Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Gość Arturo72
takiego tekstu to po kim jak po kim ale po tobie bym się nie spodziewał . Arturo ty taki perfekcjonista a autorusowi do jego domu a raczej "statku kosmicznego" proponujesz rękodzielnictwo najgorszego sortu. Przecież sam kupiłeś wypasioną PCi a mogłeś kupić za 1/3 ceny garażowy składak. Sorka ale takie teksty że za rogiem u pana Kazia zrobisz wszystko za grosze to mnie wkurzają. Jesteś tego żywym zaprzeczeniem.
A widzisz,tak to jest jak się czyta tekst bez zrozumienia go...Moja wypasiona pompa z zasobnikiem kosztowała 16tys.zł,gdybym nie dostał takiej ceny na powietrzną była by również wypasiona gruntowa made in china z odwiertami za 20tys.zł,wentylacja na skrzynkach kosztowała mnie 6tys zł gdzie sam reku to koszt 4.5tys.zł i najlepsze jest,że wszystko działa jak należy.Czyli mam system grzewczy oparty na pompie ciepła z WM z reku w cenie jaką niektórzy płacą za samą wentylację. Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A widzisz,tak to jest jak się czyta tekst bez zrozumienia go...Moja wypasiona pompa z zasobnikiem kosztowała 16tys.zł,gdybym nie dostał takiej ceny na powietrzną była by również wypasiona gruntowa made in china z odwiertami za 20tys.zł,wentylacja na skrzynkach kosztowała mnie 6tys zł gdzie sam reku to koszt 4.5tys.zł i najlepsze jest,że wszystko działa jak należy.

ale ja ciebie dokładnie zrozumiałem tylko chyba teraz ty mnie nie zrozumiałeś . nie ganię ciebie w żaden sposób za to że zdecydowałeś się kupić coś konkretnego , wręcz przeciwnie i tylko dziwię się że proponujesz półśrodki autorusowi. może być tak że np. autorus będzie chciał sprzedać kopuły bo postanowi zbudować piramidę 8-) . i potencjalny klient jak zobaczy w tym kosmicznym wnętrzu wyroby pana Kazia to troszkę wyjdzie skonfundowany .

na miejscu uniflexa dałbym autorusowi maksymalny rabat na cały system i potraktował to jako inwestycję marketingową. dziwne autorus że nikt nie chce skorzystać z tego wielkiego zainteresowania twoim domem.

Gość Arturo72
a ile to jest ta śmieszna kasa ...???

W moim przypadku,gdybym zdecydował się robić skrzynkę rozdzielczą w blacharni to koszt skrzynki z wejściami fi150mm/6x120mm*2szt byłby w okolicach 50zł*2szt co porównaniu do kolektora unifleksa w cenie ok.800zł*2szt jest śmieszną kasą.

Podobnie ma się sprawa ze skrzynkami rozprężnymi,koszt 30-40zł*10szt a 380zł*10szt to chyba różnica ?

Paniał ?

Ze względu na czas kupiłem skrzynki rozdzielcze na allegro bodajże w cenie 69zł/szt

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
wręcz przeciwnie i tylko dziwię się że proponujesz półśrodki autorusowi. może być tak że np. autorus będzie chciał sprzedać kopuły bo postanowi zbudować piramidę 8-) . i potencjalny klient jak zobaczy w tym kosmicznym wnętrzu wyroby pana Kazia to troszkę wyjdzie skonfundowany .

Przecież dobrze zrobiona wentylacja to wentylacja ,której nie widać i nie słychać,także potencjalny kupiec kopuły nie ma prawa nic dojrzeć i nic usłyszeć :)

Być może unifleks przez swoją cenę stosowany jest specjalnie zewnętrznie,żeby oczy widziały "naklejkę" i specjalnie głośno zrobiona,żeby uszy słyszały,że jednak te plastki wentylują ;)

U mnie widać tylko reku i anemostaty i nic kompletnie nie słychać i tym czyli ciszą i brakiem wiaterku z czegoś czego nie widać wzbudzam największe zainteresowanie odwiedzających :)

Edytowane przez Arturo72

Ja wszystko mam zamiar zrobić nie w posadzce, bo już tzw po ptakach ale w suficie podwieszanym. A sufit podwieszany będzie w całej chałupie i może mieć nawet ok 20cm. Wiec gdzie schować przewody jest.

Inna sprawa ze na ostatnim zlocie forumowym tj wczorajszym sobie pogadaliśmy z kolegami i trzeba będzie u mnie zmienić rekuperator bo przesadziłem. I tak zmniejszyłem w stosunku do projektu ale to nadal za mało.

Konkretnie chce dobrać reku nie do powierzchni tylko do ludzi którzy tam będą przebywali czyli max 5 osób.

Do tej pory miałem projekt jednak osoba która mi robiła wcześniej chyba zajmowała się instalacjami przemysłowymi wiec wpakowała mi jak pamiętam reku 1200m3/h. :D

Gość Arturo72
no to jest właśnie częsty problem speców od wentylacji że dom traktują podobnie do dużych obiektów

Swego czasu to właśnie nie kto inny jak adam_mk propagował dobór wentylacji do kubatury na poziomie wymiany 1/h.

Ja zawsze optowałem za 20-40m3/osobę+ normy i dlatego też od początku w głowie była Luna z 200m3/h do kubatury 430m3,skończyło się na 300m3.

Arturo72 nie widzi różnicy w skrzynkach rozprężnych robionych z blachy i kupionych za 70 PLN na allegro

a skrzynką rozprężną Uniflexplus+

Tłumaczę to sobie tym, że Arturo w życiu nie trzymał porządnej skrzynki w rekach:

na obrazku pokażę różnicę:

http://www.comair-polska.pl/2013/FOTO/Uniflexplus_przekr%C3%B3j.jpg

w pełnej rozdzielczości na:

http://www.comair-polska.pl/2013/FOTO/Uniflexplus_przekr%C3%B3j.jpg

Gość Arturo72
Arturo72 nie widzi różnicy w skrzynkach rozprężnych robionych z blachy i kupionych za 70 PLN na allegro

a skrzynką rozprężną Uniflexplus+

Niezła reklama...

Nie widzę różnicy w działaniu wentylacji uzasadniającej większy koszt skrzynki z Unifeksplus o 300zł*10=3000zł w stosunku do skrzynki wykonanej na zamówienie.

Niezła reklama...

Nie widzę różnicy w działaniu wentylacji uzasadniającej większy koszt skrzynki z Unifeksplus o 300zł*10=3000zł w stosunku do skrzynki wykonanej na zamówienie.

jeden ma na podjeździe mercedesa a drugi malucha...

tak samo tym pierwszym jak i drugim można dojechać do pracy ...:cool:

to że ty masz 100m2 chałupy, alfę na podjeździe , wentylację na "kondonach" i PC na krawężnikach to wszyscy tak muszą ...?

Nie widzę różnicy w działaniu ...... uzasadniającej większy koszt skrzynki

Powtarzam to na każdym wątku tego forum, na którym jedyną uwagą krytyczną do Uniflexplus+ jest jego cena:

Uniflexplus+ jest systemem technicznie lepszym od konkurencji,

kolektor, którego przekrój pokazałem ma idealnie aerodynamiczny kształt [ jakiego nie da się tanio zrobić nawet z metalu]

dzięki temu skrzynka [ a to jest ważne] pracuje cicho i nie stawia bezsensownego oporu,

kolektor ma też super szczelne i trwałe połączenie z kanałem co pozwala na jego zalanie nie tylko w wylewce

ale i w samym stropie [ jeżeli jest taka potrzeba]

I na sam koniec drobna uwaga:

za 300 PLN Klient otrzymuje komplet kolektora z bardzo porządnym anemostatem metalowym.

za sam kolektor - jeżeli chce go kupić bez anemostatu Klient zapłaci mniej niż 300 PLN

Gość Arturo72
jeden ma na podjeździe mercedesa a drugi malucha...

Złe porównanie a mianowicie jeśli chodzi o komfort jazdy malucha i mercedesa nie można porównać natomiast jeśli chodzi o komfort użytkowania i samo działanie wentylacji,skrzynka robiona na zamówienie a skrzynka unifleksa nie różni się niczym.

No chyba,że jak widać na powyższym zdjęciu skrzynka unifleksa służy jedynie do skakania po niej i deptania a nie do przepływu powietrza przez nią...no cóż,są różnie zboczenia.

Edytowane przez Arturo72