Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdyby czerpał powietrze z obudowy kominka, to tak.

Ale w tym przypadku, chce czerpać powietrze z pokoju (pomieszczenia) w którym znajduje się palenisko na paliwo stałe, co jest zabronione (Rozporządzenie w sprawie WT par. 150.9.)

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdyby czerpał powietrze z obudowy kominka, to tak.

Ale w tym przypadku, chce czerpać powietrze z pokoju (pomieszczenia) w którym znajduje się palenisko na paliwo stałe, co jest zabronione (Rozporządzenie w sprawie WT par. 150.9.)

Nie ma tutaj znaczenia, czy kominek posiada osobny dopływ powietrza do spalania? A co, gdy w odległości 1 m od kominka jest wejście do łazienki, w której jest wywiew do rekuperatora, czy np. gdy salon jest połączony z kuchnią, w której jest wywiew?

Zamiast dyskusji – brzmienie obowiązujących zapisów w tym zakresie (Rozporządzenie w sprawie WT):

§ 150.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne

lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia

stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Warto znać – zwłaszcza przed odbiorem kominiarskim.

Zamiast dyskusji – brzmienie obowiązujących zapisów w tym zakresie (Rozporządzenie w sprawie WT):

§ 150.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne

lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia

stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Warto znać – zwłaszcza przed odbiorem kominiarskim.

Przynajmniej w teorii przepis ten powinien być powszechnie znany. :yes:

Ale, ale

Jak się to ma w przypadku dostarczanie do paleniska powietrza bezpośrednio z zewnątrz?

Przecież to zupełnie inny przypadek.

Punkt "10" ma tu bardziej zastosowanie. IMHO

No zaraz, przecież w pokoju z kominkiem stosuje się też kanał nawiewny, więc nie mielibyśmy do czynienia z kanałem wentylacji mechanicznej wyciągowej, tylko zrównoważonej nawiewno-wywiewnej.

1. A co tu ma sposób pobierania powietrza przez kominek? To dotyczy urządzeń gazowych – nie „przenosi się” na paleniska na paliwo stałe lub płynne.

Tam jest „LUB”, a to znaczy w (także w zapisach prawnych) „ALBO” urządzeń gazowych spełniających (łącznie, bo „i” to inaczej „+”) warunek pobierania powietrza do spalania i (+) grawitacyjnym odprowadzeniem spalin.

Ciekawe, dlaczego nie odczytujecie tego zapisu, że kominek nie pobiera powietrza z pomieszczenia, ale i tak ma grawitacyjne odprowadzanie spalin.

Czyli tak czy siak (nawet przy tak błędnej interpretacji) byłoby to zabronione.

2. Warunek ustępu 10, będzie spełniony, jeśli w tym samym pomieszczeniu, umieścimy nawiew o wydajności wyższej lub równej jaką ma wywiew.

Coś wymyśliłem:

http://kolos.math.uni.lodz.pl/~bajcik/pubs/powietrze-1.jpg

Co wy o tym sądzicie?

Budowa:

- wentylatory kanałowe

- filtry

- rozebrany klimatyzator typu "split" z funkcją grzania, dorobione

obudowy na skraplacz/parownik, zdemontowany fabryczny wentylator

Zalety:

- zimą odzysk ciepła (ciekawe czy nie większy jak w reku), z

anemostatów przyjemne ciepełko

- latem delikatne schłodzenie

- w okresie przejściowym można wyłączyć pompowanie ciepła

- ewentualne GWC nie zakłóca ale wspomaga cały proces, i latem i zimą

- akceptowalny koszt elementów

- brak problemów ze zamarzaniem reku

Wady:

- prototypowa samoróbka

- trzeba wymyślić sterowanie wentylatorami

- pobór mocy może się okazać zbyt duży jak na efekty

Co wy o tym sądzicie?

Troche opini na temat tego rekuperatora znajdziesz w wątku

"Mój-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-już-go-użytkuję"

choć j-j jako użytkownik tego "cuda" nie jest (nie był) zbytnio zadowolony

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-Mój-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-już-go-użytkuję&p=3668669&viewfull=1#post3668669

Ja mam wazne pytanko i bardzo prosze o odpowiedz

W dolnej lazience nie mam wentylacji, jest tylko okno Niestety w projekcie mial yc tam pokoj my go przerobilismy na mala lazienke Niestety nikt - lacznie z madrymi inwestorami - nie pomyslal o wentylacji Teraz mamy problem Musimy to zrobic i tu moje pytanko Zaproponowano na 2 sposoby

1. przebic sie na zewnatrz w poziomie Lazienka jest przy garazu wiec duzo roboty nie bedzie ale czy to ma sens ? czy bedzie wystarczajace ? jak to zrobic zeby nie wwiewalo potem powietrza?

ewentualna szkoda - elewacja

2. siana przebijac sie do gornej lazienki, tam scianka kolankowa na dach i wsadzic jakiegos grzybka, niestety poddasze ocieplone juz jest , trzeba by kartongips sciagac przez welne jakos sie przebijac az do dachu

Czy nie bedzie potem nic zaciekac przeciez trzeba zrobic dziure w folii?

Co robic ? poradzcie cos Pomozcie

pokaze jeszcze nasz parter gdzie ta lazienka umiejscowiona jest

[ATTACH=CONFIG]31901[/ATTACH]

Ja mam wazne pytanko i bardzo prosze o odpowiedz

W dolnej lazience nie mam wentylacji, jest tylko okno Niestety w projekcie mial yc tam pokoj my go przerobilismy na mala lazienke Niestety nikt - lacznie z madrymi inwestorami - nie pomyslal o wentylacji Teraz mamy problem Musimy to zrobic i tu moje pytanko Zaproponowano na 2 sposoby

1. przebic sie na zewnatrz w poziomie Lazienka jest przy garazu wiec duzo roboty nie bedzie ale czy to ma sens ? czy bedzie wystarczajace ? jak to zrobic zeby nie wwiewalo potem powietrza?

ewentualna szkoda - elewacja

2. siana przebijac sie do gornej lazienki, tam scianka kolankowa na dach i wsadzic jakiegos grzybka, niestety poddasze ocieplone juz jest , trzeba by kartongips sciagac przez welne jakos sie przebijac az do dachu

Czy nie bedzie potem nic zaciekac przeciez trzeba zrobic dziure w folii?

Co robic ? poradzcie cos Pomozcie

pokaze jeszcze nasz parter gdzie ta lazienka umiejscowiona jest

[ATTACH=CONFIG]31901[/ATTACH]

Hej,

To o czym piszesz to będzie w takim wykonaniu wentylacja GRATWITACYJNA (taka jak np. w blokach). Taka wentylacja będzie działała tylko w ZIMIE (różnica temp. - ciepłe powietrze ucieka z domu). Jeśli ci to wystarczy to możesz ją zrobić w dowolny sposób wymieniony powyżej. Możesz też na początku spróbować dać nawiewnik (spytaj firmę od okien - koszt powinien być nieduży a montarz najmniej inwazyjny) na okno w łazience. Pamiętaj żeby mieć szparę w drzwiach łazienkowych, kratkę wentylacyjną itp. Jeśli jednak to cię nie uszczęśliwia to może warto zacząć myśleć nad wentylacją mechaniczną...

PZDR

Qter

kasiakp niestety typowy błąd stawiamy dom nie myśląc o wentylacji.

Przypominamy sobie o niej dopiero w trakcie wykańczania wnętrza domu lub co gorzej jak już mieszkamy.

Rozwiązań kilka:

1. Przebić się do garażu i podpiąć do znajdującego się tam, sprawnego kanału wentylacyjnego, jak jest blisko.

2. Zrobić w ścianie otwór na zewnątrz z klapą zwrotną, zapobiegającą nawiewaniu, plus od łazienki wentylator z czujnikiem wilgotności.

3. Od łazienki poprowadzić rurę fi 150, wyprowadzić ponad szczyt dachu, zakończyć na górze dobrą nasadą zwiększającą ciąg.

Dodatkowo potrzebny będzie odskraplacz. . Rura na strychu i ponad dachem musi być ocieplona.

W łazience nie montuje się nawiewników.

Dziekuje za odpowiedz

Prawda chyba jest ze pierwszy do m buduje sie dla roga.... tyle wyszlo fuszerek

Czlowiek bierze sie za cos o czym nie ma zielonego pojecia i mysli ze budowa jest taka prosta

• 1 month później...

Czerpnię bym dał na północnej ścianie domu, nie wiem co to jest obok i czy jest niższe, jeśli to garaż i odsłonięty jest kawałek ściany kolankowej to tam by było idealnie.

A wyrzutnię na ścianie wschodniej na wysokości 2 m nad ziemią.