adam_mk 25.02.2009 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Niezupełnie tak! Kombinacje przy podłodze są mało twórcze. Tam raczej zasysa zamiast wywiewać.Przy suficie są największe siły (wyporu) i największe problemy (i straty). Nie widziałem i nie spotkałem się z klejeniem tego. NIE SPOTKAŁEM dobrego rozwiązania tego problemu. Jest tylko "ale wszyscy tak robią!"Wiem. Ale poprawnie to to nie jest! To sito i tyle! Tu by się naprawdę dobry pomysł przydał!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 25.02.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A jakby tak uszczelnaić te wkręty przy stropie drewnianym? Teoretycznie można najpierw zrobić szkielet sufitu, przykleić do tego folię od spodu, przykręcić płyty. Potem wyleźć na strych, uszczelnić czymś te wkręty od góry (zalać lub zasmarować jakiś silikonem czy coś w tym stylu) i dopiero na tym układać wełnę... Tylko, że to strasznie upierdliwe by było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 25.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Niezupełnie tak! Kombinacje przy podłodze są mało twórcze. Tam raczej zasysa zamiast wywiewać. Przy suficie są największe siły (wyporu) i największe problemy (i straty). Nie widziałem i nie spotkałem się z klejeniem tego. NIE SPOTKAŁEM dobrego rozwiązania tego problemu. Jest tylko "ale wszyscy tak robią!" Wiem. Ale poprawnie to to nie jest! To sito i tyle! Tu by się naprawdę dobry pomysł przydał! Adam M. Adamie a jak, by tak od góry (np. przy podwieszanym suficie z płyt KG) zrobić natryski 2-4 cm. pianki PUR ? http://dakspur.com/19606.html A na to dopiero wełnę mineralną. Pianka szczelnie pokryłaby wszelkie dziurki i dziureczki, stanowiłaby też w miarę solidną zaporę dla powietrza. Co o tym sądzisz ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.02.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A nie prościej zrobić jak wszyscy a potem wentylator gromnica i silikon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 25.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 No chyba nie prościej. Bo mnie to, by się jeszcze miotła przydała. Taka latająca. Cobym mógł się dostać do tych płyt KG od góry. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.02.2009 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Natrysk pianką PUR to rewelacyjnie dobre rozwiązanie, zle ma malutką wadę...Każą za to płacić i to dość sporo!Idealnie by było zrobić natrysk potrzebnej grubości i zapomnieć o wełnie, która jest zdecydowanie mniej doskonała.Ale to trzeba dobrze policzyć (w sensie kosztu). Piankę natryskuje się pistoletem pod ciśnieniem blisko 100at. Do tego grzanym pistoletem do około 50stC.Taki pistolet kosztuje naprawdę sporo. Dlatego nie każdy to robi a jak robi to musi sporo skasować. Łażenie po tej konstrukcji z silikonem jest niewykonalne.Trzeba by samą tę konstrukcję zmienić na coś innego.Tylko na co? Można sobie pięterko zbudować z kartonu na opakowania klejonego klejem biurowym białym i natrysnąć "z tamtej strony" grubo piankę i będzie bardzo poprawnie. Taniej nie będzie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.02.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A jakby tak zrobić ruszt drewniany na to od dołu folia. I teraz przykręcamy płyty poprzez cienkie paski styropianu. Ten styropian ciut będzie amortyzował więc połączenie w okolicach wkrętów powinien uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.02.2009 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Co mam tu powiedzieć? Obiektywnie to by było: Spróbuj. Potem, za jakie 2 lata, opisz nam czy się udało, czy pomysł jest do du... To cały czas takie domowe dłubanie. Przydałoby się dobre rozwiązanie systemowe, ale go nie znam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.02.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Natrysk pianką PUR to rewelacyjnie dobre rozwiązanie, zle ma malutką wadę... Każą za to płacić i to dość sporo! Idealnie by było zrobić natrysk potrzebnej grubości i zapomnieć o wełnie, która jest zdecydowanie mniej doskonała. Ale to trzeba dobrze policzyć (w sensie kosztu). Adam M. Czyli tak: idea bardzo dobra, tyle tylko, że kosztowna. Po rozmowach z jednym z dostawców ustaliłem, że warstwa 10 cm. = 20 EURO Czyli nonsens finansowy. Ale jakby tak dać 2 cm.= 4 EURO = 18 zł. * 140 m.kw. = 2600 zł A chyba mógłbym sobie darować folię paroizolacyjną, która też kosztuje. Na to wełna - w stosownej grubości i cacy. Będzie dobrze ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Następny powód (słaba szczelność) aby nie budować domu z użytkowym poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Następny powód (słaba szczelność) aby nie budować domu z użytkowym poddaszem No najlepiej to dom parterowy bez poddasza, ale ze stropem betonowym - z tego co zrozumiałem, na temat wentylacji, a czym prawi Adam. Ja to się u siebie zastanawiam nad jeszcze jednym rozwiązaniem tego problemu. Zbudować quasi strop ze styropianu Sukiennika. Połączenia skleić, całość zarzucić gipsem na siatce. Od góry dołożyć styro lub wełnę. Tyle, że ja mam dość specyficzną sytuację. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.02.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 "Ale jakby tak dać 2 cm.= 4 EURO = 18 zł. * 140 m.kw. = 2600 zł " Tylko, że to z pistoletu... Mniej jak 4cm na jednej warstwie się nie da... Po prostu. Nie zrobisz 2cm... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 27.02.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 W rzeczywistości to sito nie jest takie gęste, w końcu "dziurawimy" nie wkrętami do płyt, tylko montując ruszt na którym dopiero są płyty. Tych mocowań jest przecież dużo mniej. Może pomysł z jakimś silikonem lub kawałkami folii, którymi oklei się mocowanie rusztu nie jest najgorszy...Całość będzie nakryta płytami, więc o estetyce wykonania można na chwilę zapomnieć... nie będzie tego widać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.02.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Tak, ale....Ty weźmiesz odpowiedzialność za to co jest stawiane, a ja tylko na tym "co się udało" zrobię reku....W zakresie w jakim "się udało"...Zgoda?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.02.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 ano..... Szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reamer 02.03.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 A dlaczego dom musi mieć spadzisty dach, płyty g-k, drewniany strop..... Nie musi. Budując domy o nowoczesnych bryłach skorzystamy i na szczelności i na różnorodności zabudowy. Pomyślcie o płaskich dachach, a to, co byście wydali na dachówkę, spożytkujcie na lane stropy, szczelne rozwiązania i wentylację mechaniczną z reku. Często, żeby coś ulepszyć trzeba zmienić paradygmat lub jak to mówią nasi obecni pracodawcy "get out of box" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 02.03.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 A dlaczego dom musi mieć spadzisty dach, płyty g-k, drewniany strop..... Nie musi. Budując domy o nowoczesnych bryłach skorzystamy i na szczelności i na różnorodności zabudowy. Pomyślcie o płaskich dachach, a to, co byście wydali na dachówkę, spożytkujcie na lane stropy, szczelne rozwiązania i wentylację mechaniczną z reku. Często, żeby coś ulepszyć trzeba zmienić paradygmat lub jak to mówią nasi obecni pracodawcy "get out of box" Bo taka jest decyzja o warunkach zabudowy ( lub plan zagosp. przestrzennego). U nas dach musi mieć od 33 do 45 stopni i dom ma być z poddaszem użytkowym. Wiem o wielu takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 19.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 ostatnio gdzies uslyszalem ze przy ogrzewaniu podlogowym nawiewy od wentylacji mechanicznej powinny byc nisko, jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renixx1 29.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Mam problem. Za miesiąc zaczynamy budowę domu, głównie parterowego, z małym piętrem, w sumie ok. 300 m. Dom będzie z silki, sciany trojwarstwowe izolowane wełną mineralną. Do tego dobre drewniane okna. Zależy mi bardzo na komforcie, który daje wentylacja mechaniczna, chciałabym również założyć rekuperator. Konczymy juz projekt wnętrz - instalacji elektrycznej, ogrzewania i wentylacji. O dziwo, jesli chodzi o tę ostatnią, fachowiec stwierdził, że nie da się jej zastosować, bo brak miejsca na kanały i 'gabarytowe urządzenia'. No ręce mi opadły. Czy to możliwe? Parter ma ponad 200 metrów, góra ok. 60, więc większość domu ma miejsce na kanały między sufitem ,a dachem. Są również 2 pomieszczenia gospodarcze, w których rekuperator może się znaleźć. Czy to urządzenie jest takie wielkie, że w 300 metrowym domu sie nie zmiesci? Zmieniac wykonawcę? Drązyć temat? Do mojej architekt wnętzr nie mam zaufania, jesli chodzi o reku, bo ona chyba niezbyt kumata i powtarza teksty swoich fachowców. Pomóżcie, co robić? I jaka firme w razie czego wynajac, zeby nie ryzykowac wtopy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genesis 29.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Mam problem. Za miesiąc zaczynamy budowę domu, głównie parterowego, z małym piętrem, w sumie ok. 300 m. Dom będzie z silki, sciany trojwarstwowe izolowane wełną mineralną. Do tego dobre drewniane okna. Zależy mi bardzo na komforcie, który daje wentylacja mechaniczna, chciałabym również założyć rekuperator. Konczymy juz projekt wnętrz - instalacji elektrycznej, ogrzewania i wentylacji. O dziwo, jesli chodzi o tę ostatnią, fachowiec stwierdził, że nie da się jej zastosować, bo brak miejsca na kanały i 'gabarytowe urządzenia'. No ręce mi opadły. Czy to możliwe? Parter ma ponad 200 metrów, góra ok. 60, więc większość domu ma miejsce na kanały między sufitem ,a dachem. Są również 2 pomieszczenia gospodarcze, w których rekuperator może się znaleźć. Czy to urządzenie jest takie wielkie, że w 300 metrowym domu sie nie zmiesci? Zmieniac wykonawcę? Drązyć temat? Do mojej architekt wnętzr nie mam zaufania, jesli chodzi o reku, bo ona chyba niezbyt kumata i powtarza teksty swoich fachowców. Pomóżcie, co robić? I jaka firme w razie czego wynajac, zeby nie ryzykowac wtopy... coś Ci projektantka kit wciska (z tego co piszesz, to raczej nie wie co to rekuperator). Jeżeli zaprojektowała chatę bez reku, to zapewne są kanały wentylacyjne - wg wymogów w każdym pomieszczeniu jeden. W ostateczności te kanały z powodzeniem można wykorzystać do rekuperatora. Ale na etapie projektu o wiele prościej zaprojektować instalację pod reku = duśe oszczędności, bo nie trzeba budować tylu kominów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts