Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kangaxx - nie jest opisane. Jest tylko że 10cm.

Mariontg - dzięki za radę. Upieram się, bo tylko tego mi brakuje żeby się na te dotacyjne ochłapy załapać.

Ciekawe skąd te 10cm wytrzasnęli. Czy zagramanicą się tak robi?

Dzięki i pozdro

Powiedz mi masz przewody w nie ogrzewanym strychu czy jak??

oj, joj po co cały czas te docinki wszędzie na każdym forum Polacy to kłótliwy naród, mam pytanko do moich przewodów 75 anemostat 80?nie widzę 75, czy każdy musi iść przez skrzynki rozprężne, to rozwiązanie jednak podniesie mi koszt instalacji, proszę o poradę!

ten system tak właśnie wygląda - każde podejście pod anemostat na skrzynce...

montaż jest prosty, ale za to cena materiałów wyższa - taka jest "zaleta" tego systemu...

ten system tak właśnie wygląda - każde podejście pod anemostat na skrzynce...

montaż jest prosty, ale za to cena materiałów wyższa - taka jest "zaleta" tego systemu...

Oj, to nie dobrze, mam dosyć napięty budżet, a 16 dodatkowych skrzynek rujnuje mi plan!a może idzie to jakoś przeskoczyć, jakaś przejściówka, reduktor albo coś???

Przewody piętra leżą na strychu ale pod 50cm celulozy więc tam mnie nie boli.

Niestety wymóg jest taki że 10cm ma być wszędzie. A w poradniku dobrych praktyk piszą nawet że czerpnia i wyrzutnia to MINimum 10cm...

Pozdro

Poradnik?poślij namiar! a do izolacji zrobiłbym jak proponuje Indiana!+2cm izolacji i na to aluminiowa folia nie zaszkodzi na resztę przewodów!

Tylko że wykonanie domu na dotację to nie taka prosta sprawa. Po pierwsze, nie ma jeszcze powybieranych weryfikatorów, przepisy są jak widać dość niejasne, ale i tak te które mamy mocno komplikują wykonanie instalacji. Co do każdej instalacji są wytyczne, nie wspominając o samej budowlance, oknach, drzwiach, garażach itp.

Witam

Będę robił na przewodach PE-FLEX swoją wentylację ze względu, że nie mam jak rozprowadzić grubszych kanałów jak 75mm na parter. Będą one szły w stropie w warstwie ocieplania pod jastrychem. O ile w oryginalnym projekcie mam 350m3/h na nawiewach i 340m3/h na wywiewach dla całego domu i tu nie ma problemu jest lekkie nadciśnienie.

To budując i adaptując projekt poczyniłem pewne zmiany w pomieszczeniach ich rozmieszczeniu i musiałem zmodyfikować wentylację.

Wychodzi: 18 anemostatów - w tym 10 anemostatów na nawiew 370m3/h i 8 na wywiew 360m3/h

w podziale:

4 anemostaty nawiew parter i 5 wywiew parter

6 anemostatów nawiew/poddasze i 3 wywiew poddasze.

Tak wyglądają dane i rozmieszczenie anemostatów:

zestawienie ilości powietrza dobre.JPGrzut parteru i poddasza po zmianach.jpg

Co do wiatrołapu. Wiatrołap będzie szczelny i wolę go zawentylować.

Prośba

1.Czy na tak duży pokój (nr 6 na poddaszu) 55m2 o kubaturze 113m3 wystarczy 60m3/h?

2. Czy ma ktoś jakieś uwagi do ilości czy rozmieszczenia czy jest w miarę poprawnie i będzie to chodzić?

Edytowane przez m@rio

M@rio wszędzie przed anemostatami masz skrzynki rozprężne?

No niestety w oryginale same skrzynki 18szt to ok 2100zł

do tego niech dojdą 4 rozdzielcze za 2000zł to robi się ponad 4tys za kawałek blachy. Chore niezły marketing idzie z tym. Przecież to jest warte max. 500zł.

Będę szukał na zamówienie. Ktoś tu podawał na forum namiary za rozsądne pieniądze 60-80szt. ale nie mogę znaleźć.

60m3/h na pokój o kubaturze 113 m3/ daje lekko ponad 0,5 wymiany

czyli nie jest tragicznie - chyba że planujesz w tym pokoju jakieś wieloosobowe imprezy :-)

realnie podczas dużych upałów zajdzie ewentualnie konieczność otwarcia okna

No właśnie. Z chęcią bym dołożył ze dwa kanały i zwiększył do 120m3/h.

tylko czym to wyciągnąc na poddaszu i w jakiej ilości ? Nie mam pomysłu.

Pedronx a to nie jest tak z tym kredytem z dopłatą, że wystarczy osiągnięcie wskaźnika zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania i wentylacji na poziomie 40 kWh/m2rok i 15 kWh/m2rok, które będzie potwierdzone przez uprawnionego weryfikatora ze strony banku. I nie ważne jak to zrobisz -grunt, że osiągniesz. Dobre parktyki jak sama nazwa wskazuje są praktykami, które pomagają to osiągnąć.