Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

książkę piszesz czy jesteś z Izby Skarbowej i chcesz strzelić z ucha?

Rzeczywiście, należy się sprostowanie. Mój komentarz do kolegi Sławka, tyczył się powyższego posta, nie zaś porady skierowanej do M@rio, pod którym to mój post wylądował.

Nie zmienia to jednak mojej o nim opinii. Przeczytałem ponownie Sławka odpowiedzi i stwierdzam, że niewiele wnoszą poza niepotrzebnymi złośliwościami.

Może i moje pytania wydają się komuś głupie, ale kto pyta nie błądzi. Wolę zapytać i mieć jasność, niż potem żałować.

Buduję swój pierwszy dom i nie mam tak obszernej wiedzy jak Sławek, który to już po taniości wybudował pewnie z setkę domów pasywnych, ale się tym nie chwali żeby US mu się do dupy nie dobrał... ot taka skromna chłopaczyna.

Pozdro

Wracając do długości odcinków od reku do czerpni i wyrzutni, to czy nie jest tak, że w kanale do wyrzutni jest większe ryzyko skraplania, bo powietrze się tam ochładza? Jeśli tak to lepiej chyba jakby był jak najkrótszy, dobrze myślę?

Pozdro

Jeżeli rury idą w pomieszczeniu ogrzewanym a tak jest w twoim przypadku to w warunkach skrajnych powietrze od czerpni do wnętrza budynku będzie miało takie parametry:

- 20*C na zew.

20*C wew.

Wilgotność wew 40%

Wilgotność zew 99%

Izolacja rury 10cm wełną 0,038

Przepływ powietrza 100m3/h

Masz taki wynik

Punkt rosy 2,5 stopnia (wewnątrz izolacji)

Powietrze na odcinku 1 metra ogrzeje się o 0,5 stopnia.

Strata ciepła to 15W/m co oznacza, że te 15 W ogrzewasz ciepłem z domu.

Na odcinku 5m. temperatura powietrza ogrzeje się o 2,5 *C czyli przed reku powinna być-17,5*C

Pytanie do posiadających reku czy tak niskie straty na kanałach są możliwe w rzeczywistości czy jak mam gdzieś błąd w obliczeniach?

Pedronx poczytaj o punkcie rosy gdzie zachodzi i tak dalej.

W twoim przypadku do wykroplenia może dojść na odcinku czerpnia - rekuperator. Zimne powietrze będzie przechodzić przez ogrzewane pomieszczenie.

Co do usytuowania kanałów uważaj na instalatorów bo oni wstawiają centralę gdzie sobie klient zażyczył. A klient oczywiście wstawia tam gdzie mu projektant zaprojektował. A że inwestor ( klient ) chciał zaoszczędzić i instalacji nie projektował na etapie architektury to później wstawia się centralę gdzię bądź. Powstają kanały do czerpni i wyrzutni po 10 metrów, przez ogrzewane pomieszczenia.

Efekt końcowy jest taki, że zanim powietrze doleci z czerpni do rekuperatora ma 14*C później następuje wymiana.

Powietrze o temp. 14-15*C przelatuje przez ogrzane pomieszczenia w podnosi swoją temp.

Cała energia na podgrzanie tego powietrza pochodzi z wnętrza budynku, czyli jest stratą w bilansie.

Całkiem co innego to kanały rozprowadzające po domu ( przy założeniu, że wszędzie mamy stałą temp.) Na nich nie ma strat.

W skrócie kanały od czerpni do reku i od reku do wyrzutni powinny być możliwie najkrótsze i najlepiej docieplone.

Reszta kanałów ( jeżeli masz je w pomieszczeniach o tej samej temperaturze) mogą być ze względu strat cieplnych niezaizolowane.

Poczytaj o soplach z wyrzutni dachowych - może kolega jasiek się wypowie...

pedronx - pytaj jeżeli czegoś nie ma na forum. To o czym piszemy to nie jest wiedza tajemna, da się to znaleźć. Próbujesz spełnić wymagania do dopłat?

Edytowane przez Przemysław_
zmiana warunków:wilgotność

skoro już sprostowałeś to sprostuję i ja

otóż jeżeli ktoś z braku merytorycznych argumentów prowadzi dyskusję w ten sposób:

Po jaki ch....j zabierasz głos?

to jest dla mnie zwykłym zerem i takim właśnie zerem dla mnie jesteś i to nie z powodu tego, że czegoś tam nie wiesz i nie odróżniasz 10 cm izolacji od 20 cm bo to jeszcze jestem w stanie jakoś zrozumieć - w końcu tak olbrzymia jednorazowa dawka wiedzy do opanowania może przytłoczyć, ale z powodu Twojego zwykłego prostactwa i buractwa.

Niestety na każdym forum jest mnóstwo tego typu planktonu jak Ty i trzeba jakoś w tak "doborowym" towarzystwie współistnieć niestety, chociaż czasami trudno powstrzymać się od jakiegoś komentarza.

To ile i jakich domów do tej pory zbudowałem to jest tylko i wyłącznie moja sprawa i jeżeli uznam za stosowne podzielić się tą informacją na forum to zrobię to i tyle.

Co do moich nic nie wnoszących opinii to może i tak jest i całe szczęście, że wszyscy mają możliwość śledzenia Twoich postów, bo one są bardzo kształcące i na pewno wiele wnoszą treści edukacyjnych i podnoszą wartość merytoryczną tego forum za co wszyscy jesteśmy Ci niezmiernie wdzięczni i oczywiście czekamy na więcej...

Edytowane przez Sławek...

Przeczytaj swoje "merytoryczne" argumenty w naszej "dyskusji".

ja tylko chciałem Ci zwrócić uwagę, żebyś czasami przemyślał o co pytasz (niby podobno nie ma głupich pytań, ale jednak niektóre kują po oczach)

a poza tym jak odpowiedziałem merytorycznie to też Ci nie pasowało więc się zdecyduj jaki poziom debaty Cię interesuje ;)

http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-209677.html

Tutaj masz link do tematu sopli na wyrzutni.

pedronx nie masz założonego dziennika, z dyskusji o wymiennikach gruntowych wynika, że masz ggwc - dobrze zepniesz to w całość to nie będziesz miał takich problemów. Starasz się o dopłatę?

Przemysław, dzięki za odpowiedzi.

Czytałem ten wątek ale dawno temu - czas sobie przypomniejć ;)

GGWC mam, ale nagrzewnica będzie w kotłowni, a do niej kanał czerpni będzie miał ok 4m przez ocieplone pomieszczenia.

Jeśli chodzi o dopłaty to spełniam chyba wszystkie wymogi. Zagwozdkę mam jedynie z interpretacją dot. tego ocieplenia...

Pozdro

Uff. Wyjaśniło się. W FAQ na nfoś jest ( http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/najczesciej-zadawane-pytania/page,2.html )

Proszę o wyjaśnienie czy minimalna grubość izolacji przewodów wentylacyjnych dotyczy wszystkich przewodów systemu rekuperacji: nawiewu i wywiewu oraz czerpni i wyrzutni? (Rozdział I tab. 1 i 2, pkt. 2.5)

Wymóg izolacji kanałów wentylacyjnych o grubości zgodnej z podanymi parametrami (10 lub 12 cm) dotyczy przewodów nawiewnych i wyciągowych pomiędzy wymiennikiem ciepła a wyrzutniami i czerpniami prowadzonymi wewnątrz budynku (czyli pomiędzy rekuperatorem a izolowanymi termicznie przegrodami budynku). Grubość pozostałych izolacji przewodów wentylacyjnych powinna być nie mniejsza niż 3 cm.

:)

Moim zdaniem z punktu widzenia bilansu cieplnego budynku, izolacji na odcinkach od rekuperatora do anemostatów nie powinno wcale być izolacji. Nic to nie wnosi do bilansu cieplnego domu. Nie wiem jak jest z wygłuszeniem kanałów. Lepszy komfort będzie nawet bez izolacji ponieważ powietrze w kanale od rekuperatora do anemostatu nawiewnego zrówna się z temperaturą w domu( nie piszemy tutaj o lecie :) )

Moim zdaniem z punktu widzenia bilansu cieplnego budynku, izolacji na odcinkach od rekuperatora do anemostatów nie powinno wcale być izolacji. Nic to nie wnosi do bilansu cieplnego domu.

pod warunkiem że te odcinki przebiegają wewnątrz strefy izolowanej a nie np. strychem itp.

a czy lato czy zima to już nie ma znaczenia ...

W lecie temp. Anemostacie nie ma tak wielkiego znaczenia. Jak wieje 26 a w środku jest 24 to jakos sie zyje a w zimie jak wieje 17 a w srodku jest 22 to pizga.

Jasiek w lecie odczuwasz chłód z gwc?

ja mam od kilku dni jeden centralny nawiew w otwartą klatkę schodową, z GWC leci teraz ok. 8* i wcale nie odczuwam żeby coś pizgało ( trzeba stanąć bezpośrednio w strumieniu powietrza żeby było czuć chłód...)

w lecie jest zupełnie inna sytuacja bo powietrze o temp. tych kilkunastu stopni ma bardzo dużą wilgotność więc odczucie chłodu jest znacznie większe...

ja mam od kilku dni jeden centralny nawiew w otwartą klatkę schodową, z GWC leci teraz ok. 8* i wcale nie odczuwam żeby coś pizgało ( trzeba stanąć bezpośrednio w strumieniu powietrza żeby było czuć chłód...)

w lecie jest zupełnie inna sytuacja bo powietrze o temp. tych kilkunastu stopni ma bardzo dużą wilgotność więc odczucie chłodu jest znacznie większe...

Z tego by wynikalo, ze Nydarowy rekuperator szarych sciekow moze miec wieksze znaczenie niz nam sie wydaje.

Jakos coraz bardziej przemawia do mnie Nydarowe rozwiazanie, jako ze:

- potrafi dzialac bez pradu,

- straty do gruntu to nie straty,

- straty w dachu to nie straty, ba mozna wtedy kiedy sie chce odpalic wentylator i to powietrze uzyc do wstepnego podgrzania CWU,

- ze wzgledu na brak wydatkwo na reku mozna sobie dolozyc "jaskowych" rozwiazan i byc w zgodzie z natura z extra niksimi rachunkami i niewyobrazalnymi COP :)

- do tego wystarczy przypiac klime w salonie i 90% sezonu grzewczego bedzie tanio i wygodnie, w koncu taka klima puszczona w taryfie nocnej daje naprawde calkiem ciekawa stawke za KWh.

Do powyzszego dokladamy w lazienkach i sypialniach kabelki i za jakies 10 tys zl mamy naprawde wypasiony i oszczedny "kombajn".

Mam obecnie reku Brinka, chodzi na 50 m3 non-stop, nie wiem czy bym odczul roznice majac dobre GWC z GMC, skoro Nydar osiaga i 18 stopni nawiewu :(

Pozdrawiam

reku to tylko i wyłacznie dla komfortu - widzę to u siebie po rachunkach .

o jedną rzecz więcej do zepsucia się[to na 100%]

aha u mnie w starym domu komfortowo otwieram okna.

jesli chce to bardzo proszę

u mnie wyjdzie z 1500kwh za zimę za grzanie[przesadziłem ale niech będzie]

policzcie sobie ile więcej zapłaciłbym jeśli wzrosłoby o 100% zużycie [no ale minus prąd do reku i filtry i wymiana lub naprawa reku po 15-20 latach]

moje reku bylo już u producenta 2 razy odsyłane