Sławek... 06.04.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 wymiennik entaliptyczny entalpiczny... takie tylko malutkie sprostowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.04.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Dziękuję. Nie będę poprawiał i kliknę "Pomógł 1 raz" : D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.04.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Jwak, ja nie mam tyle, bo chce tylko tyle wychodzi, jak pogonie wentylacje to bedzie jeszcze bardziej sucho. Skoro masz w domu powyzej 40% przy wymianie 120-150 m3 to jest to tutaj ewenement albo o czyms nie wiemy ... Masz moze z 50 kwiatkow w domu albo gotujucie przez pol dnia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 06.04.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 noname2 jeżeli masz 14*C na wlocie do reku to znaczy, że rekuperator nie jest wydajny.Jeżeli nie masz GMC lub też twoje GWC nie przebiega wzdłuż rury ciepłowniczej to znaczy, że różnicę temperatur ( od wejścia GWC do budynku ok. 7*C i tej zmierzonej przed reku 14*C) dogrzewasz ciepłem z domu.JacekSS – Ja wyliczyłem ponad 5kWh ale wiele to nie zmienia.Jwak – z tego co wiem to owady przez 30m GWC nie przelatują. Przy wentylacji mechanicznej bez odzysku ciepła nikt nie zabroni nam założyć filtrów, może nawet będzie nas stać na lepsze.„Samochody też kupujemy z klimatyzacją. Czy po to aby oszczędzać? Przecież klima generuje tylko koszty,począwszy od zużycia paliwa, przez odgrzybianie, uzupełnianie czynnika, serwis, też używamy jej dla komfortu”Owszem kupujemy z klimą, w domu też ludzie mają klimatyzację tylko dlaczego w samochodach nikt nie pomyślał o rekuperacji. Ba jest więcej miejsc w samochodach gdzie można zastosować odzysk energii nie tylko w takiej postaci a jednak tego nie ma…Co do poziomu wentylacji dom i mieszkań to wiem jedno:W większości mieszkań w wielkiej płycie nie ma wentylacji – jest niewielu ludzi, którzy montują nawiewniki, wietrzą mieszkania, mają świadomość jak powinna wyglądać wentylacja. Oni tak żyją. Wiem, że dla takich ludzi przeprowadzka do nowego mieszkania z zaprojektowaną wentylacją kończy się w zimie do skręcenia nawiewu do poziomu 100m3/h i mniej. Jest im dobrze bo kiedyś tej wentylacji nie mieli wcale!Wentylacja w nocy to podstawa, dwie osoby w pomieszczeniu 26m3 bez wentylacji podniosą poziom CO2 z 500 do 6500ppm.Jwak napisz coś o swojej jednostce reku lub o basenie, akwarium, nawilżaczu przemysłowym co tak podnosi wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 06.04.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał miloszenko http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Masz moze z 50 kwiatkow w domu albo gotujucie przez pol dnia? Pozdrawiam Bez przesady, dom to nie palmiarnia.Jest trochę kwiatków i "żyje" im się dobrzepodobnie jak nam.Co do gotowania fakt gotujemy i to na gazie,więc wilgoci też jest więcej, niż przy indukcji. Pozdrawiam Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Czy indukcja czy gaz parowanie z gara takie samo + to co z utlenienia gazu w parę i CO2.Ja myślę,że ty bimber gotujesz i wstydzisz się poczęstować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 06.04.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Obliczenia kosztów ogrzewania powietrza ( 100m3/h) o temp. 8*C do 20*C pochodzącego z GWC Objętość powietrza 2400 m3/dobaro 1,29 kg/m3Delt T 12 *CCiepło właściwe 1005 J/kg x *C Masa 3096 kg/dobęCiepło do ogrzania 37,33776 MJCiepło do ogrzania 10,37 kWh Cena 1 kWh 0,5 zł/kWh Koszt ogrzania 5,18 zł/doba Liczba dni 200 Koszt w ciągu roku 1037,17 zł Ktoś poda koszt zakupu reku z danymi nt poboru mocy grzałki do rozmrażania?Może ktoś pokusi się oszacowanie wydajności centrali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.04.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Obliczenia kosztów ogrzewania powietrza ( 100m3/h) o temp. 8*C do 20*C pochodzącego z GWC Objętość powietrza 2400 m3/doba ro 1,29 kg/m3 Delt T 12 *C Ciepło właściwe 1005 J/kg x *C Masa 3096 kg/dobę Ciepło do ogrzania 37,33776 MJ Ciepło do ogrzania 10,37 kWh Cena 1 kWh 0,5 zł/kWh Koszt ogrzania 5,18 zł/doba Liczba dni 200 Koszt w ciągu roku 1037,17 zł Ktoś poda koszt zakupu reku z danymi nt poboru mocy grzałki do rozmrażania? Może ktoś pokusi się oszacowanie wydajności centrali ? Tylko kto będzie wietrzyl ze średnia 100 m3 cala zimę? Wystarczy do tego GMC i już nie 12 stopni a 6-7 trzeba dogrzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Może mała korekta do twoich obliczeń.Ogrzewanie prądem to jednak jest marginalne.Powinieneś założyć raczej gaz ziemny,chyba że jeszcze bardziej huraoptymistycznie węgiel.Wtedy wyjdzie 500-300PLN/rok.Wtedy argumenty mieć,czy nie reku,stają się bardziej wyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 06.04.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Obliczenia są ok. można oczywiście przeliczyć to na wungiel lub gaz są przecież podane MJ. 1 kg węgla to 29,33MJ. Na ogrzanie potrzeba 37,33MJ czyli 1,3kg węgla na dobę.Specjalnie podałem kWh i J, żeby dało się to odnieść do ceny prądu i innych źródeł bo zaraz pojawią się głosy o koszcie 1 tony węgla, jeden ma tak, drugi ma tak a inny ma talony od babci a jeszcze inny opala drewnem, które ma za darmo bo tylko wynajmuję traktor i przyczepę jedzie do lasu i tnie.Koszt 1 kWh jest wymierny i da się łatwo wycenić. Co do wymiany 100m3/h to specjalnie żeby zamknąć usta tym lubiącym przeciągi w domu. Można i 300 tylko po co... Więcej odzyskują ale i więcej tracą. Ile ciągnie taka grzałka do rozmrażania? Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Przemysław_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 06.04.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Przemysław a możesz doprecyzować do czego zmierzasz? widziałem już w kilku miejscach Twoje wyliczanki i nie wiem czy chwalisz się, że umiesz to poprzeliczać czy jest w tym ukryte jakieś konkretne przesłanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 07.04.2013 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam Jestem po imprezie, czacha pęka, spać nie mogę to coś nabazgrole. Jwak – z tego co wiem to owady przez 30m GWC nie przelatują. Przy wentylacji mechanicznej bez odzysku ciepła nikt nie zabroni nam założyć filtrów, może nawet będzie nas stać na lepsze. Czy ja komuś tu czegoś zabraniałem? Pisząc to miałem na myśli wygodę w odniesieniu do went.graw. „Samochody też kupujemy z klimatyzacją. Czy po to aby oszczędzać? Przecież klima generuje tylko koszty, począwszy od zużycia paliwa, przez odgrzybianie, uzupełnianie czynnika, serwis, też używamy jej dla komfortu” Owszem kupujemy z klimą, w domu też ludzie mają klimatyzację tylko dlaczego w samochodach nikt nie pomyślał o rekuperacji. Ba jest więcej miejsc w samochodach gdzie można zastosować odzysk energii nie tylko w takiej postaci a jednak tego nie ma… Z tym reku w aucie to już pojechaeeeś. Odzysku energii nie ma? jest przy hamowaniu-ładuje akumulatory, a hybrydy? (Toyota seryjnie produkuje je od 97r) Po prostu są to jeszcze drogie technologie mało wydajne i rzadziej stosowane. Takie auta są droższe od zwykłych i jest mniej chętnych. Ale po co na tym wątku tak zbaczać z tematu? Przykład klimy w aucie podałem jako jeden wydatek z wielu, które ponosimy w życiu nie tylko dla cofi, ale dla komfortu. Jedni łapią to od razu, inni potrzebują trochę więcej czasu. Co do poziomu wentylacji dom i mieszkań to wiem jedno: W większości mieszkań w wielkiej płycie nie ma wentylacji – jest niewielu ludzi, którzy montują nawiewniki, wietrzą mieszkania, mają świadomość jak powinna wyglądać wentylacja. Oni tak żyją. Wiem, że dla takich ludzi przeprowadzka do nowego mieszkania z zaprojektowaną wentylacją kończy się w zimie do skręcenia nawiewu do poziomu 100m3/h i mniej. Jest im dobrze bo kiedyś tej wentylacji nie mieli wcale! Wentylacja w nocy to podstawa, dwie osoby w pomieszczeniu 26m3 bez wentylacji podniosą poziom CO2 z 500 do 6500ppm. Tutaj zgadzam się z Tobą w 100% Jwak napisz coś o swojej jednostce reku lub o basenie, akwarium, nawilżaczu przemysłowym co tak podnosi wilgotność Mam parter chałupę 180m2 pod dachem, z garażem 40m2 w bryle,bez poddasza użytkowego. Po odliczeniu garażu i kotłowni (wenty. graw.) pozostaje ok. 135m2 do wietrzenia przez reku. Reku fińskie ILTO270 econo z nagrzewnicą wodną (podobna do samochodowej)podłączona do CO Chałupa ocieplona 15cm. styro,strop30cm. wełny, podłoga perlit w/g zaleceń adama_mk. Garaż bez ogrzewania, grzany ciepłem ziemi odizolowany od domu 10cm styro. temp. w naj. mrozy nie spada w nim (mierzone przy podłodze 1,5m od bramy)poniżej 5st.C -sprawdzone. Gaz ziemny kocioł junkers smart 14-3 Temp. w domu to ok.23st. Używam reku jak pisałem. Ostatni rachunek za gaz 780zyla (370m3 za 59dni.) Kominek ok.2x w tygodni wieczorem (fajcze dechy budowlane). Wilgotność jeszcze sprawdzę innym miernikiem (może fakt. ten mnie robi w ch..a) Nie mam basenu ale mieszkam pierwszy sezon, więc wilgotność może większa? Koniec spowiedzi- więcej grzechów nie pamiętam AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam Jestem po imprezie, czacha pęka, spać nie mogę to coś nabazgrole. Walnij se piwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 07.04.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Walnij se piwko A myślisz, że co zrobiłem? Chyba trzeba klina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 07.04.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No to imprezowa sobota:) O 5 to ja ledwo zasnąłem Na szczęście głowa jeszcze nie boli. Trzeba rozróżnić wygodę od zbędnych bajerów. I tak klima to komfort a odzysk energii z hamowania to bajer. Bo widzisz jeżeli auto odzyska energii przez 10 lat za 6 tysięcy a koszt zakupu tego bajeru to 10 tysięcy to chyba oczywiste, że jest to zbędny bajer. Klimatyzacja w aucie to komfort, który producenci zadbali aby był zapewniony w sposób najtańszy pewnie dla producentów nie użytkownika. A ja próbuję pokazać jak zapewnić komfort przy uwzględnieniu kosztów nie tylko inwestycji ale i użytkowania. Przekładając to na naszą wentylację. Czy w instalacji nawiewno-wywiewnej opłaca instalować się rekuperator, GWC i inne bajery. Właśnie po to jest ten wątek Pomijam tutaj rozwiązanie nydarowe bo trudno to porównywać z tymi instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jwak, masz na sto procent złe odczyty. Kominek wysusza i jeśli palisz w nim tak jak piszesz to wilgotność jest inna, chyba że o czymś nie wspomniałeś. Gratuluję wyników za ogrzewanie. Mam podobny dom, jednak zrobiłem błąd w garażu ładując styro w podłogę, a nie w ściany. Sposób grzania u mnie całkiem inny, ale przede wszystkim koszty generuje olej. Tyle że kotłownia u mnie to grosze przy standardowych wydatkach innych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 07.04.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie przeczę odczyty muszę jeszcze zweryfikować.Kominkiem nie paliłem dużo w tym sezonie.Pierwszy raz odpaliłem go w lutym (wcześniej małżowinka przybrała go świątecznie i bym potopił wszystko)Poza tym pie......ła mi szyba. Nie z powodu ostrego palenia,tylko uszkodzenia mech.Rok temu robot. uszkodzili mi szybę w samym narożniku.Ale za wite nie złapałem i po ptokach.Żona zauważyła to przy czyszczeniu-sam narożnik utrącony w 2 miejscach na ok.3-4mmSkleiłem to bo można było się skaleczyć i tu był też błąd- naprężenia.Dlatego rozpalałem delikatnie jakieś 2x w tygodniu na 3-4godz.(raczej dla frajdy patrzenia na płomień)Pękała dalej aż trzasnęła na pół.Tak więc grzałem głównie gazem. Wygoda zajefajna. koszty do przyjęcia.Szczególnie że CO CWU i gotowanie.Piec i zasobnik kosztował 3,5 tys+ sterownik jakieś pięć stów z hakiem.Ale dużo daje. Trzeba poćwiczyć z ustawieniami, to można zejść ze zużyciem o jakieś 30% nie obniżając temp w domu. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Do kosztów kotłowni gazowej zazwyczaj tak jakoś nikt nie wrzuca kosztów przyłącza : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Do kosztów kotłowni gazowej zazwyczaj tak jakoś nikt nie wrzuca kosztów przyłącza : ). ...i ze 150zł rocznie na sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Cóż to generuje taką kwotę Liwko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts