Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Hej.

Dostałem ofertę na wykonanie wentylacji. Czy jest ktoś kto by na nią zerknął i doradził?

Rzuć szczegóły na forum.

Proste pytanie - jak lepiej puścić rury od wentylacji parteru?

- czy podwieszać jest do sufitu

- czy puścić w płaskich przewodach po stropie i zrobić z tamta przejście przez strop do parteru

Dzięki

Wykonywanie sufitu podwieszanego tylko dla ukrycia kanałów jest dla mnie bez sensu,ja bym przeszedł na płaskie w styro.

w skrócie:

Kubatura – 412,37 m3

 Powierzchnia użytkowa – 154,10 m2

 Ilość kondygnacji – 2

 Ilość punktów wentylacyjnych wraz z czerpnią i wyrzutnią powietrza - 14 szt.

 Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h

I wariant kanały sztywne metalowe ocynkowane typu Spiro, 30mm izolacja kanałów, pozostałe elementy (anemo) - 11k

II wariant kanały sztywne metalowe ocynkowane typu Spiro + kanały typu Uniflexplus, 30mm izolacja kanałów, pozostałe elementy - 13k

reku - Brink Climate Systems Renovent Excellent z autom. bypassem + sterownik tygodniowy - 6 k

wszystko brutto z robocizną + projekt + 10 lat gwarancji

Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h

tak jest dokładnie napisane w ofercie...

Na stronie producenta jest opis reku:

Renovent Excellent- o wydajności 400 m3/h przy 150 Pa

Edytowane przez bluenet
Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h

tak jest dokładnie napisane w ofercie...

To chyba jednak komuś się palec omsknął przy pisaniu tego. W tym przypadku to wygląda jak byś wymieniał w całym domu niecały metr 3 powietrza przez godzinę co jest absolutną bzdurą:no: Będzie tak jak pisze gentoonx 0,73/h już bez tych metrów

Edytowane przez plusfoto

Panowie. Przedmiotem rozważań nie jest jednostka miary tylko oferta. Jak narazie nikt nic w tej materii nie podpowiedział. Przy podanej kubaturze i danych rekuperatora chyba jasne jest, że to 0,73/h?

Co sądzicie o ofercie i kosztach?

robiłem ostatnio dwie instalacje na J-G 500 i sztywnych kanałach...

wyszło po ok.15-16k razem z godziwym wynagrodzeniem ...

dla jasności...godziwe wynagrodzenie to ile?

jak dla mnie to ok. 3,5k ...

jedna instalacja na sztywnych to tydzień dłubania samemu tak na luzie ...

czyli oferta porównywalna

muszę jeszcze dowiedzieć się na temat opinii o tej firmie i podpisuję umowę

Witam,

jako, że jestem zielona w temacie, jestem glodna wiedzy i poznania waszych doświadczeń :p

Myślimy o rekuperatorze w naszym nowym domku, kwestia teraz jest taka, że:

1. słyszałam niepochlebne opinie na temat rekuperatorów: ze bierze dużo pradu, jest głośna, czlowiek kisi sie w tym samym, tylko przefiltrowanym powietrzy itd....

2. czy ktoś moglby przelozyc z polskiego na chlopski - babski jaka zest zasada dzialania rekuperatora z odzyskiem ciepła? :oops:

pozdrawiam

Ad1. około 5zł /mc, jak spitolą montaż to tak, w jaki sposób jak wywiewa zużyte a nawiewa świeże prosto z dworu tylko ogrzane tym ciepłym które wylatuje na zewnątrz bez bezpośredniego kontaktu z tym świeżym. Edytowane przez plusfoto
Ad1. około 5zł /mc, jak spitolą montaż to tak, w jaki sposób jak wywiewa zużyte a nawiewa świeże prosto z dworu tylko ogrzane tym ciepłym które wylatuje na zewnątrz bez bezpośredniego kontaktu z tym świeżym.

Aleś wyjasnił :):)

Musiałem 5 razy przeczytać, żeby zrozumieć o co chodzi...

Proste pytanie - jak lepiej puścić rury od wentylacji parteru?

- czy podwieszać jest do sufitu

- czy puścić w płaskich przewodach po stropie i zrobić z tamta przejście przez strop do parteru

Dzięki

Wykonywanie sufitu podwieszanego tylko dla ukrycia kanałów jest dla mnie bez sensu,ja bym przeszedł na płaskie w styro.

a ja bym wrzucił pe75, taniej i lepiej wychodzi :)

a ja z innej beczki ...

co daje by -pass w instalacji bez GWC (a nawet razem z nim...) ?

sam nie daje zbyt wiele, ale z czujnikami temperatur i sterownikiem juz tak,

jasiek no nie dawaj ciała...