Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam czytałam na poczatku o wentylacji ale tego nierozumiem. Czy moge prosić o pomoc specjalistów.

Mam problem z wilgocia na działce rod.Nieogrzewany zimą budynek forma rekreacyjna latem. Przedstawiam schemat domku. W małym pokoiku mam problem z wilgocia na suficie jakieś ślady ale to nie zalanie raczej skrapla się woda. W ubiegłym roku był caly dach pokryty nowa papa podkładowa i właściwą. Pod starą papa było mokro dlatego zamontowano 4 takie daszki aby wentylować szlakę z dachu niestety wilgoć nadal jest. czy zamontować kratkę wentylacyja przy suficie czy nawiewnik na oknie. a moze zupelnie inaczej należy wentylacę poprawić. Z góry dziękuję za pomoc Ania

3.jpg

ania_22_041 kratka wentylacyjna i nawiewnik w oknie na pewno nie zaszkodzi.

Jednak większym problemem, prawdopodobnie jest to co masz na dachu. Wentylacja szlaki jako izolatora jest bardzo kłopotliwa,

Rzut z góry to za mało. Przydałby się przekrój, szczególnie połaci dachowej, może wtedy ktoś mógłby Ci bardziej pomóc.

ania_22_041 kratka wentylacyjna i nawiewnik w oknie na pewno nie zaszkodzi.

Jednak większym problemem, prawdopodobnie jest to co masz na dachu. Wentylacja szlaki jako izolatora jest bardzo kłopotliwa,

Rzut z góry to za mało. Przydałby się przekrój, szczególnie połaci dachowej, może wtedy ktoś mógłby Ci bardziej pomóc.

przekrój polaci dachowej

dziekuje za odpowiedź.

Na dachu są jak pisałam wywietrzniki takie kominy chyba 4 na całym dachu ale dokladnego rozmieszczenia nie znam.

Z zewnątrz widac jakies kratki ale one nie są połączone z wewnętrzn częścią domku- nie ma na wylot dziur do wewnątrz domku.Jest to stary domek kupiony 4 lata temu. pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

jak musisz zwiększyć wyciągi na górze to nie pozostaje Ci nic innego jak zwiększyć wyciąg w korytarzu, (moim zdaniem planowanie 30 m3 do sypialni to trochę za mało - będziesz używał went na 20-25 % czyli będziesz miał wymianę na poziomie 6-7m3 - bidnie )

Zwiększyłem na korytarzu na 60m3/h oraz dodałem dwa anemostaty w pokoju 6 nad garażem z wyciągiem 90m3/h.

Tak chyba mogłoby zostać?

Ewentualnie w korytarzu mogę dać 90m3/h a w pokoju nr6 nad garażem 60m3/h.

ostatni rzut parteru i poddasza po zmianach.jpg

Z tą sypialnią to nie wiem bo jak dołożę 30m3/h to znowu musiałbym dodać gdzieś na wywiewie dla zrównoważenia, a mam ich mało. Pomieszczonko ma mała kubaturę. Przy max reku wychodzi krotnośc 1,2 wymiany, przy 25%=0,3 wymiany = 9m3/h. W realu pewnie trochę mniej-jak piszesz. Tylko czy to będzie aż taki problem - w oryginale była grawitacja i w tym pokoju nic nie było.

zestawienie ilości powietrza 08.04.13.jpg

Edytowane przez m@rio

Podpowie ktoś.

O ile dla instalacji rozgałęźnych jest już dużo napisane i od wielu lat -

- to dla kanałów PE na skrzynkach rozdzielczych z rozprężnymi skrzynkami przed anemosatatami niewiele jest konkretnego info.

Poza reklamą

A może ktoś z użytkowników takiego systemu podałby swoje uwagi praktyczne z już użytkowanego systemu w swoim domu.

Muszę podjac decyzję bo wylewki tuż tuż.:)

Dobra - to co wyżej to za dużo pewnie bym chciał - sam sobie muszę poradzić jak rozumiem.:D

To jedno konkretne pytanie. Odwieczny problem kominek i centrala wentylacyjna.

Adam sugerował w początkowych stronach tej epopei wyciąg z sufitu w pobliżu kominka, ktoś z kolei sugerował zbierać na otwartej klatce schodowej. Klatka to wysokie pomieszczenie na dwie kondygnacje i teoretycznie wszystko będzie tam szło pod jej sufit.

Ma ktoś wersję z wyciągiem przy kominku lub na otwartej klatce schodowej. Proszę o praktyczne uwagi i odczucia jak to się sprawdza. A może nie ma to sensu.

