Tromsø 29.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 a dlaczego nie erv?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 nie wierz we wszystko co czytasz w katalogach producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 29.01.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 nie wierze:) ale się zastanawiam czy odzysk wilgoci nie byłby przydatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 byłby przydatny gdyby był skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 29.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 okale skoro tak piszesz to wychodzi na to że ściemniają z tym tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 byłby przydatny gdyby był skuteczny a uważasz że nie jest ...? co się dzieje z kondensatem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 29.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 jasiek a co byś z tych trzech podanych central wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 jasiek a co byś z tych trzech podanych central wybrał? szczerze ...? najprostszą i najcichszą ... zamontować i zapomnieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 29.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ok a z trzech opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ok a z trzech opcji? mitsubishi ... ale to moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 29.01.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Pytanko mam do wyboru trzy rekuperatory: 1. Zehnder comfoair 350 erv; 2. Mitsubishi Electric chyba Lossney 350; 3. Paul Santos 370DC. Instalacja na comair flex plus jakoś tak... Co byście wybrali?? Bierz pod uwagę: 1. Silniki czy AC czy DC (prąd zmienny czy stały), bo różnica w sterowaniu i z zużyciu energii (duża na korzyść DC) 2. Wymiennik czy krzyżowy czy przeciwprądowy (różnica w skuteczności na korzyść przeciwprądowego 85-95%, a nie 50-70%) 3. Wymiennik entalpiczny to już co innego, ale jak chcesz to poczytaj i poszukaj o wysokiej jakości, bo inaczej będziesz miał entalpię na papierze. 4. Kto wykonał wymiennik i czy są jakieś badania potwierdzające kartę kat. producenta co do skuteczności.. U mnie osobiście Lossnay jest na 3-cim miejscu głównie przez wymiennik krzyżowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 30.01.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A na pierwszym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 30.01.2013 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Zehndera montuję i znam. Znam wymiennik, silniki, wnętrze, obudowę i rozwiązania Zehndera, a Paul nie znam. Paul Santos 370 DC wygląda na porządny produkt, ale w ręku go nie miałem, więc nie mogę oceniać. Parametry na pierwszy rzut oka bez zagłębiania - podobne. Na pewno zwróć uwagę na funkcje użytkowe, ilość biegów, ich regulację, sterowniki zwykłe, tygodniowe itd. To już wedle gustu, a przy podobnej klasie i np. cenie może to być istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.01.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 2. Wymiennik czy krzyżowy czy przeciwprądowy (różnica w skuteczności na korzyść przeciwprądowego 85-95%, a nie 50-70%) na papierze ... w rzeczywistości różnica tak niewielka że szkoda klepać klawiatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 30.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Zehndera montuję i znam. Znam wymiennik, silniki, wnętrze, obudowę i rozwiązania Zehndera, a Paul nie znam. Paul Santos 370 DC wygląda na porządny produkt, ale w ręku go nie miałem, więc nie mogę oceniać. Parametry na pierwszy rzut oka bez zagłębiania - podobne. Na pewno zwróć uwagę na funkcje użytkowe, ilość biegów, ich regulację, sterowniki zwykłe, tygodniowe itd. To już wedle gustu, a przy podobnej klasie i np. cenie może to być istotne. Jak się ma do tego co napisałeś Brink Renovent Excellent z autom. bypassem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 01.02.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A słyszał ktoś o rekuperatorze recoVAIR 375/3 marki Vaillant?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 02.02.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Jak się ma do tego co napisałeś Brink Renovent Excellent z autom. bypassem? Zerknij w karty kat, porównaj parametry itd. Oba wymienniki dobrej klasy, silniki też, inne sterowanie, ale oba świetnie spełnią swoją funkcję. Excellent jest krótko na rynku, bo to w miarę nowy model, ale myślę że można spokojnie go brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 02.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam , jestem na etapie projektu domu parterowego (pow. użyt. 109 m2), poddasze nie użytkowe (ocieplony strop monolityczny 30 cm wełna ) , chcę zamontować WM , mogę podnieść strop do 295 cm wysokości i zostawić miejsce (25 cm) na instalacje plus K-gips, czy w tym miejscu instalacja będzie odpowiednia , proszę o odpowiedź . Z góry dziękuję !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 02.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam , jestem na etapie projektu domu parterowego (pow. użyt. 109 m2), poddasze nie użytkowe (ocieplony strop monolityczny 30 cm wełna ) , chcę zamontować WM , mogę podnieść strop do 295 cm wysokości i zostawić miejsce (25 cm) na instalacje plus K-gips, czy w tym miejscu instalacja będzie odpowiednia , proszę o odpowiedź . Z góry dziękuję !!!!!!!! Będzie ok. Dobre miejsce od strony energetycznej, bo praktycznie bez strat i pełne możliwości co do wykonania i zmian w ostatniej chwili. Proponuję przemyśleć jeszcze przepusty przez strop i położenie instalacji na stropie. Z ociepleniem nie ma problemu, pomieszczenia robisz zwykłej wysokości i możesz tynkować. Instalację łatwiej wyciszyć - mniej podatna na błędy wykonawcze oraz potem łatwy dostęp. Zależy po co robisz płyty G-K i jakie będzie przeznaczenie poddasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 02.02.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Karton gipsy robię specjalnie pod WM po to w projekcie chcę podnieść sufit , ale jak nie muszę to sądzicie że lepiej to zrobić na poddaszu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts