autorus 03.02.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Bierz pod uwagę: 3. Wymiennik entalpiczny to już co innego, ale jak chcesz to poczytaj i poszukaj o wysokiej jakości, bo inaczej będziesz miał entalpię na papierze. Hm, o co chodzi z wymiennik entalpiczny? Dostałem ofertę właśnie na taki wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.02.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Po prostu wymiennik pozwalający na przekazanie wilgoci zawartej w powietrzu wywiewanym do powietrza nawiewanego. Z reguły stosują wymienniki celulozowe ( papierowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.02.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Oj tu by cie chemicy skrytykowali, celuloza to nie papier. cytując kolegę marekosi "Jestem biochemikiem i mogę powiedzieć jedno. Celuloza to nie papier. Nie widziałem "na żywo" materiału z którego jest wykonany taki wymiennik, jednak membrany celulozowe, których używa się w biochemii są bardzo wytrzymałe. Właściwościami mechanicznymi przypomina to mocną folię i właściwości tych nie zmienia po zmoczeniu. Śledzę opinie o wymiennikach celulozowych już drugi miesiąc, gdyż też stoję przed wyborem rekuperatora i jedyne opinie jakie znalazłem to właśnie celuloza=papier. Z chęcią usłyszałbym co ma do powiedzenia ktoś kto tego od dłuższego czasu używa, bądź też dotykał i testował wytrzymałość tego materiału." oraz rydzadam" "Ja z kolei jestem chemikiem i mogę to potwierdzić. Do tego zawodowo zajmuję się przetwórstwem tworzyw sztucznych, więc nie omieszkałem opukać, ostukać tego wymiennika http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Na pierwszy rzut oka - polietylen, polipropylen lub mleczny poliwęglan, w życiu bym nie zgadł "na dotyk", że to celuloza. Jednak co do wilgoci - wyraźnie straszą, żeby go nie potraktować wodą (np. myć pod kranem). Ma za to fajne filtry - woda + Ludwik załatwiają sprawę, więc odpada koszt wymiany na nowe, które w naszym zakładowym Dospelu kosztują stówę raz na min. pół roku ! " http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191013-Rekuperator-Mitsubishi-Lossnay&p=5462479&viewfull=1#post5462479 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 03.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 To małe pytanko o rozszerzenie informacji jak działa taki wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 To małe pytanko o rozszerzenie informacji jak działa taki wymiennik? tak normalnie... z jednej strony kondensuje się i wsiąka... a z drugiej odparowuje to co wsiąkło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 03.02.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 to znaczy że nie wysusza powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 to znaczy że nie wysusza powietrza? pewnie trochę przesusza ale w mniejszym stopniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 03.02.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 więc ogólnie można powiedzieć że jest to dobre rozwiązanie?bo ja mam ofertę na Vaillanta i na Zehndera.W ofercie na Zehndera mam dwie opcje zwykł i erv.Różnica w cenie jest ale jeszcze zimą czytałem niektórzy na forum mieli problemy z suchym powietrzem w domu więc może warto dołożyć trochę kasy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.02.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jaka masz różnicę w cenie Zehndera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.02.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) więc ogólnie można powiedzieć że jest to dobre rozwiązanie? trudno wyczuć ... od kilku lat obserwuję Tywent-a z takim wymiennikiem i jak na razie nie jestem w stanie nic złego powiedzieć... podstawowe pytanie jakie się nasuwa to... co nam daje centrala kilka razy droższa ...? Edytowane 3 Lutego 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 03.02.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jaka masz różnicę w cenie Zehndera? Około 2100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 na zwykłym wymienniku masz wyższą temperaturę po odzysku, na celulozowym temperatura niższa ale wilgotność większa przy założeniu tej samej powierzchni wymiany, celulozowe zazwyczaj są wykonywane jako krzyżowe więc "słabsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Raczej słabsze o tyle ile energii zużyją do odparowania wilgoci z powrotem do domu.Powietrze odparowując wilgoć obniża swoja temperaturę.Czym sprawniejszy odzysk wilgoci tym niższa temperatura powietrza i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.02.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Około 2100zł. Czytałem, że ten wymiennik można dołozyc w przyszłości. Ciekawe ile kosztuje sam wymiennik. Jaki masz model? 550? W necie znalazłem ceny tj zwykły ok 11500zł i erv ponad 15tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 03.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam , ponawiam pytanie jestem na etapie projektu domu parterowego (pow. użyt. 109 m2), poddasze nie użytkowe (ocieplony strop monolityczny 30 cm wełna ) , chcę zamontować WM , mogę podnieść strop do 295 cm wysokości i zostawić miejsce (25 cm) na instalacje pod stropem plus K-gips, czy w tym miejscu instalacja będzie odpowiednia , czy robić nad stropem proszę o odpowiedź jak jest najlepiej i jakich rur użyć flex czy spiro . Z góry dziękuję !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 03.02.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dodam , rzut parteru , może znajdzie się ktoś na forum z jakąś propozycją ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Moim zdaniem jeśli reku postawisz na dole gdzieś w pomieszczeniu gospodarczym to puść pod sufitem, a jeśli planujesz na poddaszu to puść na stropie w ociepleniu które i tak pewnie tam będziesz robił. Co do rur nie pomogę ja będę robił w Uniflex+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 03.02.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam , myślałem że rekuperator postawię pod schodami w pomieszczeniu gospodarczym lub garażu , ale czy pod sufitem nie będzie głośno czy nie będzie jakiegoś dyskomfortu ???? Tak jak wcześniej pisałem jestem w fazie projektu i jeszcze mogę coś w tym tygodniu zmienić , chcę poradę jak będzie najlepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 03.02.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Różnica w cenie jest ale jeszcze zimą czytałem niektórzy na forum mieli problemy z suchym powietrzem w domu więc może warto dołożyć trochę kasy:) Problemy mieli Ci którzy naczytali się, że trzeba koniecznie robić 1 wymianę na godzinę i to dokładnie realizują. Centrala WM nie na darmo ma regulacje wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam , myślałem że rekuperator postawię pod schodami w pomieszczeniu gospodarczym lub garażu , ale czy pod sufitem nie będzie głośno czy nie będzie jakiegoś dyskomfortu ???? Przy dobrze policzonym i zrobionym reku nie ma szans. Ale jak zlecisz p.Kaziowi a nie będziesz robił sam lub sprawdzona firma bo będzie taniej to jest duże prawdopodobieństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts