Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A dlaczego twierdzisz że nie będzie do życia?

Większość użytkowników ma ustawione na 1,2 do 2 wymian jak się coś przypali.

Ci którzy tak robią to w nastepnym kroku piszą rozpaczliwe posty "ratunku, mam za suche powietrze w domu"

W zależności od ilości osób w domu będziesz potrzebował w porze nocnej 100 do 150 m3/h, w porze zwiększonej "używalności" (goście, wielkie gotowanie) dojdzie to do jedej wymiany / godzine.

Ale 1,2 do 2 wymian na godzinę? Nie słyszałem żeby ktoś był z tego zadowolony.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Generalnie - ja tego nie robię! :lol: Uciekam od tej konieczności jak umiem.

Robię pion sufit-podłoga. Po podłogach rozkładam kanały płaskie, wentylację parteru.

Oczywiście o podłodze piętra tu mowa!

Nad sufitem piętra rozkładam wentylację tegoż piętra we fleksach + wełenka + stretch.

Zwykle napęd jest "nisko".

Garaż/kotłownia/piwnica.

Wtedy i tak musi być jakiś pion, żeby zwentylować piętro.

Adam M.

Ale 1,2 do 2 wymian na godzinę? Nie słyszałem żeby ktoś był z tego zadowolony.

Sugerujesz że przewymiarowane?

Może być że tak.

Przy przyjęciu wymian dla pomieszczeń mieszkalnych 0,8, dla łazienki x2 i pralni/suszarni x1,5 wychodzi mi strumień około 500 m3/h.

Sporo ,mniej, niższe koszta inwestycyjne jakby na to nie patrzył

Wychodzi mi z tego, że w salonie z kuchnią będę miał 140 m3/h przy kubaturze 95 m3. Ciut dużo chyba...

Generalnie - ja tego nie robię! :lol: Uciekam od tej konieczności jak umiem.

Robię pion sufit-podłoga. Po podłogach rozkładam kanały płaskie, wentylację parteru.

Oczywiście o podłodze piętra tu mowa!

Nad sufitem piętra rozkładam wentylację tegoż piętra we fleksach + wełenka + stretch.

Zwykle napęd jest "nisko".

Garaż/kotłownia/piwnica.

Wtedy i tak musi być jakiś pion, żeby zwentylować piętro.

Adam M.

Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. :)

Mam co prawda zrobione przepusty w wieńcach, ale może to jest dobry pomysł aby zejść tylko dwoma pionami i resztę w kanałach płaskich. Kanały dajesz odpowiedniki okrągłych czy przewymiarowujesz?

Dwa typowe zrównoleglone jako nawiew salonu i wywiew z kuchni. Reszta zwykle pojedyncze.

Salon to zwykle największe pomieszczenie.

Kuchnia - najwilgotniejsze.

Reszta jak bóg i rozum pozwalają. Sporo z tych kanałów trzeba łączyć. Istotne jest jak.

Trzeba unikać tworzenia duktów głosowych pomiędzy pomieszczeniami.

Dzielić je tak, żeby unikać zbyt krótkich i zbyt długich.

Kształtki kółko - kwadrat zamawiam w blacharni, jak typowych nie ma.

Adam M.

A kanały płaskie lepiej dać z tworzywa czy blaszki? Metalowe chyba droższe..?

a i czym to to sklejać - możnaby taką taśmą szarą mocną tylko czy z czasem jej klej nie zacznie się mazać

ale to będzie pod wylewką, więc co olać i byle czym?

Kątówka i...

Plastiki lepiej się kształtuje do potrzeb.

Taśma szara do wentylacji pozwoli to utrzymać w kupie do fazy zalewania. Potem jest już sztywne i nic się z tym nie dzieje.

Adam M.

Kuuurrrrrdeee....

Nie mogę znaleźć takiej banalnej rzeczy jak wzoru na liczenie prędkości strugi w kanale... Pomożecie??

Super temat. Wielkie Dzięki.

Mam rozterkę dotyczącą czerpni powietrza dla wentylacji grawitacyjnej.

Dom jest nowo wybudowany, wykańczany. Parter (bo jego dotyczy moja wątpliwość) składa się co do zasady z salonu otwartego na kuchnię (łączne wymiary pomieszczenia to 10m x 5m). Pod kominek (w części salonowej) doprowadzony jest kanał prostokąty o wymiarach 5cm x 15cm. Dodatkowo w oknach (łącznie 3 sztuki w salono-kuchni − jedno w dłuższym boku i po jednym w każdym krótszym) są wycięte uszczelki, a docelowo będą zamontowane nawietrzaki. Całość ogrzewana podłogówką (brak kaloryferów) + rekreacyjnie kominkiem.

Kanały wentylacyjne są następujące − przy kominku (przechodzący przez komorę przyszłą dekompresyjną) oraz dwa kanały w kuchni (jeden do wentylacji grawitacyjnej a drugi do podłączenia okapu z wentylatorem).

I teraz moja rozterka − mam obawy, iż same nawietrzaki w oknach będą niewystarczające − czerpnię pod kominkiem traktuję jedynie jako powietrze do spalania.

Zastanawiam się nad wykonaniem jeszcze jednej czerpni, w części kuchennej, która dostarczała by powietrza z zewnątrz dla kanału wentylacyjnego w kuchni by wymusić cyrkulację powietrza w kuchni i „zasysanie” kuchennych zapachów.

Plan jest taki by kanał zaczynający się na zewnątrz prowadzić w posadzce (konieczność kucia, bo wylewki już są) celem ogrzania powietrza z zewnątrz od ogrzewania podłogowego i kanał kończył by się pod szafkami kuchennymi.

Mam następujące wątpliwości

1. czy wylot czerpni na poziomie podłogi nie spowoduje „zimnych przeciągów” po nogach, mimo że kanał będzie na długości ok. 3 metrów biegł przy rurkach z ogrzewania podłogowego?;

2. czy kanał biegnący przy rurkach z ogrzewania nie będzie zbyt ochładzał wody w ogrzewaniu?;

3. czy w ogóle kombinować z tą czerpnią (gotowe już wylewki, tynki wewnętrzne i zewnętrze, jednym słowem całe mnóstwo roboty dewastacyjnej)?

Dodatkowe wątpliwości − developer nie był zbyt chętny by dla tych dwóch kanałów wentylacyjnych w kuchni budować komin nad dachem − do poddasza dociągnięto kształtki 14x17 cm a nad dach 2x kominki wentylacyjne fi100. Czy upierać się jednak nad kominem (w projekcie jest komin wentylacyjny z kształtek, ale projektant po zgłoszeniu mu tej rozbieżności stwierdził, że jego zdaniem te zamontowane kominki systemowe są wystarczające) – developer marudzi, że ten komin byłby zbyt blisko kalenicy i są duże problemy z obróbką dekarską wokół komina, a kominiarz przy odbiorach pomierzył i przepływy są ok.

Drugie pytanie − czy kanał wentylacyjny przy kominku jest niezbędny (przydałby mi się do wentylacji na poddaszu) skoro całe pomieszczenie (kuchnio-salon) byłby wentylowany kanałem wentylacyjnym w kuchni.

Z góry dzięki za pomoc.

Moim zdaniem z prostych rzeczy robicie skomplikowane układy :o

nawietrzaki - w pom. powyżej 20 m 2 szt., poniżej 1 szt.

W sypialni i kuchni higrosterowalne,

tam gdzie kominek i kotłownia podciśnieniowe, w kuchni: indukcyjnej nie musi być nawiewnika jeśli w salonie są 2, w kuchni gazowej musi być wyciąg kominowy pionowy wyprowadzony nad dach plus nawiewnik w oknie, w indukcji starczy pochłaniacz

w pomieszczeniu z kominkiem i w kotłowni musi być kanał wentylacyjny pionowy, wyprowadzony ponad dach

na kominach w miarę potrzeb tzw. strażaki.

kominki wentylacyjne z czapeczkami które startują z pom. na poddaszu są np. niefektywne, chyba że wyciąg będzie mechaniczny ale nie zawsze to pomaga.

rekuperacja + gwc osobna bajka

Tylko, widzisz, my wiemy, ze najprościej jest - PŁACIĆ!!!

Mamy takiego "pierdolca", że akurat tego nie lubimy! :roll:

Dlatego te wentylatory, rury, rekuperatory i komplikowanie tego co proste i kosztowne w utrzymaniu....

Adam M.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Oszczędzę na jednym wydam na drugie, taka to prawidłowość sobie zachodzi i szat nie rozdzieram. Każdy ma jakiegoś bzika... rzeczywiście ja też, ale trochę ludzi przerażacie :lol: 8)
Moim zdaniem z prostych rzeczy robicie skomplikowane układy :o

To się nazywa usprawnienie tego co konieczne, tak dla wygody :lol:

Są ludzie,którzy tu wchodzą,poczytają i później przez kilka nocek nie śpią zastanawiając się czy zrobić tak jak "wszyscy" czy tak jak mała grupka zapaleńców z forum :roll:

Fakt, nie każdego stać na podjęcie ryzyka i 90% tych osób po usłyszeniu opinii rodziny,znajomych i "fachofcuf" wydaje kasę na kominy,kratki do nich a czasem nawet nawiewniki do okien bo wszyscy mu się śmieją w twarz jak usłyszą słowo,którego wymówić nie mogą!!( rekuperator )

Trudno temu stawić czoła, wierzcie :evil:

Ja jestem z tych,którzy postanowili TO mieć !!!

Od tamtej pory temat budowy wśród znajomych nie istnieje,,,

A więc pozostało tylko zrobić, co właśnie czynię :wink:

Pozdr.

Tak jedni wydają na nawiewniki, inni na reku z gwc - nikt nikomu nic nie broni, każdy dostosowuje do potrzeb.

Mały domek - małe potrzeby, duży-większe. U mnie oszczędności z solarów lub reku zwróciły by się po kilkunastu latach. Mało kuszące. Wolę zainwestować w oczyszczalnię przydomową, bo takie mam warunki i koszt u mnie wywozu szamba to 250 zł za bekę. Studnie swoją też mam głebinówkę. Jak widzisz powtarzam - punkt widzenia zależy...

"U mnie oszczędności z solarów lub reku zwróciły by się po kilkunastu latach. Mało kuszące."

U mnie zwrócą się już w 10 minut po odpaleniu!!! :lol:

SATYSFAKCJA! - Bezcenne! :lol:

Tego się nigdzie nie kupi!

To se trzeba samemu...

Adam M.

Tak jedni wydają na nawiewniki, inni na reku z gwc - nikt nikomu nic nie broni, każdy dostosowuje do potrzeb.

Mały domek - małe potrzeby, duży-większe. U mnie oszczędności z solarów lub reku zwróciły by się po kilkunastu latach. Mało kuszące. Wolę zainwestować w oczyszczalnię przydomową, bo takie mam warunki i koszt u mnie wywozu szamba to 250 zł za bekę. Studnie swoją też mam głebinówkę. Jak widzisz powtarzam - punkt widzenia zależy...

Piszesz o inwestycji.

Ja będę miał reku i to nie jest żadna inwestycja. Dom w budowie będzie tańszy niz ten standardowy. Po prostu nie stac mnie na wyrzucanie kasy.

Wiedziałam, że mnie lwy napadną :lol: 8)

Dla mnie to inwestycja jak każda inna, bo my z mężulkiem mamy dwie lewe rączki do spraw budowlano-inwencyjnych, a Wy co innego i mogę tylko pozazdrościć. Niestety fachowcy rodzimi okręgu wokół stolicy Polski są bardzo kosztowni i za drodzy.

Możemy za to pogadać o instalacji monitoringu, kamer, rejestratorów, przetwarzania i konwersji obrazu oraz dźwięku, wielkim bracie w domu czyli jak oglądać swoje włoście przez neta 8) Sieci domowej, routerach itp. bo to właśnie sobie tworzymy sami. :wink: