Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aaaa jasiek ... napisałem w moim dzienniku w takim razie bzdurę. Nie wziąłem pod uwagę działania ciepła domu na kanały. Choć w zasadzie wielkie nie powinno być ze względu na to iżkażdy kanał leży na 5cm płacie wełny na gipsach sufitowych a potem przykryty jest pozostałą wełną ocieplenia stropu.

Wpadłem też na pomysł zmierzenia temperatury aby nie dziurawić kanałów. Otworzę reku i wstawię czujkę ot takiego termometru do mierzenia temperatury na zewnątrz.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aaaa jasiek ... napisałem w moim dzienniku w takim razie bzdurę. Nie wziąłem pod uwagę działania ciepła domu na kanały. Choć w zasadzie wielkie nie powinno być ze względu na to iżkażdy kanał leży na 5cm płacie wełny na gipsach sufitowych a potem przykryty jest pozostałą wełną ocieplenia stropu.

zmierz przy centrali i na najdalszym anemostacie ...;)

taka czujka radiowa jest gites, sam często takiej używam a przy okazji jeszcze pokazuje mi wilgotność ...:yes:

proponuję zrobić coś w rodzaju GWC tyle że w domu pod sufitem...

nawet jak na zewnątrz mróz to na anemostatach będzie na plusie bez rekuperatora ...

zgadnij jak sprawny będzie ten system ...;)

sprawność odzysku będzie miał taką jak wg czyli zerową

Projekt.jpg

Ja jeszcze w temacie wygłuszenia instalacji nawiewnej. W części gdzie mam instalację na skrzynce jest cicho, tam gdzie biegnie po trójnikach (na schemacie prawa część rysunku) niestety o wiele głośniej i na drugim biegu już szłyszalna dość mocno. Czy to możliwe, że skrzynka mimo iż z metalu wygłuszyła tak instalację? Najbardziej chodzi mo o dwa pokoje ten na samym dole w prawym dolnym rogu schematu i ten nad nim. Gdyby dać skrzynkę zamiast trójnika to załatwi to temat? Zobaczcie, że odległość do tego pokoju od reku jest taka sama jak w pokoju na górze rysunku a różnice w głośności są bardzo zauważalne.

[ATTACH=CONFIG]146684[/ATTACH]

Najbardziej chodzi mo o dwa pokoje ten na samym dole w prawym dolnym rogu schematu i ten nad nim.

oczywiście "ten nad nim"... jest najgłośniejszy ...;)

oczywiście "ten nad nim"... jest najgłośniejszy ...;)

trudno mi to ocenić, na pierwszy rzut oka (ucha) nie słychać różnicy ... to jak będzie z tą skrzynką? Przerabiać instalacje? Ma to sens?

[ATTACH=CONFIG]146684[/ATTACH]

Ja jeszcze w temacie wygłuszenia instalacji nawiewnej. W części gdzie mam instalację na skrzynce jest cicho, tam gdzie biegnie po trójnikach (na schemacie prawa część rysunku) niestety o wiele głośniej i na drugim biegu już szłyszalna dość mocno. Czy to możliwe, że skrzynka mimo iż z metalu wygłuszyła tak instalację? Najbardziej chodzi mo o dwa pokoje ten na samym dole w prawym dolnym rogu schematu i ten nad nim. Gdyby dać skrzynkę zamiast trójnika to załatwi to temat? Zobaczcie, że odległość do tego pokoju od reku jest taka sama jak w pokoju na górze rysunku a różnice w głośności są bardzo zauważalne.

Tak naprawdę to bez wykonywania wstępnie widać gdzie będzie głośno a gdzie nie.

Sam dobierałeś elementy i robiłeś projekt czy jakaś firma?

Robiłeś pomiary przepływu?

Podaj odległości przepustnic od anemostatów w głośnych pokojach.

Podaj wymiary zew. budynku oraz czy proporcje ułożenia elementów na rysunku są schematyczne, czy odpowiadają rzeczywistemu polożeniu. Mżna to w parę minut przeliczyć. Podaj jeszcze oprócz tego na jakich to jest kanałach wykonane. W razie czego podrzuć info na priv ;)

Na razie pomijam kwestie umieszczenia czerpni i wyrzutni.

Edytowane przez pawel_1024

ze wstępnych obserwacji parametrów WM stwierdzam że idealne ułożenie jednostki to pomieszczenie narożne gdzie w stosunkowo niewielkiej odległości od ściany znajduje się centrala , czerpnia na 1 ścianie , wyrzutnia na 2 ścianie , a same kanały mają możliwie najkrótszą odległość

ze wstępnych obserwacji parametrów WM stwierdzam że idealne ułożenie jednostki to pomieszczenie narożne gdzie w stosunkowo niewielkiej odległości od ściany znajduje się centrala , czerpnia na 1 ścianie , wyrzutnia na 2 ścianie , a same kanały mają możliwie najkrótszą odległość

Zawsze mi sie wydawalo, zeby kanal od czerpni do reku byl jak najdluzszy, wtedy reku mniej meczy sie z rozmrazaniem, temp. na zwentrz kanalu wplywa bardziej na to co wchodzi do reku.

Czy obu Twoje obserwacje nie sugeruja uzyskanie jak najwyzszej sprawnosci samego wymiennika ? Ta sprawnosc bedzie w calym systemie wentylacji zawsze, w innym ukladzie przy dluzszych kanalach swoje dorzucaja kanaly, suma odzysku powinna byc taka sama.

Pozdrawiam

Czy obu Twoje obserwacje nie sugeruja uzyskanie jak najwyzszej sprawnosci samego wymiennika ?

a czy czasem nie o to chodzi ...;)

ta energia co podgrzewa powietrze w kanałach to niby z kąt się wzięła, czy aby czasem nie z domu ...?

Tak naprawdę to bez wykonywania wstępnie widać gdzie będzie głośno a gdzie nie.

Sam dobierałeś elementy i robiłeś projekt czy jakaś firma?

Robiłeś pomiary przepływu?

Podaj odległości przepustnic od anemostatów w głośnych pokojach.

Podaj wymiary zew. budynku oraz czy proporcje ułożenia elementów na rysunku są schematyczne, czy odpowiadają rzeczywistemu polożeniu. Mżna to w parę minut przeliczyć. Podaj jeszcze oprócz tego na jakich to jest kanałach wykonane. W razie czego podrzuć info na priv ;)

A więc odpowiadam:

- Projekt robiła firma

- W głośnych pokojach nie ma przepustnic (nie zamontowałem) a dźwięk jest słyszalny niezależnie czy są założone anemostaty czy nie więc nie pochodzi np. od świszczenia anemostatów.

- Instalacja wykonana jest przeze mnie na kanałach flex z castoramy (dość sztywne - nie folia nawinięta na drucik jak u maluxa ;-) ) i trójnikach metalowych.

- wymiary budynku to 11,4 x 13,2 kanały idą mniej więcej jak na projekcie (z pewną tolerancją)

Nie robiłem żadnych pomiarów, nie mam sprzętu i czasu niestety aby się tym zająć bo ciągle kończę jakieś pierdoły w domu.

- W głośnych pokojach nie ma przepustnic (nie zamontowałem) a dźwięk jest słyszalny niezależnie czy są założone anemostaty czy nie więc nie pochodzi np. od świszczenia anemostatów.

te przepustnice miały stłumić przepływ...

to są najkrótsze odcinki więc maja małe opory a przez to dużą prędkość powietrza w kanale ;)

jeszcze jedno

wczoraj byłem u szwagra na budowie

budowa na miarę Q7 z 6 litrowym dieslem

instalatorzy po wszelkich castingach

a jak się podpytałem o świsty i hałasy to sami powiedzieli że na 1i 2 biegu będzie cicho a na wyższych jak Bóg da

bez względu na rodzaj inst i jej cenę

j

a jak się podpytałem o świsty i hałasy to sami powiedzieli że na 1i 2 biegu będzie cicho a na wyższych jak Bóg da

bez względu na rodzaj inst i jej cenę

wczoraj testowałem instalację na sztywnych spiro którą ostatnio robiłem, przy 500m3/h ledwo słychać cokolwiek...;)

jak się chce to się da...:p