bluenet 24.01.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Hej.Dostałem ofertę na wykonanie wentylacji. Czy jest ktoś kto by na nią zerknął i doradził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Hej. Dostałem ofertę na wykonanie wentylacji. Czy jest ktoś kto by na nią zerknął i doradził? Rzuć szczegóły na forum. Proste pytanie - jak lepiej puścić rury od wentylacji parteru? - czy podwieszać jest do sufitu - czy puścić w płaskich przewodach po stropie i zrobić z tamta przejście przez strop do parteru Dzięki Wykonywanie sufitu podwieszanego tylko dla ukrycia kanałów jest dla mnie bez sensu,ja bym przeszedł na płaskie w styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 w skrócie:Kubatura – 412,37 m3 Powierzchnia użytkowa – 154,10 m2 Ilość kondygnacji – 2 Ilość punktów wentylacyjnych wraz z czerpnią i wyrzutnią powietrza - 14 szt. Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h I wariant kanały sztywne metalowe ocynkowane typu Spiro, 30mm izolacja kanałów, pozostałe elementy (anemo) - 11kII wariant kanały sztywne metalowe ocynkowane typu Spiro + kanały typu Uniflexplus, 30mm izolacja kanałów, pozostałe elementy - 13kreku - Brink Climate Systems Renovent Excellent z autom. bypassem + sterownik tygodniowy - 6 k wszystko brutto z robocizną + projekt + 10 lat gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.01.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 w skrócie: Kubatura – 412,37 m3 Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h chyba coś pokręciłeś może to m3/h/m2? albo 0,73 1/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h tak jest dokładnie napisane w ofercie... Na stronie producenta jest opis reku: Renovent Excellent- o wydajności 400 m3/h przy 150 Pa Edytowane 24 Stycznia 2013 przez bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Krotność wymiany powietrza (średnio dla całego budynku) – 0,73 m3/h tak jest dokładnie napisane w ofercie... To chyba jednak komuś się palec omsknął przy pisaniu tego. W tym przypadku to wygląda jak byś wymieniał w całym domu niecały metr 3 powietrza przez godzinę co jest absolutną bzdurą Będzie tak jak pisze gentoonx 0,73/h już bez tych metrów Edytowane 24 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Panowie. Przedmiotem rozważań nie jest jednostka miary tylko oferta. Jak narazie nikt nic w tej materii nie podpowiedział. Przy podanej kubaturze i danych rekuperatora chyba jasne jest, że to 0,73/h?Co sądzicie o ofercie i kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 a ja z innej beczki ...co daje by -pass w instalacji bez GWC (a nawet razem z nim...) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Co sądzicie o ofercie i kosztach? można taniej ... można drożej ... czyli jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 można taniej ... można drożej ... czyli jest OK taniej to chyba jak se sam zmontuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 i jeszcze powiedzcie czy na spiro robić czy na flexach? co sądzicie o rekuperatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 taniej to chyba jak se sam zmontuje... robiłem ostatnio dwie instalacje na J-G 500 i sztywnych kanałach... wyszło po ok.15-16k razem z godziwym wynagrodzeniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 robiłem ostatnio dwie instalacje na J-G 500 i sztywnych kanałach... wyszło po ok.15-16k razem z godziwym wynagrodzeniem ... dla jasności...godziwe wynagrodzenie to ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 dla jasności...godziwe wynagrodzenie to ile? jak dla mnie to ok. 3,5k ... jedna instalacja na sztywnych to tydzień dłubania samemu tak na luzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jak dla mnie to ok. 3,5k ... jedna instalacja na sztywnych to tydzień dłubania samemu tak na luzie ... czyli oferta porównywalna muszę jeszcze dowiedzieć się na temat opinii o tej firmie i podpisuję umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sława05 24.01.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam, jako, że jestem zielona w temacie, jestem glodna wiedzy i poznania waszych doświadczeń Myślimy o rekuperatorze w naszym nowym domku, kwestia teraz jest taka, że: 1. słyszałam niepochlebne opinie na temat rekuperatorów: ze bierze dużo pradu, jest głośna, czlowiek kisi sie w tym samym, tylko przefiltrowanym powietrzy itd.... 2. czy ktoś moglby przelozyc z polskiego na chlopski - babski jaka zest zasada dzialania rekuperatora z odzyskiem ciepła? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.01.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Ad1. około 5zł /mc, jak spitolą montaż to tak, w jaki sposób jak wywiewa zużyte a nawiewa świeże prosto z dworu tylko ogrzane tym ciepłym które wylatuje na zewnątrz bez bezpośredniego kontaktu z tym świeżym. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Ad1. około 5zł /mc, jak spitolą montaż to tak, w jaki sposób jak wywiewa zużyte a nawiewa świeże prosto z dworu tylko ogrzane tym ciepłym które wylatuje na zewnątrz bez bezpośredniego kontaktu z tym świeżym. Aleś wyjasnił :) Musiałem 5 razy przeczytać, żeby zrozumieć o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Proste pytanie - jak lepiej puścić rury od wentylacji parteru? - czy podwieszać jest do sufitu - czy puścić w płaskich przewodach po stropie i zrobić z tamta przejście przez strop do parteru Dzięki Wykonywanie sufitu podwieszanego tylko dla ukrycia kanałów jest dla mnie bez sensu,ja bym przeszedł na płaskie w styro. a ja bym wrzucił pe75, taniej i lepiej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.01.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 a ja z innej beczki ... co daje by -pass w instalacji bez GWC (a nawet razem z nim...) ? sam nie daje zbyt wiele, ale z czujnikami temperatur i sterownikiem juz tak, jasiek no nie dawaj ciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts