Sławek... 29.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 m@rio wejdź na stronę NFOŚ i wszystkiego się dowiesz, niestety nie jest to takie proste jakbyś chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 29.03.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Oooo, kolega poczytał wreszcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.03.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pedronx a to nie jest tak z tym kredytem z dopłatą, że wystarczy osiągnięcie wskaźnika zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania i wentylacji na poziomie 40 kWh/m2rok i 15 kWh/m2rok, które będzie potwierdzone przez uprawnionego weryfikatora ze strony banku. I nie ważne jak to zrobisz -grunt, że osiągniesz. Dobre parktyki jak sama nazwa wskazuje są praktykami, które pomagają to osiągnąć. Jakie to by było piękne gdyby było prawdziwe. Problem polega na tym że musisz osiągnąć w sposób który jakiś guru wyznaczył i jak to się czyta to można czasem odnieść wrażenie że pisały to firmy które wygrały przetarg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Oooo, kolega poczytał wreszcie... ...a i owszem poczytałem, jakieś pół roku temu a zmieniło się coś od tamtego czasu? nie sądzę i uważam, że ta "dotacja" nie jest warta żadnego zachodu właśnie przez wymysły chorych urzędników... jestem w stanie zbudować bez dotacji dom energooszczędny lub pasywny taniej niż z dotacją, no ale Ty rób z dotacją, będziesz miał się czym chwalić na imieninach u szwagra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ...a i owszem poczytałem, jakieś pół roku temu a zmieniło się coś od tamtego czasu? nie sądzę i uważam, że ta "dotacja" nie jest warta żadnego zachodu właśnie przez wymysły chorych urzędników... jestem w stanie zbudować bez dotacji dom energooszczędny lub pasywny taniej niż z dotacją, no ale Ty rób z dotacją, będziesz miał się czym chwalić na imieninach u szwagra... Jak zwykle, wszyscy na tej dotacji zyskają tylko nie inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 29.03.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ...a i owszem poczytałem, jakieś pół roku temu a zmieniło się coś od tamtego czasu? nie sądzę i uważam, że ta "dotacja" nie jest warta żadnego zachodu właśnie przez wymysły chorych urzędników... jestem w stanie zbudować bez dotacji dom energooszczędny lub pasywny taniej niż z dotacją, no ale Ty rób z dotacją, będziesz miał się czym chwalić na imieninach u szwagra... A ile już takich domów wybudowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 29.03.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Nie chcę robić off top ale z kąd Wy to wnioskujecie. Na stronie pisze osiągnięcie wskaźnika zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania i wentylacji na poziomie 40 kWh/m2rok i 15 kWh/m2rok, które będzie potwierdzone przez uprawnionego weryfikatora ze strony banku. Jeśli jest, że trzeba osiągniąc te 40 kWh/m2rok i 15 kWh/m2rok oraz przy tym 100 warunków dodatkowych to rzeczywiście jest to kolejny wałek jak z solarami. Wszyscy pośrednicy są zarobieni tylko nie inwestor. Ja myślałem, że te wytyczne jak sama nazwa wskazuje: "Wytyczne okreslajace podstawowe wymogi niezbedne do osiagniecia oczekiwanych standardów energetycznych dla budynków mieszkalnych oraz sposób weryfikacji projektów i sprawdzenia wykonanych domów energooszczednych" - są pomocą do osiągnięcia wymogów a ostatecznie i tak się taki budynek odbiera i liczy. Naiwny byłem. Edytowane 29 Marca 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Nie chcę robić off top ale z kąd Wy to wnioskujecie. Na stronie pisze osiągnięcie wskaźnika zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania i wentylacji na poziomie 40 kWh/m2rok i 15 kWh/m2rok, które będzie potwierdzone przez uprawnionego weryfikatora ze strony banku. Jeśli jest, że trzeba osiągniąc te 40 kWh/m2rok i 15 kWh/m2rok oraz przy tym 100 warunków dodatkowych to rzeczywiście jest to kolejny wałek jak z solarami. Wszyscy pośrednicy są zarobieni tylko nie inwestor. Ja myślałem, że te wytyczne jak sama nazwa wskazuje: "Wytyczne okreslajace podstawowe wymogi niezbedne do osiagniecia oczekiwanych standardów energetycznych dla budynków mieszkalnych oraz sposób weryfikacji projektów i sprawdzenia wykonanych domów energooszczednych" - są pomocą do osiągnięcia wymogów a ostatecznie itak się taki budynek odbiera i liczy. Naiwny byłem. Szczerze? To ja myślałem tak jak ty, że ktos to celuje w dotacje to ma zrobić tak żeby to 15 czy 40 otrzymać, a jak to otrzymał to jego sprawa i projektanta, kierownika budowy itd, a poradnik to tylko pomoc jak to osiągnąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 cytat:Stosowanie tych zaleceń nie jest obowiązkowe do otrzymania dotacji w ramach programu.jednak się nie myliłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 29.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 wracając do tematu wątku pomoże ktoś? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=5902294&viewfull=1#post5902294 Z chęcią bym dołożył ze dwa kanały i zwiększył do 120m3/h ten pokój nr.6 -55m2 o kubaturze ponad 100m3 - tylko czym to wyciągnąc na poddaszu i w jakiej ilości ? Nie mam pomysłu. A ta łazienka nr 8 na poddaszu - 90m3/h to nie za dużo, nie będzie pizgało pod drzwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 haha jednak to cofam po przeczytaniu tego cuda:Załacznik nr 3 do Programu Priorytetowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 29.03.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 wracając do tematu wątku pomoże ktoś? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=5902294&viewfull=1#post5902294 Z chęcią bym dołożył ze dwa kanały i zwiększył do 120m3/h ten pokój nr.6 -55m2 o kubaturze ponad 100m3 - tylko czym to wyciągnąc na poddaszu i w jakiej ilości ? Nie mam pomysłu. A ta łazienka nr 8 na poddaszu - 90m3/h to nie za dużo, nie będzie pizgało pod drzwiami? Co w tym pokoju numer 6 będziesz robił, ile osób będzie tam przebywało na raz?co do łazienki no sporo, ale masz i wannę i prysznic z tego co widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.03.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jeśli ten pokój nr, 6 ma służyć do normalnego użytku to spokojnie wystarczy. Chyba że ma być tam jakaś serwerownia lub ognisko chcesz palić, to może być mało. Jak do zwykłego życia to wykonaj jak jest i zapomnisz o tym.A w łazience duże przepływy (myślę że możesz nieco zmniejszyć bez żadnego ryzyka) nie zaszkodzą, wilgoć będzie nieznanym problemem. Jak będzie za sucho to zmniejszysz przepływy. Przy WM nawet łazienki to suche miejsca, niewiarygodne że takie to skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 29.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) ten pokój 6 to taki drugi salon, okresowo może być tam kilka dzieciaków czy dorosłych ( taka imprezownia, kino domowe, gierki w xbox itp.. ), michal_l pisał, że jest na styk a latem może być mało. Pokój jest od północy. Edytowane 29 Marca 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 A ile już takich domów wybudowałeś? książkę piszesz czy jesteś z Izby Skarbowej i chcesz strzelić z ucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 tylko czym to wyciągnąc na poddaszu i w jakiej ilości ? Nie mam pomysłu. jak musisz zwiększyć wyciągi na górze to nie pozostaje Ci nic innego jak zwiększyć wyciąg w korytarzu, (moim zdaniem planowanie 30 m3 do sypialni to trochę za mało - będziesz używał went na 20-25 % czyli będziesz miał wymianę na poziomie 6-7m3 - bidnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 29.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Żałosny jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 01.04.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Wracając do długości odcinków od reku do czerpni i wyrzutni, to czy nie jest tak, że w kanale do wyrzutni jest większe ryzyko skraplania, bo powietrze się tam ochładza? Jeśli tak to lepiej chyba jakby był jak najkrótszy, dobrze myślę?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Wracając do długości odcinków od reku do czerpni i wyrzutni, to czy nie jest tak, że w kanale do wyrzutni jest większe ryzyko skraplania, bo powietrze się tam ochładza? Jeśli tak to lepiej chyba jakby był jak najkrótszy, dobrze myślę? Pozdro wszystko zależy od tego którędy te kanały przebiegają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 01.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Oba w strefie ciepłej. Dodatkowo każdy chce ocieplić 10cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts