Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanko mam do wyboru trzy rekuperatory:

1. Zehnder comfoair 350 erv;

2. Mitsubishi Electric chyba Lossney 350;

3. Paul Santos 370DC.

Instalacja na comair flex plus jakoś tak...

Co byście wybrali??

Bierz pod uwagę:

1. Silniki czy AC czy DC (prąd zmienny czy stały), bo różnica w sterowaniu i z zużyciu energii (duża na korzyść DC)

2. Wymiennik czy krzyżowy czy przeciwprądowy (różnica w skuteczności na korzyść przeciwprądowego 85-95%, a nie 50-70%)

3. Wymiennik entalpiczny to już co innego, ale jak chcesz to poczytaj i poszukaj o wysokiej jakości, bo inaczej będziesz miał entalpię na papierze.

4. Kto wykonał wymiennik i czy są jakieś badania potwierdzające kartę kat. producenta co do skuteczności..

U mnie osobiście Lossnay jest na 3-cim miejscu głównie przez wymiennik krzyżowy...

Zehndera montuję i znam. Znam wymiennik, silniki, wnętrze, obudowę i rozwiązania Zehndera, a Paul nie znam. Paul Santos 370 DC wygląda na porządny produkt, ale w ręku go nie miałem, więc nie mogę oceniać. Parametry na pierwszy rzut oka bez zagłębiania - podobne.

Na pewno zwróć uwagę na funkcje użytkowe, ilość biegów, ich regulację, sterowniki zwykłe, tygodniowe itd. To już wedle gustu, a przy podobnej klasie i np. cenie może to być istotne.

Zehndera montuję i znam. Znam wymiennik, silniki, wnętrze, obudowę i rozwiązania Zehndera, a Paul nie znam. Paul Santos 370 DC wygląda na porządny produkt, ale w ręku go nie miałem, więc nie mogę oceniać. Parametry na pierwszy rzut oka bez zagłębiania - podobne.

Na pewno zwróć uwagę na funkcje użytkowe, ilość biegów, ich regulację, sterowniki zwykłe, tygodniowe itd. To już wedle gustu, a przy podobnej klasie i np. cenie może to być istotne.

Jak się ma do tego co napisałeś Brink Renovent Excellent z autom. bypassem?

Jak się ma do tego co napisałeś Brink Renovent Excellent z autom. bypassem?

Zerknij w karty kat, porównaj parametry itd. Oba wymienniki dobrej klasy, silniki też, inne sterowanie, ale oba świetnie spełnią swoją funkcję. Excellent jest krótko na rynku, bo to w miarę nowy model, ale myślę że można spokojnie go brać pod uwagę.

Witam , jestem na etapie projektu domu parterowego (pow. użyt. 109 m2), poddasze nie użytkowe (ocieplony strop monolityczny 30 cm wełna ) , chcę zamontować WM , mogę podnieść strop do 295 cm wysokości i zostawić miejsce (25 cm) na instalacje plus K-gips, czy w tym miejscu instalacja będzie odpowiednia , proszę o odpowiedź . Z góry dziękuję !!!!!!!!

Witam , jestem na etapie projektu domu parterowego (pow. użyt. 109 m2), poddasze nie użytkowe (ocieplony strop monolityczny 30 cm wełna ) , chcę zamontować WM , mogę podnieść strop do 295 cm wysokości i zostawić miejsce (25 cm) na instalacje plus K-gips, czy w tym miejscu instalacja będzie odpowiednia , proszę o odpowiedź . Z góry dziękuję !!!!!!!!

Będzie ok. Dobre miejsce od strony energetycznej, bo praktycznie bez strat i pełne możliwości co do wykonania i zmian w ostatniej chwili.

Proponuję przemyśleć jeszcze przepusty przez strop i położenie instalacji na stropie. Z ociepleniem nie ma problemu, pomieszczenia robisz zwykłej wysokości i możesz tynkować. Instalację łatwiej wyciszyć - mniej podatna na błędy wykonawcze oraz potem łatwy dostęp. Zależy po co robisz płyty G-K i jakie będzie przeznaczenie poddasza...