Chodzi mi o doświadczenia użytkowników takich rozwiązań - podzielcie się jeśli już użytkujecie.

Pomoże to podjąć decyzję samorobom takim jak ja i innym, którzy dopiero teraz są lub bedą na tym etapie.

(będzie można ich odsyłać z tym pytaniem tu jeśli to ustalimy)

Edytowane przez m@rio

a jakiej odpowiedzi oczekujesz?

myślisz, że da się oddychając powietrzem dostrzec różnicę czy kratka wyciągowa jest nad kominkiem czy w korytarzu?

jakie doświadczenia Cię interesują? co się ma sprawdzać lub nie? w jakim sensie sprawdzać (podejrzewam że i w jednym i w drugim przypadku anemostat wyciąga powietrze)?

Kolega m@rio po prostu chciałby wiedzieć, czy lepiej jest w konkretnym domu zrobić rozwiązanie A czy rozwiązanie B.

Problem polega na tym, że nikt takiej odpowiedzi nie udzieli. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie ma w Polsce osoby, która miała w domu A, zmieniła na B (lub odwrotnie) i mogłaby podzielić się opinią na forum.

a jakiej odpowiedzi oczekujesz?

myślisz, że da się oddychając powietrzem dostrzec różnicę czy kratka wyciągowa jest nad kominkiem czy w korytarzu?

jakie doświadczenia Cię interesują? co się ma sprawdzać lub nie? w jakim sensie sprawdzać (podejrzewam że i w jednym i w drugim przypadku anemostat wyciąga powietrze)?

Nie no nie chodzi mi oczywiście czy to czuć lub czy ładnie wygląda.

Mam namyśli czy to działa i rzeczywiście wspomaga rekuperator centrali (może ktoś mierzył). Znaczy czy jest lepszy odzysk poprzez te wyższe temperatury wywiewu i jest to potem równomiernie rozprowadzane na nawiewy po całym domu.

Czy tylko punktowo jest ciepło wokół kominka tak jak w grawitacyjnej wentylacji u ludzi.

Innymi słowy czy jest sens dodatkowo może puścić tradycyjne przewody kominka z rozprowadzeniem jego ciepła.

Kolega m@rio po prostu chciałby wiedzieć, czy lepiej jest w konkretnym domu zrobić rozwiązanie A czy rozwiązanie B.

Problem polega na tym, że nikt takiej odpowiedzi nie udzieli. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie ma w Polsce osoby, która miała w domu A, zmieniła na B (lub odwrotnie) i mogłaby podzielić się opinią na forum.

Lub C ....

czyli chciałby wiedzieć czy olać rozwiązanie A i B i zrobić wentylację mechaniczną z odzyskiem zgodnie ze sztuką i nie przejmować się tym kominkiem bo ona sobie poradzi z wyrównaniem temperatury z kominka na cały dom.

Witam,

Aktualnie kończę projekt do PB i mam pytanie do doświadczonych kolegów, ponieważ nie wiem na co się zdecydować.

Krótki opis obiektu: Dom 3 piętrowy + poddasze użytkowe i antresola. Powierzchnia ok. 750m2. Parter 3 m wysokości, pozostałe po 2,6 m.

Parter, 1 i 2 piętro usługi ( biura, sklep itp. ), a góra mieszkalna. Szczelne okna, sciana 15 cm styro, posadzka na gruncie 15 cm styro, dach wełna 25 cm.

Zdecydowałem się na wentylację mechaniczą, ale uwaga tylko wywiewną. Wentylatory wyciągowe tylko z kuchni i łazienek. Nawiew przez nawietrzniki ( raczej ścienne ) - wiem, że będę ogrzewał zimne powietrze. Konstrukcja budynku jest tak zaprojektowana, że mam miejsca na kanały pod pełną inst. nawiewno-wywiewną, ale koszt mnie na razie skutecznie odpycha.

Proszę o poradę co sądzicie o zastosowaniu wentylacji wyciągowej? Oczywiście moim głównym kryterium jest cena instalacji.

Instalator powiedział mi, że centrala do takiej kubatury to rząd wielkości 25-30 tyś. pln, do tego dochodzą kanały nawiewne, czerpnie i dużo więcej robocizny.

Jakie realnie większe koszty poniosę na ogrzewaniu zaciąganego zimnego powietrza z zewnątrz przy instalacji wyłącznie wywiewnej? Jest w stanie ktoś to oszacować?

Ogrzewanie gazowe. Jeden lub dwa kotły gazowe ( to też jest kolejny problem, na co się zdecydować ).

Jeśli ktoś będzie miał jakieś rzeczowe uwagi będę wdzięczny.