gentoonx 04.03.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 swoją drogą są dwie wielkości określające pasywność chałupy, mnie bardziej podoba się ta druga - 120kWh/m2/rok energii pierwotnej na wszystko. Trzeba być rozrzutnym bardzo by się nie wyrobić. ale to OT. kończę już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To to też się myje?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.03.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Powiadają, że Sztyrlic czekał 3-4 tygodnie, potem otrzepywał o kant umywalki. Był pierwszym ekologiem co minimalizował zużycie wody i środków higieny osobistej Tak powiadają kończmy juz ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 04.03.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam Wszystkich Jako że chciałem się dowiedzieć jak najwięcej to przeczytałem cały wątek, ale wiecie im dłużej czytałem tym baardziej mam namieszane w głowie. Zamierzam sam zamontować WM, wiec teraz moje pytania: 1. Czy wystarczy że mój kierownik zaznaczy że będzie WM, czy potrzebuje jeszcze dodatkowo projektu z pieczątkami z jakiejś firmy? 2. W końcu lepiej żeby czerpnia była jak najbliżej reku, czy musi być jakaś zalecana odległość? 3. Będę kopał rowy pod kolektor poziomy do PC, czy od razu zakopać rurę do GWC czy puścić jedną wiązkę więcej i zrobić glikolowy (facet ze znanej firmy powiedział że GWC to trochę zbędny wydatek, bo nie zwiększy to zbytnio wydajności reku a trzeba dodatkowy osprzęt dokupić do reku), czy tylko czerpnia ścienna? 4. Czy przy GWC rurowym też robi się czerpnie ścienną? 5. Lepiej zrobić wersję tradycyjną (nawiew- pom. czyste, wywiew- brudne), czy ostatnio rozpatrywaną (wywiew i nawiew w każdym pomieszczeniu)? Jak na razie tyle wrzucam wstępne założenie co do anemostatów. Chciałbym poprowadzić kanały płaskie w styropianie i reku umieścić w strefie garażu, żeby poddasze służyło jako graciarnia. Zrobiłem na szybko projekt, tylko czy nie za bardzo przekombinowałem? Rura z czerpni fi 200 aż do wejścia pod styropian, później na płaskich (jeszcze nie wiem na jakich) i zrobione na trójnikach 90 stopni, odległości postaram się wyrównać. Jakieś fachowe opinie? Przyjmę każdą krytykę z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 05.03.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 planujesz pc to masz od razu gwc do reku (chyba że pc bezpośrednia to wtedy nie) masz gwc to nie potrzebujesz superspawnych wymienników z NASA, wystarczy ci krzyżowy z celulozy, tylko na sterowniku nie oszczędzaj, Dlaczego jak jest PC i GWC to można dać najgorszy wymiennik celulozowy który ma niską sprawność i co chwile trzeba go wymieniać. Ile taki celulozowy wyjdzie jest droższy od tradycyjnego i o ile jest droższy w eksploatacji? Czy przypadkiem nie sugerujesz że jak kogoś stać na PC i GWC to może kupić coś gorszego i droższego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 05.03.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 planujesz pc to masz od razu gwc do reku (chyba że pc bezpośrednia to wtedy nie) masz gwc to nie potrzebujesz ... Przepraszam kangaxx ale nic z tego nie zrozumiałem. Jeżeli planuję pc to czemu mam gwc do reku? Chodzi o ten sam wykop? PC myślałem na wyrzutni z wentylacji. Rekuperatora nie wykluczam - chcę przewidzieć na niego miejsce (kiedy się odkuję to nawet lepszy jakiś będzie). Chyba poczytam jeszcze o PC bo na prawdę nie jarzę co mi klarujesz (pc bezpośrednia?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Przepraszam kangaxx ale nic z tego nie zrozumiałem. Jeżeli planuję pc to czemu mam gwc do reku? Chodzi o ten sam wykop? PC myślałem na wyrzutni z wentylacji. Rekuperatora nie wykluczam - chcę przewidzieć na niego miejsce (kiedy się odkuję to nawet lepszy jakiś będzie). Chyba poczytam jeszcze o PC bo na prawdę nie jarzę co mi klarujesz (pc bezpośrednia?). Wystarczy nieco przewymiarować kolektor i podłączyć i reku i PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 05.03.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) No tak czyli z jednego GWC do reku i PC. Spotkałem się z opinią że jeśli bierzemy powietrze do WM przez GWC to pakowanie rekuperatora już niewiele daje poza więkkszymi kosztami inwestycyjnymi. Dlatego myślałem o PC do CWU i dogrzewania pomieszczeń wykorzystującej jako dolne źródło ciepło z powietrza wentylacynjego (na wyrzutni WM bez rekuperatora). Edytowane 5 Marca 2013 przez artur.tc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 A może... dałoby się uruchomić w tym momencie ROZUM?!Po sto razy już było na wszystkich forach... Wylot wentylacji (jaka by nie była) NIE MOŻE być dolnym źródłem dla PC.Bo?Bo temperatury tam są, ale strumienia ciepła - nie ma!Powietrze jest termoizolatorem (to znaczy, że prawie "nie ma" ciepła właściwego)Co jest, że jakoś tak przy rozpoczęciu budowy inwestorzy zapadają na analfabetyzm wtórny?PROSTEGO obliczenia nie wykonają i zaczynają... mniemać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Łukasz_nowicjuszNapiszesz nam pod jaką wentylację ten dom projektowałeś i budowałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wylot wentylacji (jaka by nie była) NIE MOŻE być dolnym źródłem dla PC. W takim rozumieniu jak się powszechnie myśli to nie może. Ale można sprawę zorganizować tak, że do domu leci bezpośrednio z GWC, nie ma rekuperatora, jest za to na wyjściu pompa ciepła, która odzyskuje tyle ile się da odzyskać. Trzeba tylko znaleźć taką pompę ciepła, która daje ciepło o mocy rzędu 0,5 - 1 kW. Znalazłem. Nie wiem czy się uda, ale może przy dobrych wiatrach powietrze opuszczające dom będzie miało niższą entalpię od tego, które do niego wlata, czego żaden rekuperator nie zapewni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Może to gra nie warta świeczki w typowym domu ,ale w energooszczędnym stały dopływ powietrza o w miarę stałych parametrach to ilość ciepła na poziomie 10-15kWh.Niech to działa ze sprawnością 80% ,to albo ogrzewanie za fri albo CWU.Ta PC o której piszesz to to do przerabiania,czy oryginalny produkt o takiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ta PC o której piszesz to to do przerabiania,czy oryginalny produkt o takiej mocy? Klimatyzator inverter z zakresem mocy cieplnej 0,3 - 4,0 kW, będę testował latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Super.Rozumiem ,że podzielisz się spostrzeżeniami bez względu na efekt. Dla mnie najciekawsze by były uwagi dotyczące najniższych zakresów mocy.Myślę że sprawa warta nowego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.03.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 WATT ma malutką PPC do wody, ale ceny nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.03.2013 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Zostaje przerobienie lodówki...Cena lodówki - znana... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_nowicjusz 05.03.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Łukasz_nowicjusz Napiszesz nam pod jaką wentylację ten dom projektowałeś i budowałeś? Adam M. W projekcie była wentylacja grawitacyjna, ale zrezygnowałem z kominka i kominów wentylacyjnych i zdecydowałem się na wentylację mechaniczną z rekuperatorem (jeszcze nie zbudowałem, jak na razie są tylko fundamenty). Teraz się zastanawiam czy przy pomocy forumowiczów zrobię projekt (jeżeli nie potrzeba do dziennika dołączać projektu wykonanego przez osobę upoważnioną), a jak jest taki wymóg prawny to zlecę projektowanie jakiejś firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 06.03.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A może... dałoby się uruchomić w tym momencie ROZUM?! Po sto razy już było na wszystkich forach... Wylot wentylacji (jaka by nie była) NIE MOŻE być dolnym źródłem dla PC. Bo? Bo temperatury tam są, ale strumienia ciepła - nie ma! Powietrze jest termoizolatorem (to znaczy, że prawie "nie ma" ciepła właściwego) Co jest, że jakoś tak przy rozpoczęciu budowy inwestorzy zapadają na analfabetyzm wtórny? PROSTEGO obliczenia nie wykonają i zaczynają... mniemać. Adam M. Witaj Adamie. Czyli rozumiem że "pojemność cieplna" powietrza jest zbyt mała? Jestem na etapie projektowania domu, w tym wszelkich instalacji. Ma to być dom o zużyciu CO+CWU ok.5-10 kWh/m2/rok. Jeśli będę podgrzewał powietrze wentylacyjne w GWC (jeszcze nie wiem czy rura czy żwir zależy od badań geotechnicznych) to nie planuję rekuperatora(przy najmniej na początek parę kawałków zł w kieszeni). W związku z tym powietrze na wylocie będzie miało 23-24 C. I tak pomyślałem że jeśli funkcjonują pompy ciepła które bazują na chłodniejszym powietrzu to z takiego ciepłego będzie można skorzystać, tym bardziej że w zimie warto byłoby to ciepło wykorzystać. Nie dyskutuję z ekspertem jakim niewątpliwie jesteś. Zresztą wiele pomysłów które kolebie mi się po głowie zostało zainicjowanych Twoją tutaj obecnością. Rozumiem że nawet przy założeniu standardu energetycznego o którym mówiłem odradzasz instalowania PC na wylocie z WM? Sam przyznam że potrzebuję jeszcze zasięgnąć wiedzy na temat PC, bo czuję że mam duże braki w tym temacie więc wybaczcie jeśli czegoś nie zrozumiem. Adamie - co myślisz o tym? andriuss napisał adam_mk napisał: Wylot wentylacji (jaka by nie była) NIE MOŻE być dolnym źródłem dla PC. W takim rozumieniu jak się powszechnie myśli to nie może. Ale można sprawę zorganizować tak, że do domu leci bezpośrednio z GWC, nie ma rekuperatora, jest za to na wyjściu pompa ciepła, która odzyskuje tyle ile się da odzyskać. Trzeba tylko znaleźć taką pompę ciepła, która daje ciepło o mocy rzędu 0,5 - 1 kW. Znalazłem. Nie wiem czy się uda, ale może przy dobrych wiatrach powietrze opuszczające dom będzie miało niższą entalpię od tego, które do niego wlata, czego żaden rekuperator nie zapewni. nydar Może to gra nie warta świeczki w typowym domu ,ale w energooszczędnym stały dopływ powietrza o w miarę stałych parametrach to ilość ciepła na poziomie 10-15kWh.Niech to działa ze sprawnością 80% ,to albo ogrzewanie za fri albo CWU. Ta PC o której piszesz to to do przerabiania,czy oryginalny produkt o takiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.03.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 kupno nowej małej pc słaby pomysł, ale lodówka prędzej, pisałem o tym kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 07.03.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Adamowi chodziło o to, że tej energii powietrze niesie malutko.Chcecie używać oczywiście w zimie, prawda? A w zimie leci się na 1/3 wydajności, bo inaczej przesuszycie powietrze.Do mojej PPC potrzeba wydatku ok 400m3/h. W z reku leci 100m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts