karolek75 31.05.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Przecież nie masz projektu domu... Pomyśl nad PEŁNYMI kondygnacjami. Bez skosów. A jak MUSZĄ być skosy - wylej "trumnę". Nie stawiaj namiotu na murowańcu! To sam kłopot i tysiąc problemów a taniej nie jest!!! .... Adam M. Witam, Proszę mi wybaczyć, ale nie bardzo mialem czas przeczytac cały wątek. Poproszę o rozwinięcie, co to jest "lana trumna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 31.05.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Celuloza nie wymaga paroizolacji.Jestem tego pewien(nie do końca wierzę w słowo pisane),bo testowałem w skrajnych warunkach. Ale co masz na myśli? Czy lepszą zdolność radzenia sobie celulozy z wilgocią, czy szczelność takiej powłoki? Bo jeśli szczelność to nie chce mi się w to wierzyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 31.05.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Witam, Proszę mi wybaczyć, ale nie bardzo mialem czas przeczytac cały wątek. Poproszę o rozwinięcie, co to jest "lana trumna". Monolityczny strop. Ale polemizowałbym czy to konieczne. Są domy z poddaszami gk, które osiągają lepszy parametr n50 niż wymagany przez domy pasywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.05.2013 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 No, są...ILE ich jest na, powiedzmy, sto?- Ze dwa? Wszystko można spieprzyć, tak jak i z gówna bat ukręcić.Tyle , że spieprzyć jest łatwiej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.05.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Ale co masz na myśli? Czy lepszą zdolność radzenia sobie celulozy z wilgocią, czy szczelność takiej powłoki? Bo jeśli szczelność to nie chce mi się w to wierzyć. Pozdrawiam Od szczelności jest powłoka na krokwiach.Nie jakaś szmatka a płyta MFP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 31.05.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 To po co ta folia Twoim zdaniem?No i jak ze szczelnoscią mfp na łączeniach?Masz może układ warstw w proponowanym rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.05.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 MFP na łączeniach (5cm na jednej i 5cm na drugiej) smarujesz czymś co nie reaguje ze styropianem,na to pasek tkaniny poliamidowej (w hurtowni za grosze) i przesycasz ją pędzlem z dwa razy.Na to 10cm styropianu i papa samoprzylepna adekwatna do styropianu.Między krokwie celuloza a od spodu co komu się podoba.To jest przepis na wiatr i ciśnienie ze środka domu,coby mogły nam skoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szegad 04.06.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Drodzy spece od wentylacji, czytelnicy tego zasłużonego wątku! Mam do Was pytanie,co do którego powstała pewna kontrowersja.Czy należy bilansować ilość powietrza nawiewanego i wywiewanego na kaźdym piętrze czy nie?Naturalnie zwykle przy 2 kondygnacjach wychodzi więcej nawiewu górą (sypialnie) a więcej wywiewu dołem (kuchnia, łazienka, wiatrołap). Czy trzeba z tym walczyć (i jak) czy nie? Do tej pory były różne opinie od ludzi którzy znać się powinni... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2013 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Mam pewne wątpliwości, czy jest sens robienia przepustów jak na fotce (przymiarki) dla średnicy kanałow 75mm? Czy lepiej yo potem zrobić wiertnicą? Dzis jadę na budowę i muszę coś zrobić bo jutro zalewanie wieńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 05.06.2013 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Przepust lepszy bo potem przy wierceniu naruszasz sąsiednie struktury, tylko zawibrować trzeba by ładnie betonik się rozlał, poza tym mniej upierdliwości... Warto te przepusty dobrze osadzić by beton ich nie wytarmosił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 05.06.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Czy lepiej yo potem zrobić wiertnicą? Mi pomysł wybili z głowy po kolei wszyscy od wykonawcy po speców od wentylacji. Wszystko będą robić wiertnicą z tego powodu, że od momentu lania stropów do dziś mogła się zmienić koncepcja ścianek działowych na przykład. Ale mój domek przy Twoim to pikuś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.06.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 dla tego właśnie mam takie dylematy. Czy u ciebie też wiercili przez wieńce? U mnie takie przepusty maja ok 11cm a docelowa rurka od wentylacji ok 75mm.Czyli taka głupia sprawa, ze wejdzie jeden a więcej już nie. Na dodatek tych przepustów w pierwszej ścianie mam 10szt . Za wibrować też się nie da, znam życie. OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.06.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) dla tego właśnie mam takie dylematy. Czy u ciebie też wiercili przez wieńce? U mnie takie przepusty maja ok 11cm a docelowa rurka od wentylacji ok 75mm. Czyli taka głupia sprawa, ze wejdzie jeden a więcej już nie. Na dodatek tych przepustów w pierwszej ścianie mam 10szt . Za wibrować też się nie da, znam życie. OT Powtórzę to i tutaj. Jak masz kasę na wyrzucenie to wiertnica jak nie to przepusty. Przy twojej ilości otworów albo coś około 800 - 1000 lub 20-30 zet. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator&p=5988668#post5988668 Edytowane 5 Czerwca 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 05.06.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Czy u ciebie też wiercili przez wieńce? w jednym miejscu. Poza tym taka była zasada zanim podpisaliśmy umowę. Nie zostawiam żadnych przepustów, wszystkie prace wykonuje firma w cenie i nie ma to wpływu na koszt wykonania całej instalacji - czy będzie to 5 czy 10 przepustów - cena ta sama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.06.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 wszystkie prace wykonuje firma w cenie i nie ma to wpływu na koszt wykonania całej instalacji - czy będzie to 5 czy 10 przepustów - cena ta sama... ...ciekawe czy w sklepie zawsze płacisz złotówkę za bułki bez względu na to czy kupujesz ich 5 czy 10 .... no ale skoro firma się zgodziła to tylko potwierdza fakt, że mamy kryzys.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.06.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 dla tego właśnie mam takie dylematy. jak nie jesteś pewien którędy poprowadzisz instalację to zrób przepusty na zapas bo nie sądzę żeby każda firma jaką spotkasz chciała za darmo wiercić przez wieńce a samo zagęszczenie betonu nie jest żadnym problemem i można to zrobić przy wieńcu młotkiem i kawałkiem pręta nawet więc nie jest to technologia rodem z NASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 05.06.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 ...ciekawe czy w sklepie zawsze płacisz złotówkę za bułki bez względu na to czy kupujesz ich 5 czy 10 .... ciekawe czy umawiając się na wymianę kół w aucie mechanik żąda od Ciebie dopłaty za środki czystości jakimi musiał umyć ręce po robocie i zużycie śrub nasadowych? Co ma kryzys do wiatraka? Znaczy piernik do wiatraka? Wysyłam do firmy ofertę, projektant się zapoznaje i przedstawia kosztorys. Zaczynam rozumieć jaką szkołę reprezentujesz...Był taki jeden u mnie na budowie. Po dobiciu targu i ustaleniu kwoty za robotę oraz jej wykonaniu zaczął wymyślać co tam biedny jeszcze musiał zrobić i ile się namęczyć...Zapytałem czy przed robotą miał opaskę na oczach bo jakoś nie widziałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wysyłam do firmy ofertę, projektant się zapoznaje i przedstawia kosztorys. Wiertla koronowe trochę kosztują i po prostu koszt odwiertow masz już wliczony w ofertę,być może aż tyle że dla Twojego wykonawcy nie ma różnicy czy zrobi 1 odwiert czy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.06.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 ciekawe czy umawiając się na wymianę kół w aucie mechanik żąda od Ciebie dopłaty za środki czystości jakimi musiał umyć ręce po robocie i zużycie śrub nasadowych? owszem, masz to jużwliczone w cenęusługi jak również zusy, koszty najmów, kredytów i inne Co ma kryzys do wiatraka? Znaczy piernik do wiatraka? Wysyłam do firmy ofertę, projektant się zapoznaje i przedstawia kosztorys. w 99 przypadkach na 100 żaden projektant nie przewiduje odwiertów wiertnicami przez żelbety - rysuje tylko przebieg rur bo projektant od wentylacji zna się na wentylacji a nie na budownictwie ogólnym więc jeżeli firma wykonawcza zgadza się robić może kilkanaście odwiertów wiertnicą w cenie podstawowej (nazwijmy ją standardowej) instalacji to jej sprawa i dowód na to, że poprzez kryzys i brak pracy firmy dają coraz więcej gratisów klientom Zaczynam rozumieć jaką szkołę reprezentujesz...Był taki jeden u mnie na budowie. Po dobiciu targu i ustaleniu kwoty za robotę oraz jej wykonaniu zaczął wymyślać co tam biedny jeszcze musiał zrobić i ile się namęczyć...Zapytałem czy przed robotą miał opaskę na oczach bo jakoś nie widziałem.... powyższa wypowiedź świadczy o tym, że nic nie rozumiesz ja znam znaczenie słowa umowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 05.06.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) powyższa wypowiedź świadczy o tym, że nic nie rozumiesz ja znam znaczenie słowa umowa Jeżeli podobnie jak czytanie ze zrozumieniem to gratuluję kontrahentów... że poprzez kryzys i brak pracy firmy dają coraz więcej gratisów klientom Jaki kryzys? Gdzie Ty człowieku operujesz? Tak rozpieszczonych, wybrednych i obrzydliwie zachłannych na szybki zarobek wykonawców jak teraz dawno nie było... Gdyby rzeczywiście był kryzys to odsiałby papudroków od rzetelnych wykonawców. A tymczasem dziadostwo się panoszy... Edytowane 5 Czerwca 2013 przez bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts