autorus 16.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 wentylacja powinna chodzić ciągle, jest to bezdyskusyjne.Ale wiadomo, że jeździć też trzeba zgodnie z przepisami a ludzie tego nie robią .OT. Wiem po sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 16.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Też miałem takie zdanie, dopóki nie zamieszkałem.Mówisz, że chcesz wentylować i potem nawilżać co wywiałeś? No nikt nie zabroni...Ale jak kolega Miloszenko pisał: niektórym nie przeszkadza niska wilgotność.Mi przeszkadza - więc ograniczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.01.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jak kiedyś pisałem o 30m/3 /h non stop ,to mnie w ziemię prawie wdeptali.Teraz mam 70m3/h,co daje 1680m3/dobę i to jest na pograniczu dopuszczalnego stężenia CO2 czyli 1000ppm.Przy twoim 400m3/dobę to chyba dzieci szkoda.Śliczne pewnie i grzeczne.Przydał by się jakiś forumowy lekarz co by wyjaśnił co się wyczynia w człowieku przy stężeniu 2000ppm lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 16.01.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Przeczytałem cały ten wątek i mam kilka pytań: 1. Bardzo mało było o piwnicy. Ja planuję ok 100m2 i teraz czy dawać tam mechaniczną a jeśli tak to gdzie. Będzie tam na pewno pralnia wiec wiadomo wyciąg, Kotłownia - z piecem na paliwo stałe. I tu pytanie wiem że mam dwie opcje nawiew i wywiem przy WM lub grawitacyjną kratkę zrobić i nawiew do pomieszczenia. Inne pomieszczenia to wiadomo jakaś graciarnia, może w przyszłości siłownia. Problem o tyle skomplikowany że chcę mieć okna, myślę także o spełnieniu standardu NF40. Okna parę centymetrów ponad grunt więc małe załóżmy 50x70, i wymaganie Uw tego okna poniżej 0,8 i powiem że wychodzi że może fix spełni to tylko. A jak fix to tylko WM. I bądź ty mądry.2. Garaż z racji że dwustanowiskowy wymiary ok. 7x6,5 wewnątrz i też WM czy grawitacyjna, dla skomplikowania sprawy dodam pod małą częścią garażu tak 2x7 też podpiwniczenie by powstał kanał. Dom miałby piwnicę, parter i piętro wychodzi mi bardzo duża przestrzeń do wentylacji, o garażu nie wspomnę i biurze doklejonym tak z 25m2 Poproszę o ocenę Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Ostap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.01.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jak kiedyś pisałem o 30m/3 /h non stop ,to mnie w ziemię prawie wdeptali.Teraz mam 70m3/h,co daje 1680m3/dobę i to jest na pograniczu dopuszczalnego stężenia CO2 czyli 1000ppm.Przy twoim 400m3/dobę to chyba dzieci szkoda.Śliczne pewnie i grzeczne.Przydał by się jakiś forumowy lekarz co by wyjaśnił co się wyczynia w człowieku przy stężeniu 2000ppm lub więcej. nydar taką wymianę to będziesz miał jak budynek by był zapakowany w sławną torebkę foliową. A na pewno tak nie jest i całkowita wymiana jest minimum dwa razy jak nie więcej większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 16.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jak kiedyś pisałem o 30m/3 /h non stop ,to mnie w ziemię prawie wdeptali.Teraz mam 70m3/h,co daje 1680m3/dobę i to jest na pograniczu dopuszczalnego stężenia CO2 czyli 1000ppm.Przy twoim 400m3/dobę to chyba dzieci szkoda.Śliczne pewnie i grzeczne.Przydał by się jakiś forumowy lekarz co by wyjaśnił co się wyczynia w człowieku przy stężeniu 2000ppm lub więcej. Czyżbyś był kolejną osobą która w ferworze walki (o oszczędność) zapomniała o zieleni w domu? Dzieci szkoda... no wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupi80 16.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Zieleń w nocy wydziela CO2 także "wiecie, rozumiecie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.01.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jeżeli swistak utrzymuje wilgotność powyżej 40% w mrozy jakie są od kilku dni,to faktycznie wentyluje tyle co pisze,czyli prawie nic.Jeżeli ma więcej jak kilkadziesiąt doniczek to faktycznie może to mieć wpływ na wilgotność ,przy kilku to nie ma wpływu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 U mnie stoi wielka, podlewana codziennie choinka i mam prawie 50%. Na zewnątrz pod kreską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.01.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 A ile tej wody lejesz w tą wielką choinkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.01.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jeżeli swistak utrzymuje wilgotność powyżej 40% w mrozy jakie są od kilku dni,to faktycznie wentyluje tyle co pisze,czyli prawie nic.Jeżeli ma więcej jak kilkadziesiąt doniczek to faktycznie może to mieć wpływ na wilgotność ,przy kilku to nie ma wpływu . Tych doniczek faktycznie jest killkadziesiąt. Każdy parapet obstawiony dosłownie że igły nie wciśniesz. Walczę z żoną . Bo nawet nie ma jak okna otworzyć by zawołać dzieci... Poza tym i na podłogach jakieś wielkie chabłozy stoją... U mnie jest tego od groma. A nie wszystkie roślinki dają CO2 w nocy. Są takie, co w nocy uwalniają (wyprodukowany w dzień) tlen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) A ile tej wody lejesz w tą wielką choinkę? A co ta informacja da? Ważne, że nie mam sucho w domu. Pozostałej zieleniny jest niewiele i tak tylko, pół żartem napisałem o tej chojnie. Dzisiaj mamy -7 na zewnątrz, wentylacja pracuje, a wilgotność 47%. Nie ma w domu zaduchu, jest ciepło, więc lekarza chyba nie trzeba : ). Edytowane 17 Stycznia 2013 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A co ta informacja da? Ważne, że nie mam sucho w domu. Pozostałej zieleniny jest niewiele i tak tylko, pół żartem napisałem o tej chojnie. Dzisiaj mamy -7 na zewnątrz, wentylacja pracuje, a wilgotność 47%. Nie ma w domu zaduchu, jest ciepło, więc lekarza chyba nie trzeba : ). Moglbys troche wiecej napisac o swoim domu: jaka masz wymiane na godzine, jak dom, ktory sezon, ile osob, itp. Powaznie jestem zainteresowany podniesieniem wilgotnosci, i jesli to kwestia roslinek to doloze kilka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.01.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Moglbys troche wiecej napisac o swoim domu: jaka masz wymiane na godzine, jak dom, ktory sezon, ile osob, itp. Powaznie jestem zainteresowany podniesieniem wilgotnosci, i jesli to kwestia roslinek to doloze kilka :)pozdrawiam Nie wiem jak długo Compi mieszka, ale ja w pierwszym sezonie (poprzednia zima) miałem non stop dobrą wilgotność przy WM pracującej na 90m3/h. A były ostre mrozy. Dosłownie kilka razy wyłączyłem WM na kilka godzin w sumie. Myślałem, że jest fajnie (byłem przekonany że dom mocno wysuszony). A teraz widać ile tej technologicznej wilgoci jednak było w domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.01.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Swistak a jak ta wilgotność przekłada się na zużycie gazu? Robiłeś porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.01.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Podnoszę pytanie! Ile procentowo należy dołożyć do zużycia w pierwszym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dzisiaj mam 438m3 tego sezonu.W ubiegłym roku miałem 17go stycznia 550m3.CWU+CO. Bez dodatkowych źródeł.Temperaturowo (też zapisywałem) - w zeszłym roku ta część sezonu była cieplejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 na zmniejszona wentylacja tez chyba wpływa na ten lepszy wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 17.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Oj ale myślę, że niewiele. Nadmuch po reku jest powyżej 20st, z anemostatów jest aktualnie najmniej 18-19st.Myślę, że porównując sezon pierwszy do następnego - możemy liczyć śmiało na ok 15% zmniejszenie zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 17.01.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 To wysoka temperatura nadmuchu, jaką temperaturę utrzymujesz w domu? Czy sprawdzałes może czy jest różnica w tem. nawiewu w zależności od mocy nawiewu, tz, przykładowo przy 50(70) a 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts