MasterCheat 29.08.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Napisz czy i jak zamierzasz wentylować poddasze, skoro mają tam być pomieszczenia mieszkalne i/lub użytkowe. Ze schematu który przedstawiłeś wynika że wentylacja machaniczna będzie tylko na parterze. Poza tym...jeśli chodzi o sam parter to nawiewy umieściłbym bardziej w kątach pokoi. W sypialniach po przekątnej od drzwi, żeby powietrze było wymieniane w całym pomieszczeniu. Pewne wątpliwości budzi we mnie lokalizacja centrali na strychu, skoro budynek będzie szkieletowy to może nieść wibracje wentylatorów na niższe kondygnacje. Osobiście wolałbym wygospodarować jakąś część gospodarczą na parterze i zamontować centralkę na płycie betonowej. Tu pewnie znajdą się również zwolennicy twojej opcji, bo niewątpliwie oszczędza ona przestrzeń użytkową parteru. Reszta jeśli chodzi o rozmieszczenie wydaje mi się w porządku. Jeśli chodzi o szczegóły typu wydajność wentylatorów, przekroje przewodów i inne sprawy techniczne to nie wypowiadam się. Poczekajmy, może ktoś z fachowców się wypowie. poddasze też wyło ujęte na tym planie. Ale już nieważne. Instalacje zleciłem firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 29.08.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Rozprowadzenie robi się na skrzynce rozdzielczej - by jednakowe ciśnienie było na każdym kanale. Dobór średnic jest do centrali i ilości nawiewów - tak by powietrze się nie rozprężało w kanałach - rozprężanie się w kanale to fala czyli szum lub dudnienie Centrala ma na wyjściu 2 m/sek przy minimum ( na ogół ) 30 % i 5 m/sek na maksimum . I należy te prędkości zachować do anemostatu. Jak to adam_mk mówi, trzeba najpierw pomyśleć. Dziękuję za podpowiedź - biorę się do liczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 29.08.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Szybka kalkulacja prędkości na anemostatach przy 1 wymianie/h wykazała: Parter: Poddasze: Czyli poza anemostatami w salonie i łazience oraz kuchni, gdzie uśredniona na wszystkie punkty maksymalna prędkość wyszła 2,63 m/s, pozostałe prędkości są poniżej 2 m/s. I teraz pytanie: Czy to źle, i ewentualnie dlaczego? Nasuwają się dwie wady: - wyższa cena kanałów o większych śrenicach - więcej miejsca zajmą. Czy dobór tak zawyżonych średnic wpłynie pozytywnie na komfort akustyczny? Na czuja wydaje się że powinno być ciszej, ale może się mylę? Kolejne sprawy: 1. Kanały sztywne kontra giętkie karbowane (o ile dobrze pamiętam to tzw fleksy). Rzeczywiście sztywne i zarazem gładkie kanały mogą odbijać dźwięki, więc akustyka takich przewodów jest gorsza niż fleksów. Jednocześnie zastosowanie tych kanałów jedynie w części dziennej domu czyli na parterze będzie miało mniejszy wpływ na komfort akustyczny. Zastosowanie tłumników za cichą centralą jeszcze poprawi komfort. Na poddaszu mają być zastosowane fleksy. Poza tym od centrali do anemostatów na poddaszu będzie dłuższa droga, więc również jej drgania wytłumią się lepiej na drodze powietrza do sypialni. 2. Skrzynki rozprężne mnie też wydają się lepsze, ale doszedłem do wniosku po wskazówkach adama_mk, że przy większych kanałach nie będzie miało to tak istotnego znaczenia. Jest jeszcze czas na weryfikację tych założeń. 3. Czy skrzynki zmieszczą się pod wylewkę w 5 cm warstwę ocieplenia? Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez artur.tc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.08.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Najważniejsza jest cisza w nocy - na ogół wentylacja dla 3-4 osób ( kubatura nie ma znaczenia w wentylacji ) to od 100 do 170m3/h - przeważnie 130m3. I tak należy dobrać kanały by się powietrze w nich nie rozprężało lub rozprężało niewiele. Czyli gdy mamy centrale minimum 130m3/h maksimum 380m3/h - to ma ona wyjście 200cm 2 gdy mamy teraz np 7 nawiewów - to 200 :7 = 28 cm2 - czyli 7 kanałów fi 63mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 29.08.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Czy wersja na skrzynkach może wyglądać tak: Parter: Poddasze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.08.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Srednica wewnętrzna / minimalny wydatek / maksymalny wydatek 53 mm 16m3/h 40m3/h 63 mm 22m3/h 55m3/h 68 mm 26m3/h 65m3/h 82 mm 38m3/h 95m3/h 102mm 58m3/h 150m3/h 127mm 90m3 225m3/h 160mm 145m3/h 360m3/h 200mm 226m3/h 565m3/h Optymalna prędkość powietrza w kanale od 2 do 5m/sek Mozna wiedziec skad te wyniki? Troche niskie te maksymalne przeplywy, to jest dla dowolnego typu kanalu czy konkretnego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.08.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 niskie bo opór nie pozwala na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.08.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 niskie bo opór nie pozwala na więcej kangax co Ty w ogóle wygadujesz? to są zalecane przepływy i wcale to nie oznacza, że więcej powietrza przez taki kanał nie przeleci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.08.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Mozna wiedziec skad te wyniki? Troche niskie te maksymalne przeplywy, to jest dla dowolnego typu kanalu czy konkretnego? Pozdrawiam Może być do 8m/sek . Tak naprawdę to chodzi o niesłyszalność. A ten problem dotyczy nocy czyli V mniejszej od 2m/sek i gładkich ścian kanałów. Jak przekroczy Pan 5m/sek - i nawet jakiś szumek się pojawi, to maksymalne wydajności wentylacji używamy gdy są goście itp - czyli tło jest takie, że i tak nie słychać wentylacji. Poza tym takie prędkości wyznacza już producent central! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 31.08.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Jeśli można jeszcze poprosić o opinię kolegów miloszenko, kangaxx-a, Sławek...co do tej zbyt małej (<2 m/s) prędkości. Czy to rzeczywiście powoduje głośniejszą pracę wentylacji? I ewentualnie dlaczego. Padł argument o rozprężaniu się i związanemu a nim dudnieniu w kanałach gładkich. Na mój gust, to mniejsza prędkość = cichsza praca. To zresztą na samym początku wątku podkreślał adam_mk. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.08.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Jeśli można jeszcze poprosić o opinię kolegów miloszenko, kangaxx-a, Sławek... co do tej zbyt małej (<2 m/s) prędkości. Czy to rzeczywiście powoduje głośniejszą pracę wentylacji? I ewentualnie dlaczego. Padł argument o rozprężaniu się i związanemu a nim dudnieniu w kanałach gładkich. Na mój gust, to mniejsza prędkość = cichsza praca. To zresztą na samym początku wątku podkreślał adam_mk. Co o tym sądzicie? Jesli mam u siebie ustawione obecnie 50 m3/h, to sila rzeczy tych 2 m/s nie ma, i jest to tak znikomy ruch powietrza ze niczego bym sie nie spodziewal. Mucha w nocy to jest przy reku na tej wydajnosci to jest dopiero halas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 31.08.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Jesli mam u siebie ustawione obecnie 50 m3/h, to sila rzeczy tych 2 m/s nie ma, i jest to tak znikomy ruch powietrza ze niczego bym sie nie spodziewal. Mucha w nocy to jest przy reku na tej wydajnosci to jest dopiero halas:) Tak też myślałem. A powiedz, masz kanały sztywne czy fleksy? I dwa zdania wogóle o twojej WM gdybyś mógł zapodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.08.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Tak też myślałem. A powiedz, masz kanały sztywne czy fleksy? I dwa zdania wogóle o twojej WM gdybyś mógł zapodać Poszukam w wolnej chwili zalacznika do umowy to moge wszystkie szczegoly pokazac. Generalnie gdzie sie dalo sa sztywne spiro a do anemostatow ida elastyczne. Wszystko izolowane fabrycznie. Reku na ocieplonym stryszku, caly rok chodzi na 50m3/h. Gdybym wiedzial, ze taka wyiana wystarcza to bym go nie kupowal. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.09.2013 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Jak wentylacja nie chodzi to trudno o szum czy dudnienie . Ja piszę o minimum 130 m3/h i prędkości poniżej 2 m/sek.Robiłem zimą pomiar na kanale głównym w domu z użytkowym poddaszem, to przy wyłączonych wentylatorach było 70m3/h Sam ciąg konwekcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.09.2013 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Gdybym wiedzial, ze taka wyiana wystarcza to bym go nie kupowal. Ma Pan rackę - naciągnięto Pana. Odzysk ciepła z wentylacji wprowadzono do budownictwa po to, by nie robić centralnego ogrzewania. Przy centralnym to bezsensowna inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.09.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 no i zaczyna się...tym oto sposobem za chwilę przejdziemy do ocieplania domów od środka promowanych przez TB a tak na marginesie:panie TB obroty drastycznie spadły, że zaszczycił nas Pan swoją obecnością? inne sposoby reklamy nie działają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.09.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Jak wentylacja nie chodzi to trudno o szum ... Jeszcze raz - nie "chodzi" tylko "działa" lub "pracuje" Polska język, trudna język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 01.09.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Jeszcze raz - nie "chodzi" tylko "działa" lub "pracuje" Polska język, trudna język :) To się ubawiłem Wracając do tematu, mam do Was wielką prośbę o zerknięcie na posty nr 2668 i 2670, gdzie rozrysowany jest przebieg kanałów WM w moim, nowoprojektowanym domu. Poza tym cały czas zastanawiam się nad tym dudnieniem i rozprężaniem się (lub na odwrót) powietrza w kanałach o zbyt dużej średnicy. Chodziło tu o kanały sztywne. I jeszcze jedno: czy stosowanie trójników jest zdecydowanie gorsze od skrzynek rozprężnych? Edytowane 1 Września 2013 przez artur.tc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.09.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) i ja przyłączę się do prośby o zerknięcie w mój projekt (zrobiony przez projektanta, ale lepiej sprawdzić ) http://imageshack.us/a/img153/803/klxp.jpg większe tu: https://dl.dropboxusercontent.com/u/10417962/wentylacja_poddasze.jpg http://imageshack.us/a/img42/2964/2x5n.jpg i tu: https://dl.dropboxusercontent.com/u/10417962/wentylacja.jpg Edytowane 1 Września 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.09.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Prośba, wrzucaj zdjęcia przez http://imageshack.us/ bo wtedy zostaną tu na ZAWSZE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts