_artur_ 14.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 mam badania gruntu.. generalnie wody nie ma, do 4m piasek z małą warstwą pomieszanego z gliną..koparkowy który robił mi wcześniej niwelację i kopał trochę na działce i chyba będzie budował (a zna się na robocie bo np. zagęszczenia pod drogi też robi) twiedzi że piasek który jest na działce doskonale nadaje się na podbudowę bo jest czyściutki i taki jak trzeba.. w projekcie jest zagęszczenie gruntu 60 cm pod płytą piaskiem co 15cm ubijanym.. miał być żwirowiec pod tarasem ale zastanawiam się czy jednak nie zrobić rurowca pod płytą bo nad tymi 60cioma cm podbudowy z zagęszczonego piasku ma być 20cm XPSa albo czegoś takiego i płyta fundamentowa.. i z gwc ma lecieć do rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 tylko drenażówki nie wsadzajcie... W pełni zgadzam się z twoją opinią.Materiał nasiąkliwy w GWC rurowym to nie jest dobre rozwiązanie ,zwłaszcza,że po zimie przyjdzie wiosna i lato a z nimi wilgoć w takiej rurze i wyższa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.03.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Jak przestaniesz użytkować w lecie ,to wtedy dopiero zacznie się kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 drenażówka nawet ta bez dziurek i tak nie jest szczelna, spieprzyłam tak jeden gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.03.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Jak przestaniesz użytkować w lecie ,to wtedy dopiero zacznie się kłopot. to niech przez gwc wyrzuca z domu powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 to niech przez gwc wyrzuca z domu powietrze no tak... jak jest gorąco to te +30* pompujemy do chałupy, a to z chałupy chłodzimy w wymienniku gruntowym i wyrzucamy te +17* na zewnątrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.03.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Arturo ma dziwne podejście do GWC.Myślę że nie ma,ale na wszelki wypadek krytykuje.To taki typ co zawsze ma niepełną szklankę.Dla niego niepojęte są rozwiązania tanie i skuteczne.Cóż.Można i tak wspierać rodzimy przemysł.Tylko czy interesy firm są wspólne z interesami inwestorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 15.03.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 no tak... jak jest gorąco to te +30* pompujemy do chałupy, a to z chałupy chłodzimy w wymienniku gruntowym i wyrzucamy te +17* na zewnątrz ... no, ale ideologicznie to zawsze można wytumaczyć tak że latem "ładuje“ gwc na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 no, ale ideologicznie to zawsze można wytumaczyć tak że latem "ładuje“ gwc na zimę latem to sobie podładujesz jak te upały będziesz tam wtłaczał ... no chyba że ktoś mieszka w szklarni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.03.2013 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 drenażówka nawet ta bez dziurek i tak nie jest szczelna, spieprzyłam tak jeden gwc nie wybaczono ci tego nigdy widzę, skoro płeć zmieniłaś My wybaczamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.03.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 eee tam, "litrówka" tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 17.03.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Proszę jeszcze raz o pomoc: Jakie są wasze spostrzeżenia, bo facet ze znanej firmy powiedział że GWC teraz przy tych rekuperatorach to zbędny wydatek (nie ekonomiczny). Jak na razie w rozstawieniu anemostatów, później przyjdzie czas na kanały. [ATTACH=CONFIG]175508[/ATTACH] Co o tym sądzicie? Witaj Mam u siebie WM z reku. bez GWC robione przez ekipę od WM Co do WM robionej samemu dobrze kombinujesz, (czyli nawiewy w pom. czystych- suchych, wyciągi w pom. wilgotnych- brudnych) Jest tylko pewna sugestia, wszystkie anemostaty musisz zamontować jak najdalej od otworów drzwiowych. Chodzi o to aby powietrze z całej kubatury pomieszczenia podlegało równej wymianie. Zmieniłbym układ w salonie,łazience ,wc i garderobie. Watrołap- po co dwa anemostaty? Tam możesz wcale nie robić. Otwierając drzwi wejściowe, podczas wychodzenia i wchodzenia do domu, wywentyluje się samo i nie będzie zakłócać pracy systemu. Będzie wygodniej jeśli zrobisz przejścia do WM, przed zalaniem stropu. (po co potem wiercić w miejscach zbrojeń). Pozdrawiam jwak Edytowane 17 Marca 2013 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 mam indukcje prawie na sroku salonu kuchnia z wyspą mam reku na comairach[polecam do samodzielnego montażu]zakladać pochłaniacz nad tą indukcją/?zajadę bez tego instalacje?innego wyciągu u mnie brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.03.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Zakładaj, nawet się nie zastanawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 dzieki da się tego nie podwieszac pod sufit tylko na ścianiejakiś model polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 17.03.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 mam indukcje prawie na sroku salonu kuchnia z wyspą mam reku na comairach[polecam do samodzielnego montażu] zakladać pochłaniacz nad tą indukcją/? zajadę bez tego instalacje? innego wyciągu u mnie brak Ja bym zamontował. Część intensywnych zapachów, np.grillowanej na patelni ryby itp. zostanie zatrzymane przez pochłaniacz. Podczas gotowania potraw, powstaje też dużo wilgoci, która będzie Ci się przedostawać na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 ja mam wyspę i praktycznie salon i kuchnia to jedno pomieszczenie 55m2a plyta dosownie prawie na samym srodku tejpowierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 17.03.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 dzieki da się tego nie podwieszac pod sufit tylko na ścianie jakiś model polecacie? malux piszesz, że masz indukcję na wyspie, prawie na środku salonu. A chcesz pochłaniacz robić na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.03.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 bo mam taki slup przy wyspie-a płyta przy tym slupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 17.03.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Pochłaniacz ma wyciągać zapachy z nad płyty indykcyjnej. Kup okap nad wyspą, z zabudowanym odprowadzeniem powietrza. Filtr z siatki zatrzymuje tłuszcz, filtr węglowy zapachy. Dalej nie musisz tego łączyć z WM, czy nawet doprowadzać do sufitu. Niech sobie w jakiś estetyczny sposób wisi nad wyspą z płytą indukcyjną. Moim zdaniem, najważniejszą kwestią przy wyborze okapu jest jego głośność. Przy WM wydajność okapu ma drugorzędne znaczenie. U mnie taki system sprawdza się dobrze. Na czas większego gotowania włączam WM na wyższy bieg i po zapachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts