dolec 09.05.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 swistak81dzięki za odpowiedź. Co do 1 pytania to zamierzam przy pomocy pc powietrze-woda ogrzewać tylko ciepłą wodę. Wiem, że ogrzewanie domu w ten sposób nie zawsze może się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.05.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Ogrzewanie pompą ciepła się nie sprawdzi, gdy jest spartolone. A jak już PCi do ogrzewania jest i działa, to trzeba ją eksploatować na maksimum, bez dogrzewania się np. kominkiem, bo to szkoda kasy na PCi. Ja bym jednak przekroje prostokątne wybierał większe, niż okrągłe, a nie porównywalne. Tam opory przepływu są większe, a więc i szumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 13.05.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam Serdecznie o Mistrzowie WM!!! Błagam Was, bardzo proszę o pomoc- po przeczytaniu całego wątku jestem pod ogromnym wrażeniem(choć nie wszystkie techniczne inf.zrozumiałam- jak to z babą bywa) , oczywiście jestem zwolenniczką WM wzdłuż i w poprzek:), bardzo chciałabym zamontować ją w Naszym przyszłym domku, który to Mój PM uszczelnia jak się tylko da i nie chce WM- o zgrozo . Jego problem to opinie zasłyszane: że rekuperatory mają tylko 2 lata gwarancji, więc jak coś się s..paprze to za te, dajmy na to 5 lat będzie musiał wszystko kuć i wydać kolejne ciężkie pieniądze na nowy i tak co kilka lat... :/ Nie wiem jakich użyć argumentów- bo mówiłam już, że uszczelnia chałupę idealnie pod WM( będzie poroth.i styropian na ścianach, lany strop i kominek- palenisko na środku chałupy, szczelne drewniane okna) to ja pytam: jak to powietrze z zewnątrz ma przepływać?? Na to on: nie dramatyzuj... tyle lat ludzie żyli z WG i było dobrze.... no krew mnie zalewa! Czy ktoś z Was mógłby podsunąć mi jakieś wskazówki?? Cieplutko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 13.05.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Nic nie trzeba kuć bo nie musisz wymieniać kanałów jak się centrala zepsuje to serwis przyjeżdża i naprawia nic nie kując. Tam dużo mechaniki nie ma a w prostych modelach to i elektroniki mało. Dwa wentylatory płytka z elektroniką, zepsuje się to się wymieni a nie wszystko wykuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.05.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Racja Twojego męża kończy się na słowach: "-tyle lat ludzie żyli z WG i było dobrze". Kiedyś domy były nieszczelne i nie było z tym problemu. Powietrze wciskało się każdą szparą ;( , a kominki wentylacyjne pozwalały mu tylko ujść z powrotem. Wentylacja grawitacyjna ma ten minus, że jest słabo sterowalna. Latem przeważnie nie spełnia pokładanych w niej oczekiwań, a zimą jest aż zbyt skora do współpracy. W WM nie ma tego problemu. To TY decydujesz zawsze ile powietrza ma się przewalać przez Twój dom. Jeśli do tego dołożysz rekuperator, to dodatkowo nie pizga Ci zimnem, a i pieniążki zostają w kieszeni bo nawiewanego powietrza nie potrzeba ogrzewać, a tylko dogrzewać. W przypadku awarii, jeśli takowa się zdarzy, to w okresie gwarancji jest od tego serwis, a po gwaracji jest od tego serwis . Ale płatny. Nie ma mowy o żadnym kuciu. Centralę umieszcza się w miejscu gdzie jest dostęp, bo filtry trzeba i tak wymieniać co jakiś czas, a jak kto zapobiegliwy to i wymiennik raz do roku przepłucze. No chyba że ma entalpiczny. Wtedy nie za bardzo. Serwisant ma więc do niej taki sam dostęp jak Ty w okresie eksploatacji. Pomijam fakt, że rzeczy które tam się mogą popsuć to za dużo nie ma, a i tak wszystkie to elementy modułowe które można wymienić w całości. Kanały raz dobrze położone i zaizolowane będą z Wami współpracować lata całe. A wyprzedzając ewentualny kontrargument Twojego męża, że trzeba je czyścić, to na tym forum jeszcze nikt się nie znalazł który by taka czynność w domu jednorodzinnym wykonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 13.05.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Dzięki chłopaki Jani_63 z tym czyszczeniem, to fakt( po lekturze tegoż o tutaj wątku "o wentylacji..." czytając wypowiedzi "czyścicieli" a i jeszcze po konfrontacji z pseudo fachurami ) usmniech na mym licu gości... Czyli jakby trza było wymienić jakiś element to to nie będą jakieś bajońskie sumy i nawet jakby padł rekuperator tak na amen to zwróci się to w postaci odzyskanego ciepełka?? I jak to go nie przekona to ma w dziób, a jak się będzie stawiał- rozwód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.05.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Padł cały rekuperator. Hmm, zastanówmy się co tam jest. Obudowa - raczej wieczna, chyba że spadnie ze ściany Wymiennik - cześć nieruchoma, możliwe uszkodzenie mechaniczne Dwa wentylatory - jeśli już, to oba na raz prawie że nie mozliwe By-Pass - siłownik ma taką normową ilość cykli że zapomnisz że tam jest Kable - takie samo prawdopodobieństwo uszkodzenia jak pozostałych w domu Elektronika - sterownik - w dzisiejszych czasach to tak jak z TV. Raz działa 20 lat, a raz "tylko" 6 Chyba o niczym nie zapomniałem. Negocjacje zacznij wieczorem od kolacji. Wy, Kobiety macie przeważnie po zmierzchu duże możliwości "perswazji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 14.05.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 HIehieh, Jani_63...ach Ty:cool: Jeszcze raz wielkie dzięki za szczegóły. Wiedziałam, że jak się poprosi to ktoś wytłumaczy "jak chłop krowie na rowie" Dziękuję, dziękuję, dziękuję !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 14.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ponieważ żal mi się zrobiło Twojego PM http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17126-Rekuperator-jak-nam%C3%B3wi%C4%87-m%C4%99%C5%BCa&highlight=rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwa 15.05.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Samm, bardzo dziękuję za podrzucenie wątku. Widocznie źle szukałam, że sama nie potrafiłam go znaleźć.Tak czy inaczej dziękuję. Tylko dlaczego żal Ci się zrobiło Jego a nie mnie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 15.05.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 NiwaJa tam nie wiem, ale jeżeli to Ty będziesz odpomysłów a Twój będzie od ich realizacji tomyślę, że mu się gorsza fucha trafi.Wiesz ile jeszcze jest fajnych innych pomysłówdo zrealizowania - GWC, elektryczne sterowanieżaluzjami, alarmy, ogrzewanie z różnymi bajeramitypu solary, kominki z płaszczem wodnym, najlepiej1000 litrowy bufor, napędy elektryczne bram, wideodomofony, instalacja satelitarna tak abyw każdym pokoju inny program, centralny odkurzacz,oświetlenie ledami, sieć komputerowa, itp.Na końcu któreś z Was zostanie darmowym technikiemna pół etatu do obsługi tego wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 15.05.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Ponieważ żal mi się zrobiło Twojego PM http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17126-Rekuperator-jak-nam%C3%B3wi%C4%87-m%C4%99%C5%BCa&highlight=rekuperator Same "mocne" argumenty z przed 6-ciu lat wypowiadane przez takich co to tylko słyszeli. A pomyśleć że domy kiedyś na skobel były zamykane. A teraz się ludziom jakieś wkładki patentowe marzą i zamki wielopunktowe. Normalnie obłęd w oczach i owczy pęd ku postępowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 15.05.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Od podwórza były na skobel a od frontu podpieranezwykłym drągiem. Potem były kolejne etapy - jeden zamek yeti i jednedrzwi, dalej dwa zamki, dalej dwoje drzwi i już nie wiadomo jakie zamki, dalej alarmy, ubezpieczenia,dalej firmy ochroniarskie takie co to w ciągu 5-ciuminut, dalej to te ogrodzone strzeżone osiedla,podziemne parkingi w blokach. A to podejrzewamnie koniec. No ale trzeba iść z postępem.Trzeba to wszystko mieć. Czy nie jest to jakaś formawyścigu szczurów? Czy ja jako człowiek z solidnymtechnicznym wykształceniem muszę w tym brać udział? Wątek jest sprzed 6 lat ale wywołałem go zewzględu na jego tytuł. Gdybym chciał przedstawić argumenty za i przeciwto wywołałbym całkiem inny wątek. A tak na marginesie od jakiegoś czasu zastanawiamsię dlaczego coraz więcej jest alergików. Może tood tych sterylnych warunków? W tych domach podpieranych drągami jakoś nie przypominam sobieżeby z alergiami był jakiś problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 20.05.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Nie chce mi się zakładać nowego tematu, bo mam krótkie pytanie - mam mały domek, wentylacja grawitacyjna, staroświecka (wiecie, dziura/komin i grzybek na dachu, eto wsio). Przy tych ulewach mi kapie w z przewodów (słyszę w kratce kapanie, rękę podstawiam - kapie). Czy to dlatego, że już taka wilgotność dzika, czy coś mi się zepsuło? Tylko co tam się zepsuć może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.05.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Coś się rozszczelniło się. Kondensacji w kominie o tej porze roku nie bardzo sobie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.05.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Nie inaczej.Kapiąca woda musi pochodzić z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.05.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 a mnie to się wydaje że alergików przybywa bo gówno coraz większe ale ładniej zapakowane w sklepach podają, bo unia wie lepiej co jest dla ciebie dobre niż ty sam itd itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 31.05.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 A tak na marginesie od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego coraz więcej jest alergików. Może to od tych sterylnych warunków? W tych domach podpieranych drągami jakoś nie przypominam sobie żeby z alergiami był jakiś problem. Fakt problemu nie było bo ... szybko umierali a teraz największe chuchra żyją i mają się niezgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzium 03.06.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Witam. Mam takie techniczne pytanie odnośnie kanałów wentylacji mechanicznej.Mam (mam mieć) dom z piwnicą. W piwnicy planuję rekuperator, wejście z GWC itp.Planuję poziome rozprowadzenie kanałów w piwnicy, dojście do odpowiednich ścian i do góry. Pomysł: zrobię piony z pustaków wentylacyjnych ceramicznych (pustaki 188x188 fi 150) - przejście między stropami rurą PCV fi 160.Zalety: cena (13 zł mb), duże przekroje - wolny przepływ, nie trzeba izolować, nie zajmuje miejsca w pomieszczeniach. I teraz pytanie:Czy w czymś takim nie będzie problemu z wilgocią (zewnętrzna ściana budynku ocieplonego 12-15 cm).Jak z hałasem.Mogą się jakieś inne problemy pojawić?O czystość się nie martwię bo zaprawę na łączeniach mogą wyfugować na gładko. Do tego filtry na wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.06.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A czasem kiedy umieści się taki kanał ceramiczny w ścianie to nie ma problemu z wiązaniem ściany w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts