Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj tu by cie chemicy skrytykowali, celuloza to nie papier.

cytując kolegę marekosi

"Jestem biochemikiem i mogę powiedzieć jedno. Celuloza to nie papier. Nie widziałem "na żywo" materiału z którego jest wykonany taki wymiennik, jednak membrany celulozowe, których używa się w biochemii są bardzo wytrzymałe. Właściwościami mechanicznymi przypomina to mocną folię i właściwości tych nie zmienia po zmoczeniu. Śledzę opinie o wymiennikach celulozowych już drugi miesiąc, gdyż też stoję przed wyborem rekuperatora i jedyne opinie jakie znalazłem to właśnie celuloza=papier. Z chęcią usłyszałbym co ma do powiedzenia ktoś kto tego od dłuższego czasu używa, bądź też dotykał i testował wytrzymałość tego materiału."

oraz rydzadam"

"Ja z kolei jestem chemikiem i mogę to potwierdzić. Do tego zawodowo zajmuję się przetwórstwem tworzyw sztucznych, więc nie omieszkałem opukać, ostukać tego wymiennika http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Na pierwszy rzut oka - polietylen, polipropylen lub mleczny poliwęglan, w życiu bym nie zgadł "na dotyk", że to celuloza. Jednak co do wilgoci - wyraźnie straszą, żeby go nie potraktować wodą (np. myć pod kranem). Ma za to fajne filtry - woda + Ludwik załatwiają sprawę, więc odpada koszt wymiany na nowe, które w naszym zakładowym Dospelu kosztują stówę raz na min. pół roku ! "

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191013-Rekuperator-Mitsubishi-Lossnay&p=5462479&viewfull=1#post5462479

więc ogólnie można powiedzieć że jest to dobre rozwiązanie?

bo ja mam ofertę na Vaillanta i na Zehndera.

W ofercie na Zehndera mam dwie opcje zwykł i erv.

Różnica w cenie jest ale jeszcze zimą czytałem niektórzy na forum mieli problemy z suchym powietrzem w domu więc może warto dołożyć trochę kasy:)

więc ogólnie można powiedzieć że jest to dobre rozwiązanie?

trudno wyczuć ...:cool:

od kilku lat obserwuję Tywent-a z takim wymiennikiem i jak na razie nie jestem w stanie nic złego powiedzieć...

podstawowe pytanie jakie się nasuwa to...

co nam daje centrala kilka razy droższa ...?

Edytowane przez jasiek71

Witam , ponawiam pytanie jestem na etapie projektu domu parterowego (pow. użyt. 109 m2), poddasze nie użytkowe (ocieplony strop monolityczny 30 cm wełna ) , chcę zamontować WM , mogę podnieść strop do 295 cm wysokości i zostawić miejsce (25 cm) na instalacje pod stropem plus K-gips, czy w tym miejscu instalacja będzie odpowiednia , czy robić nad stropem proszę o odpowiedź jak jest najlepiej i jakich rur użyć flex czy spiro . Z góry dziękuję !!!!!!!!

Witam , myślałem że rekuperator postawię pod schodami w pomieszczeniu gospodarczym lub garażu , ale czy pod sufitem nie będzie głośno czy nie będzie jakiegoś dyskomfortu ????

Tak jak wcześniej pisałem jestem w fazie projektu i jeszcze mogę coś w tym tygodniu zmienić , chcę poradę jak będzie najlepiej .

Różnica w cenie jest ale jeszcze zimą czytałem niektórzy na forum mieli problemy z suchym powietrzem w domu więc może warto dołożyć trochę kasy:)

Problemy mieli Ci którzy naczytali się, że trzeba koniecznie robić 1 wymianę na godzinę i to dokładnie realizują.

Centrala WM nie na darmo ma regulacje wydajności.

Witam , myślałem że rekuperator postawię pod schodami w pomieszczeniu gospodarczym lub garażu , ale czy pod sufitem nie będzie głośno czy nie będzie jakiegoś dyskomfortu ????

Przy dobrze policzonym i zrobionym reku nie ma szans. Ale jak zlecisz p.Kaziowi a nie będziesz robił sam lub sprawdzona firma bo będzie taniej to jest duże prawdopodobieństwo.