam

EM - teraz mnie rozbawiłeś. Podaj mi swoją arytmetykę. Moja jest taka: biorę kredyt 36000zł (10000EUR) dzisiaj gdy euro kosztuje 3.60zł. Jutro rząd się rozpada i euro spokojnie jest po 4.06. Tylko że w tym momencie znaczy to, że bankowi muszę oddać już 40600zł. Oczywiście może się nic takiego nie stać, a wobec tego za 3 lata będziemy mieli euro po 3,20 i okaże się, że nieźle "zarobiłem". Każdy sam ocenia ryzyko. Kredyt poniżej 12% uważam już za hipoteczny a nie hipotetyczny, a ryzyko kursowe pozostaje zawsze. Pamiętaj o różnych kursach przy rozliczeniach kredytów walutowych, bo tam możesz mieć ukrytą kolejną prowizję, której na razie nie widzisz.

Muszę przyznać EM rację!

Ja też (do zeszłego tygodnia) mówiłam EURO nie! - dlatego nie chciałam słuchać nawet warunków takiego kredytu.

Ale wrzuciłam do Excela kilka formuł i wyszło, że zawsze się opłaca, no może prawie zawsze.

A EURO tak szybko się nie umocni. Poza tym można zawsze przewalutować. Jak się przeżyje bez krachu pierwsze pół roku, to potem już nie można wtopić.

Oczywiście % musi być w granicach 5,5, nie więcej.

Prawie się zdecydowałam.

Nie będę Ci pisał skomplikowanych dość formuł ale dam ci proste wyliczenie.

O ile jest wyższe oprocentowanie kredytu w PLN w stosunku do EUR. Zakładając EUR 6,3% p.a. a PLN 11,5% p.a. otrzymujesz 5,2 punktu procentowego 45,21% więcej. O tyle też musi wzrosnąc kurs aby zrownac się w kwocie z kredytem w PLN.

Kurs dziś: 3,65. Więcej o 45,21%: 5,30 zł.

To tylko oszacowanie.

Dokładna kalkulacja daje wynik, o którym mówiłem.

pzdr

EM - po znajomości policzyłem dla Ciebie coś co powinieneś "zobaczyć". Przyjmuje oprocentowanie 5% dla EUR i 10% dla PLN, kredyt na 10 lat, 10tys EUR=36tys PLN. Następnego dnia jak wziąłeś kredyt Euro skacze z 3.60 na 4.00. Oto wyniki:

Odsetki w 1 roku: 3435PLN, 477.09 EUR(1908.36 PLN) - tu masz dużą korzyść.

Raty kapitałowe w 1 roku: 3600PLN, 1000EUR(4000PLN) - tu widzisz pierwsze miejsce siły ryzyka,

Pozostaje do spłacenia: 32400PLN, 9000EUR(36000PLN) - i tu ryzyko "wali" Cię drugi raz. Jak widzisz przez cały rok nic nie spłaciłeś :???:

Suma już spłaconego kredytu i pozostającego do spłaty:

39435 w PLN i 41908 denominowanego w EUR

I teraz wytłumacz mi gdzie zginęło mi Twoje 45%? Ja "tylko" zdewaluowałem walutę o 11% :???:

Mogę podesłać Ci emalią plik jeżeli bys chciał.

Sprawdziłeś jakie kursy będą obowiązywały przy wypłacie i spłacie kredytu? Tam Cię też mogą "stuknąć".

Dziuba - ja zbyt strachliwy na EUR, a Ty mi każesz patrzyć na USD? Zawał serca na miejscu. Im się zaczyna kręcić (w przeciwieństwie do EU), więc USD szybciej podrożeje niż EUR. Oczywiście to moja strachliwa opinia i nie należy się nią kierować.

Nikogo nie chcę dobijać-to moje luźne obserwacje...

Samam mam kredyt w USD ale... dla pracowników.

Przy kredycie w Eur dostałam po d... aż miło :wink:

Jak go brałam EUR = 4,19. Kolejne transze już grubo poniżej 4pln.

Suma kredytu była z zakładką, a i tak jeszcze mi zabrakło...

Kiedyś z koleżanką liczyłyśmy, że pln opłacało by się dopiero jeżeli USD będzie 5,5.

Ale tego nigdy się nie przewidzi, a przewalutowanie można zawsze zrobić.

Dziuba - jak mi ktoś powiem, że przewalutować mogę w 5 min, to biorę i boję się trochę mniej. Nawet z 1% prowizją. Jeżeli bez a muszę czekać 0-4 tygodnie, to założę się, że bank wybierze dla mnie najgorszy moment i dziękuję. Czy Ty jesteś bankierka czy eksporterka? Jeżeli ta pierwsze, to powiedz co sugeruje wg Ciebie, że kurs EUR/USD wzrośnie?

Do Frankai-a. Sam napisałeś ryzyko (czyli podniesienie procentów) 'wali Cię drugi raz'. Ehh, chyba, że Co innego miałeś na myśli (wtedy Sorry...)

Ale z drugiej strony wiesz.. jak na razie waluta tak gwałtownie nie skacze (na szczęście my - nie Argentyna).. Więc chyba aż tak dużego ryzyka nie ma....

Gregorus