karniej18 03.02.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ceny jakie dostałem na mój domek z 2 firm z reku Brink na rurach spiro to 13 i druga 14 tyś . Sądzicie , że to ok ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.02.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Sama cena nie jest żadnym wymiernikiem.Co zawiera ta oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karniej18 04.02.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Pełen kompleks czyli rozłożenie rur i podłączenie rekuperatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Są rury, które kosztują 200 zł, są takie które kosztują 1800 zł.Więc co zawiera oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 10.02.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 witam. Remontuje starą chałupę pomieszczenie po pomieszczeniu i w związku z tym chodzi mi po głowie WM , Wymieniam stopniowo okna i nie chce mieć w przyszłości grzyba.Planuje rozprowadzić wszystkie rury na strychu i stamtąd wiercąc dziury w stropie oraz jak się da, w przewodach wentylacji grawitacyjnej zejść do pierwszego piętra i parteru. Moje obawy budzi to że strych jest nieogrzewany, boję się o wychładzanie przewodów i rekuperatora i skraplanie się wody na ściankach rur. Czy dobre zaizolowanie watą rozwiąże ten problem, cz raczej mogę pożegnać się z pomysłem WM. Dodam że inne rozprowadzenie rur spiro nie wchodzi w grę ponieważ na piętrze mam tylko 2,5m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 10.02.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) witam. Remontuje starą chałupę pomieszczenie po pomieszczeniu i w związku z tym chodzi mi po głowie WM , Wymieniam stopniowo okna i nie chce mieć w przyszłości grzyba. Planuje rozprowadzić wszystkie rury na strychu i stamtąd wiercąc dziury w stropie oraz jak się da, w przewodach wentylacji grawitacyjnej zejść do pierwszego piętra i parteru. Moje obawy budzi to że strych jest nieogrzewany, boję się o wychładzanie przewodów i rekuperatora i skraplanie się wody na ściankach rur. Czy dobre zaizolowanie watą rozwiąże ten problem, cz raczej mogę pożegnać się z pomysłem WM. Dodam że inne rozprowadzenie rur spiro nie wchodzi w grę ponieważ na piętrze mam tylko 2,5m wysokości. Ja nie widzę problemu, jak dobrze zaizolujesz będzie ok.Wróć do 3 strony wątku tam Adam_Mk zapodał fotki jak On to robi.Zastanów się nad jakimś innym ulokowaniem reku jak jest możliwość, ja bym ze strychu uciekał. Edytowane 10 Lutego 2013 przez szwedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.02.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 witam. Remontuje starą chałupę pomieszczenie po pomieszczeniu i w związku z tym chodzi mi po głowie WM , Wymieniam stopniowo okna i nie chce mieć w przyszłości grzyba. Planuje rozprowadzić wszystkie rury na strychu i stamtąd wiercąc dziury w stropie oraz jak się da, w przewodach wentylacji grawitacyjnej zejść do pierwszego piętra i parteru. Moje obawy budzi to że strych jest nieogrzewany, boję się o wychładzanie przewodów i rekuperatora i skraplanie się wody na ściankach rur. Czy dobre zaizolowanie watą rozwiąże ten problem, cz raczej mogę pożegnać się z pomysłem WM. Dodam że inne rozprowadzenie rur spiro nie wchodzi w grę ponieważ na piętrze mam tylko 2,5m wysokości. Mamy tak samo, ja rury przeprowadzam w suficie podwieszanym a dalej przez strop nad parterem i obok ściany idą do strychu. Z piętra wystarczy przejść strop i do centrali wentylacji ktróra nie wyobrażam sobie umieścić gdzie indziej jak na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 10.02.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Każdy dom jest inny i nie wiemy do końca jak tam rozlokowane są pomieszczenia, u mnie reku jest w kotłowni i kanały leca przez przekucia w stropie do góry. Jeżeli robi generalny remont może znalazł by inne miejsce niż strych, a pisanie że nie wyobrażam sobie innego miejsca na reku niż strych może wprowadzić w błąd. Wszystko zależy od możliwości adaptacji pomieszczeń. A do tego na strychu pizga więc reku z nagrzewnicą więc większe koszty na samym reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 11.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 dzięki za odzew.Teoretycznie mógłbym reku wsadzić do kotłowni ale wiązałoby się to z kolejnymi otworami w stropie i do tego instalacja nie byłaby taka prosta.(na dodatek kotłownia węglowa i w związku z tym nie jest zbyt czysta) Na strychu centrale umieszczę w centrum i będę miał wszystkie przewody w miar równej długości, a kucie w stropach będzie ograniczone do minimum. W przyszłości zrobię mu styropianowe wdzianko i mam nadzieje że będzie w miarę ok.Na razie jestem na etapie wyprowadzania przewodów z remontowanych pokojów na strych. Na sam koniec mam zamiar wszystko połączyć w jedną całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 11.02.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ceny jakie dostałem na mój domek z 2 firm z reku Brink na rurach spiro to 13 i druga 14 tyś . Sądzicie , że to ok ??? jakiej wielkość dom? rury spiro czy uniflex? jaki model rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwoc 14.02.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Aby w drzwiach wykonać prawidłowy otwór nawiewny o powierzchni 220cm2 w Twoim przypadku należało by podciąć je prawie o 4cm. Czy tek kociołek ma zamkniętą czy otwartą komorę spalania? Ten wątek zaczął się co prawda w 2008 roku, ale widzę, że nadal jest żywy.. Użytkownik o pseudonimie kominiarz zadał pytanie (chcąc pomóc), ale odpowiedź padła "otwartą". Ja mam natomiast pytanie, czy cokolwiek zmienia się w przepisach dotyczących otworu nawiewnego np. w drzwiach łazienki w przypadku, gdy piec ma zamkniętą komorę spalania? Rozmiar łazienki to (szer/dł/wys) 200 x 330 x 290 cm. Dodatkowo w łazience mam 2 dwie pary drzwi (jedne dwuskrzydłowe starego typu do sypialni i drugie do przedpokoju), pod sufitem otwór wentylacyjny z wentylatorem o śr. 125mm. Czy mimo to kominiarz może wymagać ode mnie tego otworu nawiewnego o pow. 220 cm2 ? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 14.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Ten wątek zaczął się co prawda w 2008 roku, ale widzę, że nadal jest żywy.. Użytkownik o pseudonimie kominiarz zadał pytanie (chcąc pomóc), ale odpowiedź padła "otwartą". Ja mam natomiast pytanie, czy cokolwiek zmienia się w przepisach dotyczących otworu nawiewnego np. w drzwiach łazienki w przypadku, gdy piec ma zamkniętą komorę spalania? Rozmiar łazienki to (szer/dł/wys) 200 x 330 x 290 cm. Dodatkowo w łazience mam 2 dwie pary drzwi (jedne dwuskrzydłowe starego typu do sypialni i drugie do przedpokoju), pod sufitem otwór wentylacyjny z wentylatorem o śr. 125mm. Czy mimo to kominiarz może wymagać ode mnie tego otworu nawiewnego o pow. 220 cm2 ? Z góry dziękuję za pomoc. Nie ma znaczenia czy jest taki czy inny kocioł, nawet jak go nie ma musimy zapewnić odpowiednią jakość środowiska wewnętrznego, w tym wielkość wymiany powietrza, jego czystość, temperaturę, wilgotność względną, prędkość ruchu w pomieszczeniu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwoc 14.02.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Nie ma znaczenia czy jest taki czy inny kocioł, nawet jak go nie ma musimy zapewnić odpowiednią jakość środowiska wewnętrznego, w tym wielkość wymiany powietrza, jego czystość, temperaturę, wilgotność względną, prędkość ruchu w pomieszczeniu itd. Rozumiem, miałem cichą nadzieję, że w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania przepisy są mniej rygorystyczne, dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trekk 18.02.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym się przywitać. Sam instaluje wentylacje mechaniczną w swoim domu korzystając z rad na tym forum, mam pytanie dla wtajemniczonych w jaki sposób mogę automatycznie sterować przepustnicą (siłownikiem) z obejsciem na gwc w reku zehnder (WHR960) domyślam się że muszę mieć czujnik temperatury na dolocie i sterować wyjsciem analogowym tylko jak? Drugie pytanie chciałbym podłaczyć centralę alarmową Integra 128wrl pod reku i stanie gdy w domu nie ma nikogo, alarm jest załączony reku przechodzi w stan nieobecności. Zgóry dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.02.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Re Radwoc:Przy kotle z zamkniętą komorą nie ma żadnych wymagań odnośnie wentylacji, natomiast jeśli jest to łazienka trzeba mieć kratkę wywiewną. Nawiew z zewnątrz jest niepotrzebny, ale aby WG działała, należy mieć jakieś otwory w drzwiach lub szczelinę, która będzie napływało powietrze.Odnośnie sterowania GWC: do sterowania na zimę trzeba kupić termometr różnicowy, jeden czujnik wystawić na zewnątrz drugi do GWC, i ustawić na przełączanie gdy w GWC jest np. o 5'C cieplej niż na zewnątrz.Na lato z kolei dajemy czujnik zewnętrzny z osobnym termostatem, który przełącza na GWXC gdy temp. na zewnątrz jest np. >28'C. Tak jest najprościej, choć trzeba pamiętać o przełączaniu zima/lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Re Radwoc: Przy kotle z zamkniętą komorą nie ma żadnych wymagań odnośnie wentylacji, natomiast jeśli jest to łazienka trzeba mieć kratkę wywiewną. Nawiew z zewnątrz jest niepotrzebny, ale aby WG działała, należy mieć jakieś otwory w drzwiach lub szczelinę, która będzie napływało powietrze. Dobre … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 23.02.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam kolejne pytanie:) , czy możliwa jest kuchenka gazowa przy WM i jak to ma być rozwiązane technicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.02.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam kolejne pytanie:) , czy możliwa jest kuchenka gazowa przy WM i jak to ma być rozwiązane technicznie. Wg mojej skromnej opinii, nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam kolejne pytanie:) , czy możliwa jest kuchenka gazowa przy WM i jak to ma być rozwiązane technicznie. Wg mojej skromnej opinii, nie. . stawiasz kuchenkę gazową przy gratach do WM w jednym magazynie. Technicznie najlepiej na drugiej półce od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 24.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 gentoonx, wielkie dzięki, twój post strasznie mi pomógł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts