Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Krótki opis obiektu: Dom 3 piętrowy + poddasze użytkowe i antresola. Powierzchnia ok. 750m2.

Oczywiście moim głównym kryterium jest cena instalacji.

jakie to urocze i typowo polskie - głównym kryterium jest cena.... ;)

ale powierzchnia 750 m2 - gruuubo - przydałoby się wynająć całą powierzchnię i kaskę zbierać ale inwestycja w wentylację to już jest be...

a co do pytań:

jak chcesz mieć najtaniej to w ogóle nie rób wentylacji - po co Ci? tylko trzeba za to płacić, jak nie za oszczędną instalację to za dogrzewanie powietrza.... bezsens...

jeżeli już zdecydujesz się na wentylację i zechcesz cokolwiek na nią wydać to może zrób ją tak żeby działała i była sprawna, czy wentylacja mechaniczna wywiewna się sprawdzi? sprawdzi się, daj nawiewniki w oknach o odpowiednim wydatku w pomieszczeniach czystych a wyciągaj powietrze zgodnie z zasadami i normami z pomieszczeń "brudnych" i będzie to lepsze niż grawitacyjna, jak za ogrzewanie będą płacić najemcy to nie musisz się przejmować rachunkami...

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wstęp nie był przygłupi, przygłupie to jest stosowanie jako jedynego kryterium ceny ;) wybacz, ale mój stosunek do ludzi myślących w ten sposób nigdy się nie zmieni ...

oczywiście zdaję sobie sprawę, że im większy budynek tym wyższe koszty inwestycyjne, ale weź pod uwagę, że im lepiej go wyposażysz tym więcej powinieneś wziąć czynszu przy wynajmie bo prestiż budynku rośnie...

poza tym nie wiem jak chcesz rozwiązać kwestię poboru opłat za ogrzewanie od najemców, ale pewnie ustalisz jakiś ryczałt więc im mniejsze będziesz miał koszty ogrzewania tym więcej kasy zostanie Ci w kieszeni więc kwestia odzysku ciepła z wentylacji wcale nie jest taka pomijalna i może przynieść wymierne efekty - w końcu odzysk ciepła z wentylacji ma swoje korzenie w instalacjach przemysłowych...

co do kotłów to brałbym jeden do samego CWU a drugi do CO (o wiele większa moc potrzebna tylko zimą)

• 2 weeks później...

Proszę o informację, gdyż generalnie mam mętlik:

planowałem instalację rekuperatora bez jakiegoś szczególnego projektu; wszędzie miały być do pomieszczeń rury typu fleksy aluminiowe sonodec25 fi125,

teraz mi się odmieniło, gdyż mogę w miarę tanio kupić rury typu flex fi75 (elastyczne, takie zielone, plastikowe oraz skrzynki nierdzewne rozprężne - rekuperacja ala Danfoss) i chciałbym wykonać instalację kombinowaną parter na rurach plastikowych w posadzce dalej przez skrzynki rozprężne na piętro, a samo piętro na fleksach Sonodec25; powstaje tylko pytanie jak łączyć ze sobą i do rekuperatora, który będzie na strychu rury poszczególnych systemów:

1. przez skrzynkę rozprężną, do której byłyby podłączone rury sonodec fi125, oraz rura fi 160 spiro ze skrzynek rozprężnych (które łączą w sobie, grupują rury elastyczne fi 75 zatopione i rozprowadzonew posadzce ); czyli byłaby kaskada skrzynek rozprężnych. Wada: Straszne opory instalacji!

2. druga wersja od rekuperatora idąc rurami spiro łaczyć poprzez kolana i trójniki aż do coraz mniejszych średnic. Wada : Jak to później wyregulować?!

Czy ma ktoś doświadczenie z takimi mieszanymi instalacjami?

Hmm, jakby ktoś miał doświadczenie z takim knoceniem instalacji, to raczej się tu nie przyzna :-)

Opory wszystkich części instalacji powinny być zbliżone, by chodziło to w miarę proporcjonalnie zależnie od zadanej wydajności reku. Zastosowana technologia dla góry i dołu musi być podobna, jak na górze jest fi125 a na dole fi75 - nie będzie prawidłowo działać.

Hmm, jakby ktoś miał doświadczenie z takim knoceniem instalacji, to raczej się tu nie przyzna :-)

Opory wszystkich części instalacji powinny być zbliżone, by chodziło to w miarę proporcjonalnie zależnie od zadanej wydajności reku. Zastosowana technologia dla góry i dołu musi być podobna, jak na górze jest fi125 a na dole fi75 - nie będzie prawidłowo działać.

Wszędzie będą anemostaty fi 125, tylko, że na dole rury biegną w posadzce (czyli anemostat fi 125 -> skrzynka rozprężna dalej rury flex fi 75 dalej skrzynka rozprężna zbiorcza z kanałem zbiorczym fi 160 i dalej do rekuperatora)

W jaki sposób robicie przejście przez ściany flex 75mm? Praktycznie wychodzi, że dziury bedę musiał zrobić w wieńcu. Czyli muszę wcześniej to obmyślić bo potem będzie tragedia. Czy mogę zrobić formę z rurki kanalizacyjnej 75mm? i Ja zatopić w wieńcu? Oczywiście tych rurek będzie trochę więcej niż jedna :)

W jaki sposób robicie przejście przez ściany flex 75mm? Praktycznie wychodzi, że dziury bedę musiał zrobić w wieńcu. Czyli muszę wcześniej to obmyślić bo potem będzie tragedia. Czy mogę zrobić formę z rurki kanalizacyjnej 75mm? i Ja zatopić w wieńcu? Oczywiście tych rurek będzie trochę więcej niż jedna :)

kupiłem koronkę do betonu w Leroyu fi 83(chyba 38zł) i tym z dobrą wiertarką idzie jak w masło(silka)

to chesz przechodzić przez wieniec czy przez strop? zrób sobie przepusty z rury np pvc .. tylko nieco wieksze niż rurki do wentylacji coby nie było problemów z przepchnięciem

Kolega autorus ma specyficzny projekt,

więc wszystko może się zdarzyć.

Pewnie chce łączyć instalkę między kopułami?