Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

więc przy niskich obrotach będzie sporo ciszej ale spręż też da się większy ustawić.
Szumy generowane są w instalacji - nawet 25dB reku może przeszkadzać gdy wzbudzi się dystrybucja.
  • Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie nic nie dudni, a przy obecnej wymianie na wszystkic anemo mam od 0,6 do 0,88 m/s.

Kanaly ze sztwynej spiro tylko podejscia do anemo z elastycznych.

Pozdrawiam

No i proszę...

Dziękuję miloszenko za relację z Twoich "dudniąco-rozprężających i zbyt dużych kanałów". Czyli cisza? Twoja pozytywna opinia mnie ucieszyła, bo coś mi nie grało z założeniami Adama że mała prędkość to mały hałas. Teraz już wiem że będzie w porządku.

No i proszę...

Dziękuję miloszenko za relację z Twoich "dudniąco-rozprężających i zbyt dużych kanałów". Czyli cisza? Twoja pozytywna opinia mnie ucieszyła, bo coś mi nie grało z założeniami Adama że mała prędkość to mały hałas. Teraz już wiem że będzie w porządku.

Moja opinia nie dla wszystkich moze byc wiarygodna, ale prezentowane nie tylk ow tym watku schematy instalacji przewiduja dokladnie te same przekroje i przeplywnosci co u mnie i naprawde nie ma szans uslyszec wentylacji na nizszych biegach.

Pozdrawiam

Moja opinia nie dla wszystkich moze byc wiarygodna, ale prezentowane nie tylk ow tym watku schematy instalacji przewiduja dokladnie te same przekroje i przeplywnosci co u mnie i naprawde nie ma szans uslyszec wentylacji na nizszych biegach.

Pozdrawiam

mówisz o planach Artura.tc czy moich?

mówisz o planach Artura.tc czy moich?

Ogolnie:)

Pomierzylem wlasnie moj reku.

Na 1 biegu: ustawione 50 m3, dmucha 69 m3, bierze 24 W, opor instalacji 17 Pa (nie wiem czy to w Pa sie podaje)

Na 2 biegu: ustawionie 120 m3, dmucha 148 m3, bierze 50 W

Na 3 biegu: ustawione 300 m3, dmucha 460 m3 !!!, i bierze 198 W (opor 89 Pa)

Stojac przy samym reku na 1 biegu ciezko stwierdzic, ze dziala :)

Na 3 biegu w pokojach na poddaszu slychac reku, ale w rzeczywstosci dmucha 460 m3 i sufit poddasza nie jest jescze ocieplony/wygluszony.

Jakby ktos byl zainteresowany to moge posutawiac inne przeplywy i podac wyniki.

Pozdrawiam

mam wentylatory RBM220-AD11 - 02, karta katalogowa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/10417962/R3G%20220%20AD%2011-02.pdf

[ATTACH=CONFIG]211746[/ATTACH]

Świetny wiatraczek. Gdzie i za ile kupiłeś ?

Właśnie szukam jakiegoś lepszego od sławetnego r3g220-rc05 i ten wydaje się lepszy (niższy podór prądu przy min. obrotach i niskim sprężu).

Edytowane przez Barth3z
Świetny wiatraczek. Gdzie i za ile kupiłeś ?

Właśnie szukam jakiegoś lepszego od sławetnego r3g220-rc05 i ten wydaje się lepszy (niższy podór prądu przy min. obrotach i niskim sprężu).

to też r3g 220 :)

kupiłem 2 szt. tu na forum od kolegi który kupił w zakupie grupowym ale z róznych przyczyn nie zainstalował..

ale mam też 1 szt. jakiejś 190tki na prąd staly od 6 do 14V i tamta też pięknie chodzi, a ostatnio wyczaiłem na allegro dwie sztuki o średnicy chyba 15 albo większe trochę.. mogą się przydać do jakiegoś innego wynalazka bo co istotne to kupiłem używki z demontażu (rbmy oczywiście) i za dwie te sztuki dałem 85zł i za tą 190tkę też 85zł.. więc grzechem byłoby nie skorzystać.. na allegro jest firma która akurat jest pod Kielcami co prowadzi utylizację roznych elektrośmieci i jak cos jest dobrzego typu wentyle to można prżez allegro kupić i często mają właśnie takie rzeczy..

Ogolnie:)

Pomierzylem wlasnie moj reku.

Na 1 biegu: ustawione 50 m3, dmucha 69 m3, bierze 24 W, opor instalacji 17 Pa (nie wiem czy to w Pa sie podaje)

Na 2 biegu: ustawionie 120 m3, dmucha 148 m3, bierze 50 W

Na 3 biegu: ustawione 300 m3, dmucha 460 m3 !!!, i bierze 198 W (opor 89 Pa)

Stojac przy samym reku na 1 biegu ciezko stwierdzic, ze dziala :)

Na 3 biegu w pokojach na poddaszu slychac reku, ale w rzeczywstosci dmucha 460 m3 i sufit poddasza nie jest jescze ocieplony/wygluszony.

Jakby ktos byl zainteresowany to moge posutawiac inne przeplywy i podac wyniki.

Pozdrawiam

czy mierzysz te parametry?

Dzięki artur, będę czaił.

w międzyczasie sprawdziłem w moich aukcjach linka do sprzedawcy:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9887483

jak widać mają od cholery rożnych "szpejów" waśnie z demontaży.. za psie pieniądze można trafić coś fajnego.. te wentyle mniejsze co kupiłem i ta 190 mają po jakieś 10-15 lat ale chodzą jak te nowe 220ki..co firma to firma..

czy mierzysz te parametry?

Predkosc zadana i odczytana z reku, pobor pradu z watomierza.

Nie wiem czy czasem nie mozna Brinka kalibrowac, byc moze w mojej instalacji sa mniejsze opory niz sie srednio zaklada...

Pozdrawiam

no właśnie, trochę różnice duże.. w zasadzie jak reku mierzy te wartości?

a czy takie tanie przyrządy na allegro http://allegro.pl/listing/listing.php?string=anemometr

są coś warte? i jak zmierzyć opór instalacji?

te tanie anemometry przekłamują i to mocno, ostatnio robiłem pomiary w domu.

nadają się chyba tylko do pomiaru na zasadzie proporcjonalności :) pomierzyć wszystkie nawiewy i sobie przeskalować wyniki

Ja mam taki za 150 pln i mierzy mniej wiecej o 5 m3/h ze wszystkich anemo w porownaniu do tego co pokazuje reku, wiec wynik uwazam za doskonaly :)

znaczy przeliczałeś to sobie na m3/h czy też twój anemometr ma taką skalę ? u mnie są tylko prędkości - m/s, km/h itp.