jasiek71 05.04.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam obecnie reku Brinka, chodzi na 50 m3 non-stop, nie wiem czy bym odczul roznice majac dobre GWC z GMC, skoro Nydar osiaga i 18 stopni nawiewu Pozdrawiam przy takiej wydajności to nawet jak byś nie miał rekuperatora to ciężko by było zauważyć jakąś różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.04.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 moje reku bylo już u producenta 2 razy odsyłane a co się dzieje ??? ( z tego co pamiętam masz J-G 350...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 05.04.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Z tego by wynikalo, ze Nydarowy rekuperator szarych sciekow moze miec wieksze znaczenie niz nam sie wydaje. Jakos coraz bardziej przemawia do mnie Nydarowe rozwiazanie, jako ze: - potrafi dzialac bez pradu, - straty do gruntu to nie straty, - straty w dachu to nie straty, ba mozna wtedy kiedy sie chce odpalic wentylator i to powietrze uzyc do wstepnego podgrzania CWU, - ze wzgledu na brak wydatkwo na reku mozna sobie dolozyc "jaskowych" rozwiazan i byc w zgodzie z natura z extra niksimi rachunkami i niewyobrazalnymi COP - do tego wystarczy przypiac klime w salonie i 90% sezonu grzewczego bedzie tanio i wygodnie, w koncu taka klima puszczona w taryfie nocnej daje naprawde calkiem ciekawa stawke za KWh. Do powyzszego dokladamy w lazienkach i sypialniach kabelki i za jakies 10 tys zl mamy naprawde wypasiony i oszczedny "kombajn". Mam obecnie reku Brinka, chodzi na 50 m3 non-stop, nie wiem czy bym odczul roznice majac dobre GWC z GMC, skoro Nydar osiaga i 18 stopni nawiewu Pozdrawiam Przelicz to inaczej: Jeżeli wentylujesz 50m3 x 24h na dobę to jakie masz oszczędności w skali doby, że masz reku. Odzyskujesz ciepło z 1200m3 na dobę. Gdyby do domu powietrze wlatywało przez gwc to temp. średnia będzie miała około 8*C Trzeba to pogrzać do 20*C objetość powietrza: V = 1 200 m3 różnica temperatur: deltaT = 20st - 8st = 12 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 05.04.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) a co się dzieje ??? ( z tego co pamiętam masz J-G 350...) To może teraz o moim. z mojego reku się leje. J-G 500. ustawiłem na manual na 40% non stop.Tak mi się wydawalo. Ale co rano musiałem iść i przestawić bo okazało się że przestawia mi się na 25 %. Coś pomieszałem w ustawieniach. Reasumujac - kiedy chodzi na 40% mam wrazenie że nie cieknie , a kiedy "przestawiało" sie na 25% wtedy ciekło. Z czym to jest związane, nie mam pojęcia. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.04.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Przelicz to inaczej: Jeżeli wentylujesz 50m3 x 24h na dobę to jakie masz oszczędności w skali doby, że masz reku. Odzyskujesz ciepło z 1200m3 na dobę. Gdyby do domu powietrze wlatywało przez gwc to temp. średnia będzie miała około 8*C Trzeba to pogrzać do 20*C objetość powietrza: V = 1 200 m3 różnica temperatur: deltaT = 20st - 8st = 12 st Ok, ale z takiego liczenia to ile to bedzie KWh w sezonie grzewczym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 05.04.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy możliwa jest taka sytuacja Nawiew z GWC przez całą zimę 14-15 *C???? , przecież to niemożliwe. Myśłałem że walnięty jest termometr od reku , znaczy się ta kapilara . Ale włożyłem inny termometr i odczyty są bardzo zbliżone. Jeśli temp są prawdziwe to , sprawność reku jest ????? Długość GWC 24-26m .Rurowe .Rura kanalizacyjna na głębokości około 1,8- 2 m acha , może jeszcze jedno.zastanawiło mnie czy coś z reku się 'wykrapla" i wężyk który idzie do kanalizacji włożyłem do banki 5 litrowej. W ciąguu 18 godzin naleciało 3 litry Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 05.04.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Czy możliwa jest taka sytuacja [ATTACH=CONFIG]181529[/ATTACH] Nawiew z GWC przez całą zimę 14-15 *C???? , przecież to niemożliwe. Myśłałem że walnięty jest termometr od reku , znaczy się ta kapilara . Ale włożyłem inny termometr i odczyty są bardzo zbliżone. Jakiej długości jest odcinek od GWC do reku? Jak jest zaizolowany? Czy reku stoi w ciepłym pomieszczeniu? Możliwe, że powietrze z GWC zanim dotrze do centrali ogrzewa się znacznie. Jak w swojej kotłowni zagrzeję do 30*C, to również mam takie osiągi . Tylko wtedy reku niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.04.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Trzeba to pogrzać do 20*C objetość powietrza: V = 1 200 m3 różnica temperatur: deltaT = 20st - 8st = 12 st jeśli dobrze policzyłem to przy takich założeniach byłoby to ok 4-4,5 kWh na dobę. dobrze to policzyłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.04.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 jeśli dobrze policzyłem to przy takich założeniach byłoby to ok 4-4,5 kWh na dobę. dobrze to policzyłem ? 4 KWh nie ch bedzie na caly okres grzewczy czyli 200 dni to jest 800 KWh. To w takim razie jesli np okresowo reku wylaczamy (choc bardziej trzebaby zatkac kanaly) np na polowe tego czasu to juz zostale tylko 400 KWh. Czyli jesli ktos zoptymalizuje czas pracy wentylacji i ma szczelny dom to reku nie zwroci sie nigdy (nawet moj Brink zezre swoje pradu, na 1 biegu bierze ok 25 W). Czyli nydarowe rozwiazanie bije na glowe pod katem oplacalnosci do przecietnego reku z wentylami DC, zwlaszcza, ze przez duza czesc okresu grzewczego dziala na grawitacji i odzyskuje energie ze strat do gruntu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.04.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 a czemu by nie wentylować non stop.. czasami to i wyższego biegu się używa suma sumarum, wg mnie Reku to głównie komfort, zysk dodatkowy na CO może się kształtować na poziomie 500-700 kWh/rok. czy to dużo - kwestia "gustu" generalnie zwrócić się zwróci, kiedyś tam zależy kto ile wydał na całą WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 05.04.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Podrzućcie proszę linka do tych Nydarowych cudów. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.04.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 a czemu by nie wentylować non stop.. czasami to i wyższego biegu się używa suma sumarum, wg mnie Reku to głównie komfort, zysk dodatkowy na CO może się kształtować na poziomie 500-700 kWh/rok. czy to dużo - kwestia "gustu" generalnie zwrócić się zwróci, kiedyś tam zależy kto ile wydał na całą WM Watpliwe. Bo jak mam kolegow, co to reku wylaczaja od 8 rano do 17. Potem wylaczaja tez na noc, to reku chodzi u nich od 17 do 23, czyil 6 godzin, czyli mowimy o 200 KWh:( A prad na wentyle, a wymienic filtry? Wyzszy bieg moge zrobic jak mam wentyle bez reku. Czemu nie non stop? No bo jak widac nie potrzeba. Bo przeciez w domu sa zawsze jakies nieszczelnosci, drzwi wejsciowe tez sie otwiera. Jako uzytkownik reku uwazam, ze zupelnie inaczej spodziewalem sie go uzywac niz faktycznie jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olko7 05.04.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 WitamDom z lat 70-tych - typowa piętrowa kostka.Bardzo słaba wentylacja grawitacyjna - brak nawiewników w oknach oraz tylko dwa kanały wentylacyjne w sumie dla 2 łazienek i 2 kuchni.Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie rekuperatora.Powierzchnia do wentylacji to ok.125m^2, kubatura jakieś 320m^3.W sumie będzie 5 nawiewów i 4 wyciągi.Rekuperator będzie zamontowany w piwnicy, gdzie temperatura raczej nie spada poniżej 10*C.Jako kanały wywiewne planuję wykorzystać obecne kanały wentylacyjne, które zostaną od góry zaślepione. Obecnie jeden kanał wentylacyjny obsługuje kuchnie i łazienke na parterze, a drugi identycznie na piętrze. Kanały o wymiarach ok. 20cm x 10cm. W piwnicy krótkie wyprowadzenia z kanałów do trójnika i spiro 160 (ewent. 200) do reku. Czy będzie to prawidłowe rozwiązanie?Układ 4 pokoi do których ma być nawiewane powietrze jest w miarę prosty. 2 na parterze sąsiadują ze sobą - mają wspólną ścianę i identycznie na piętrze nad nimi. Plus dochodzi piąty pokój dobudowany z boku na piętrze.Myślę wyjść z reku spiro 160 (ewent. 200), przebić się przez strop na parter w rogu jednego z pokoi przy wspólnej ścianie, dalej trójnik na 2 x 125 (jedna rura dla parteru, druga dla piętra), ok. 1m przed sufitem na rurze dla parteru trójnik na 2 x 100 i flexami podjechane pod anemostaty (jeden o czywiście przez ścianę do sąsiedniego pokoju). Druga rura przez strop na piętro i tam identycznie, dwoma flexami 100 pod anemostaty.W piwnicy muszę jeszcze jakoś od 160 z reku odjechać np. 100 jakieś 5 metrów w bok, przebić się przez ścianę do budynku gospodarczego i stamtąd przez strop do 3 pokoju na piętrze.Myślałem też o zastosowaniu skrzynki rozdzielczej i rozjechaniu tego 5 kanałami PE 75, ale w tym wypadku to chyba nie najlepsze rozwiązanie. Poza tym przy zastosowaniu reku w okolicach 300- 350 m^3/h i pełnej wydajności prędkość w kanałach przekroczy 4m/s.Ponieważ wywiewy będą nie w suficie a w ścianie, czy lepiej zastosować jakieś specjalne kratki, czy anemostaty?Proszę o wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.04.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Przesuszyć chałupę bardzo łatwo. Szyber w kominku zamykam wtedy kolanem, bo nie lubię gdy mnie coś po łapach napier...la. Elektryzuje się wtedy wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 05.04.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jakiej długości jest odcinek od GWC do reku? Jak jest zaizolowany? Czy reku stoi w ciepłym pomieszczeniu? Możliwe, że powietrze z GWC zanim dotrze do centrali ogrzewa się znacznie. Jak w swojej kotłowni zagrzeję do 30*C, to również mam takie osiągi . Tylko wtedy reku niepotrzebne. Odcinek ma 1 m. Temp w pomieszczeniu około 16*C (to pomieszczenie gospodarcze) .Rura spiro w otulinie wełny. (wiesz o której mówie- "sreberko -wełna - sreberko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 05.04.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 WM i reku montujemy przede wszystkim dla komfortu,a nie dla zarobku.Są tacy, jak alergicy co robią to z konieczności (filtrowane powietrze)Nie trzeba otwierać okien-ogranicza się hałas i zapachy z zewnątrz.(jest bezpieczniej jak nie nas w domu), A przy okazji są pewne oszczędności na ogrzewaniu zimą.Chłodniej i lepiej przewietrzony dom latem-bez owadów komarów,much, os itp.(czy nie przyjemniej zasypia się bez brzęczenia nad uchem?). Samochody też kupujemy z klimatyzacją. Czy po to aby oszczędzać? Przecież klima generuje tylko koszty,począwszy od zużycia paliwa, przez odgrzybianie, uzupełnianie czynnika, serwis, też używamy jej dla komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 05.04.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Watpliwe. Bo jak mam kolegow, co to reku wylaczaja od 8 rano do 17. Potem wylaczaja tez na noc, to reku chodzi u nich od 17 do 23, czyil 6 godzin, czyli mowimy o 200 KWh:( Skoro ci koledzy tak robią, to po kilku latach dorobią się grzyba, no i zapaszek w domu fajny. Zapytaj ich ile razy w miesiącu zmieniają gacie. Myją się? czy oszczędzają na wodzie prądzie i mydle? Przecież bezdomni tak robią i żyją-da się? To że od nich wali-oni tego nie czują, im to już nie przeszkadza. A prad na wentyle, a wymienic filtry? Wyzszy bieg moge zrobic jak mam wentyle bez reku. Czemu nie non stop? No bo jak widac nie potrzeba. Bo przeciez w domu sa zawsze jakies nieszczelnosci, drzwi wejsciowe tez sie otwiera. Jako uzytkownik reku uwazam, ze zupelnie inaczej spodziewalem sie go uzywac niz faktycznie jest. Pozdrawiam Przeczytaj się dokładnie w ten wątek od początku, ze zrozumieniem. Adam dobitnie opisuje zjawiska jakie zachodzą w obecnie budowanych domach. W większości staramy się je budować szczelnie, ze wszystkich stron ocieplone styro,zbyt szczelne okna i drzwi. Dlatego tak istotna jest wentylacja. Zbudowałeś nieszczelny dom i zamontowałeś WM z odzyskiem ciepła- po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Skoro ci koledzy tak robią, to po kilku latach dorobią się grzyba, no i zapaszek w domu fajny. Zapytaj ich ile razy w miesiącu zmieniają gacie. Myją się? czy oszczędzają na wodzie prądzie i mydle? Przecież bezdomni tak robią i żyją-da się? To że od nich wali-oni tego nie czują, im to już nie przeszkadza. Przeczytaj się dokładnie w ten wątek od początku, ze zrozumieniem. Adam dobitnie opisuje zjawiska jakie zachodzą w obecnie budowanych domach. W większości staramy się je budować szczelnie, ze wszystkich stron ocieplone styro,zbyt szczelne okna i drzwi. Dlatego tak istotna jest wentylacja. Zbudowałeś nieszczelny dom i zamontowałeś WM z odzyskiem ciepła- po co? Hmm, skoro mam taki bardzo nieszczelny to pochwal sie jak szczelny jest Twoj Skoro taki nieszczelny to czemu zuzywa tylko 55 KWH/m2 rok ? Ten watek jak i inny znam bardzo dobrze, ale teraz ja dziele sie praktycznym doswiadczeniem moim i znajomych. Grzyba sie nie dorobia bo wentyluja dokladnie i regulanie, ale nieco mniej niz by sie tego mozna bylo spodziewac. Wiesz, ja sobie doskonale zdaje sprawe, jak sie dzis buduje, poczytaj moze to co pisalem na tym forum wczesniej zanim nastepnym razem cos mi zarzucisz. Chyba Ty niespecjalnie czytasz ze zrozumieniem. Ja WM wybralem swiadomie, ale dopoki nie pomieszkalem to nie wiedzialem jaka wymiana bedzie wystarczajaca. Mam nadzieje, ze takze mozesz podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat uzytkowania WM. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 jasiu cieknie poprzednia akcja - to poobijany przyszedł ze spedycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.04.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 jasiu cieknie poprzednia akcja - to poobijany przyszedł ze spedycji normalka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts