michal_mlody 24.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Panowie czy oblodzenie za wyrzutnią w takich warunkach jak teraz (ok -5st) jest rzeczą normalną?W domu wilgotność powietrza w granicy 35% (jak oczywiście pogodynka dobrze wskazuje:)) Jeżeli jest to normalne to nie jestem z tego bardzo zadowolony. Wyrzutnia w ścianie szczytowej. Może dać ją na dach w formie komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Panowie czy oblodzenie za wyrzutnią w takich warunkach jak teraz (ok -5st) jest rzeczą normalną? W domu wilgotność powietrza w granicy 35% (jak oczywiście pogodynka dobrze wskazuje:)) Jeżeli jest to normalne to nie jestem z tego bardzo zadowolony. Wyrzutnia w ścianie szczytowej. Może dać ją na dach w formie komina? super hiper cudo rekuperator pluje kroplani wody do wyrzutni ... zamiast posłusznie na ociekacz ... jak dasz w komin to dołem zacznie cieknąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 super hiper reku wywala powietrze 100% wilgotne, wystarczy że zanim trafi do wyrzutni straci w kanale jeszcze 1'c i nie trzeba super hiper plującego reku a pluje się nadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 24.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Panowie czy oblodzenie za wyrzutnią w takich warunkach jak teraz (ok -5st) jest rzeczą normalną? W domu wilgotność powietrza w granicy 35% (jak oczywiście pogodynka dobrze wskazuje:)) Jeżeli jest to normalne to nie jestem z tego bardzo zadowolony. Wyrzutnia w ścianie szczytowej. Może dać ją na dach w formie komina? Już wrzucałem zdjęcie sopla, który pięknie rysuje się na mojej elewacji poniżej wyrzutni. Z tym, że od tygodnia schodzę z granicy 75% do aktualnie 56% - pozostałość po pracach wykończeniowych. U Ciebie chyba pierwszy sezon, więc nie martwiłbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 super hiper reku wywala powietrze 100% wilgotne, wystarczy że zanim trafi do wyrzutni straci w kanale jeszcze 1'c i nie trzeba super hiper plującego reku a pluje się nadal najpierw musi się jeszcze bardziej schłodzić w kanale, a przeważnie się podgrzewa bo odcinek centrala - wyrzutnia jest wewnątrz domu ... ostatnio przećwiczyłem ten temat na własnej skórze a teraz "łgam jak pies" inwestorowi że to przez dużą wilgotność w domu i się unormuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 24.01.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jasiek71 - ja już się gubię... Pytałeś co deje bypass, za chwilę napisałeś że kolejne dwie instalacje zrobiłeś, a teraz piszesz że łgarz jak pies inwestorowi. O co tu chodzi? A tak przy okazji to te 3,5k to brutto/netto; faktury wystawiasz; ZUS i opłaty bierzesz pod uwagę, czy to fucha jakaś? Jak zacząłeś to dopisz resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 jasiek71 - ja już się gubię... Pytałeś co deje bypass, za chwilę napisałeś że kolejne dwie instalacje zrobiłeś, a teraz piszesz że łgarz jak pies inwestorowi. O co tu chodzi? zapytałem o obejście to odpowiedz ... ja znam odpowiedź, interesuje mnie opinia innych ... co do instalacji to robię jak mam kaprys ... zachwalałem centralę J-G a teraz kombinuję jak wytłumaczyć że leje się z wyrzutni przy większej wydajności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.01.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 super hiper cudo rekuperator Janek to jest To może jakaś usterka lub wada fabryczna? Wydaje mi się, że już ktoś opisywał takie zjawisko. Tylko nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Janek to jest To może jakaś usterka lub wada fabryczna? Wydaje mi się, że już ktoś opisywał takie zjawisko. Tylko nie mogę tego znaleźć. nie wiem czy to usterka, raczej mało poprawne rozwiązanie... wentylator wyciągowy jest blisko krawędzi wymiennika z którego kapią krople wody, te najbliżej zamiast do tacy to wentylator wciąga... zrobiłem taki eksperyment ze zamiast bocznej osłony dałem szybę, wszystko pięknie widać ( a po chwili szyba łącznie z całą komorą zapryskana wodą...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Odcinek centrala-wyrzutnia ocieplony jest 5cm waty owinięty streczem i przechodzi przez nieocieplony strych. Tak więc na 100% będzie się to powietrze schładzać. Dokładnie jest to pierwszy sezon grzewczy. Ale budowa nie była zamoknięta, tzn. nie była narażona na długotrwałe deszcze i wszystkie prace były wykonane w odpowiednim czasie aby mogła wilgoć odparować. Jak pisałem wcześniej teraz pogodynka pokazuje 30%. Przed mrozami pokazywała 50-60%. Może to wina konstrukcji, o czym pisał Jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 25.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 nie wiem czy to usterka, raczej mało poprawne rozwiązanie... wentylator wyciągowy jest blisko krawędzi wymiennika z którego kapią krople wody, te najbliżej zamiast do tacy to wentylator wciąga... zrobiłem taki eksperyment ze zamiast bocznej osłony dałem szybę, wszystko pięknie widać ( a po chwili szyba łącznie z całą komorą zapryskana wodą...) Może to wina konstrukcji, o czym pisał JasiekQrcze, nie rozumiem o czym piszecie. Przecież, o czym pisał kangaxx, zimą powietrze wyrzucane z rekuperatora ZAWSZE będzie miało wilgotność względną 100% a jednocześnie ZAWSZE będzie miało temperaturę wyższą od temperatury panującej na zewnątrz. Z tego wynika, że - nie ma cudów - będzie się schładzało na wyrzutni i będą na niej powstawały urokliwe sople. Pewnie że można zmniejszyć wilgotność względną poprzez podgrzanie tego powietrza (choćby poprzez nieizolowanie/gorszą izolację odcinka reku-wyrzutnia), tylko odbędzie się to kosztem energii, która ma ogrzewać dom, nie atmosferę. Chyba lepiej zastosować taką wyrzutnię, dla której powstające sople nie będą straszne (dla samej wyrzutni i dla elewacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Qrcze, nie rozumiem o czym piszecie. Przecież, o czym pisał kangaxx, zimą powietrze wyrzucane z rekuperatora ZAWSZE będzie miało wilgotność względną 100% a jednocześnie ZAWSZE będzie miało temperaturę wyższą od temperatury panującej na zewnątrz. Z tego wynika, że - nie ma cudów - będzie się schładzało na wyrzutni i będą na niej powstawały urokliwe sople. wszystko się zgadza ... tylko jak wytłumaczysz taką sytuację... reku jest w pom. technicznym 18*... temp. wymiennika ma 10*... zdejmujesz od niego rurę wyrzutową z której kapie woda ... przytrzymujesz rękę w strumieniu powietrza wyrzucanego i po chwili jest cała zachlapana ... tu też przekraczam punkt rosy ...??? to spostrzeżenie skłoniło mnie do doświadczenia z szybą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 jasiek jeżeli jest tak jak mówisz to ciekawe czy nie ma to wpływu na żywotność wentylatora... w końcu jak by nie było wentylator ma tłoczyć powietrze a nie wodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 jasiek jeżeli jest tak jak mówisz to ciekawe czy nie ma to wpływu na żywotność wentylatora... w końcu jak by nie było wentylator ma tłoczyć powietrze a nie wodę... też się nad tym zastanawiam bo cała obudowa wentylatora jest zachlapana ... oczywiście problem jest przy większej wydajności, poniżej 30% praktycznie nie występuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodis 25.01.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Czy ten sopel tworzy się przy J-G czy nie ma znaczenia jaki reku, mam wybrać między nim a Brinkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 25.01.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Czy ten sopel tworzy się przy J-G czy nie ma znaczenia jaki reku, mam wybrać między nim a Brinkiem. a dokładnie Brink Renovent Excellent z autom. bypassem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.01.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Tylko kurcze cały problem z Jankiem polega na tym, że na większości instalacji nic się dzieje, a u niektórych mocno leje po elewacji... Jeśli producent nie wymyśli jakiejś np. przegrody z siatki wyłapującej krople, to zostaje założyć wyrzutnię wystającą 10cm od elewacji i sople będą sobie wisieć i topnieć bez szkody dla tynku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.01.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Tylko kurcze cały problem z Jankiem polega na tym, że na większości instalacji nic się dzieje, a u niektórych mocno leje po elewacji... Jeśli producent nie wymyśli jakiejś np. przegrody z siatki wyłapującej krople, to zostaje założyć wyrzutnię wystającą 10cm od elewacji i sople będą sobie wisieć i topnieć bez szkody dla tynku..... Czyli jaka może być przyczyna, że u niektórych leje. U mnie nie ma aż tak wielkiego zacieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Jan-Gaz jest ciągle udoskonalany, widocznie któraś z wersji ma np. o kilka cm bliżej wentylator do wymiennika i krople wpadają. Choć co najdziwniejsze, masz centralę z silnikiem AC, który w Twojej wersji chyba ma wlot z dwóch stron, więc teoretycznie siła ssąca powinna być mniejsza niż u wentylatorów DC z wlotem z jednej strony... Zobacz proszę, jakie masz wentylatory, i jak daleko jest wlot w linii prostej od wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.01.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Jan-Gaz jest ciągle udoskonalany, widocznie któraś z wersji ma np. o kilka cm bliżej wentylator do wymiennika i krople wpadają. Choć co najdziwniejsze, masz centralę z silnikiem AC, który w Twojej wersji chyba ma wlot z dwóch stron, więc teoretycznie siła ssąca powinna być mniejsza niż u wentylatorów DC z wlotem z jednej strony... Zobacz proszę, jakie masz wentylatory, i jak daleko jest wlot w linii prostej od wymiennika. Ponawiam pytanie. Czy takie przypadki jak opisane w J-G zdarzają się w Brink Renovent Excellent z autom. bypassem. Gdyby porównać te dwie konstrukcje to jak przedstawia się ich jakość w odniesieniu np. do samochodów? Mam na mysli czy to ta sama klasa czy jakość porównywalna czy podobna awaryjność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts