Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracając do tematu, mam do Was wielką prośbę o zerknięcie na posty nr 2668 i 2670, gdzie rozrysowany jest przebieg kanałów WM w moim, nowoprojektowanym domu. Poza tym cały czas zastanawiam się nad tym dudnieniem i rozprężaniem się (lub na odwrót) powietrza w kanałach o zbyt dużej średnicy. Chodziło tu o kanały sztywne. I jeszcze jedno: czy stosowanie trójników jest zdecydowanie gorsze od skrzynek rozprężnych?

Odświeżam temat i powyższą prośbę

Jak widzę 3 końcówki na sumę 210m3 na jednym kanale fi125 to nie wiem czy to nie przemysłówka.

Chodzi o trójniki orłowe, rozgałęzienia i krótkie kanały. Ty masz magistralę. Może masz problemy ze zrobieniem drzewka, nie wiem ale nie wygląda to dobrze.

Ma Pan rację

To robił ktoś kto się w ogóle nie zna na domowej wentylacji. Rozprężanie się powietrza w kanałach to energia, to fala głosowa. Minimalna prędkość powietrza to 2m/sek. Jak "projektant" o tym nie wie, niech zobaczy ile zaleca producent centrali.

Zerknąłem i zastanawiam się skąd wynika te piękne rysowanie kanałów - wszystko równolegle, prostopadle, pod kątem 90st? Program, estetyka czy ograniczenia konstrukcyjne budynku?

Wiem, że w małych domkach sprawdza się dzielenie kanałów trójnikami kątowymi a nie tłoczonymi. Np kanał 160 dzielisz na dwa po 125, te na dwa po 100 itd. Wymaganą wydajność na anemostacie regulujesz długością kanału i tyle. W efekcie jest krótko, szybko, tanio i co najważniejsze nie ma już co regulować i jest cichutko.

Dzięki za ocenę pomysłu. Nie upieram się przy równoległym/prostopadłym rozprowadzeniu kanałów. Miało to jedynie ułatwić rozkładanie ocieplenia na parterze i strychu (mniej się docina itp) oraz usystematyzować geometrię całej instalacji (czyli po jej zalaniu betonem łatwiej odtworzyć gdzie przebiega). Trójniki też podobały mi się najbardziej, ale padło stwierdzenie, że lepsze są skrzynki rozprężne.

W jakikolwiek sposób ale dobrze wykonana wentylacja musi być niesłyszalna. To oczywiste!

Oczywiście jest kolosalna różnica w "słyszalności" wentylacji, gdy ją wykonujemy sami sobie. Jesteśmy wtedy dumni i niewielki szum jest nie słyszalny. Co innego gdy płacimy wykonawcy i to niemało. Wtedy taki sam szum urasta do rangi huraganu i spać nie daje.

Niesłyszalna - to znaczy, że nie ma róż nicy czy pracuje 130m3/h czy nie.

- Pamiętać należy też, że poprawić jest problem bardzo ciężko a dowiadujemy się o nim, gdy spędzamy pierwszą noc w gotowym domu. W czasie budowy, w dzień tło jest zupełnie inne i to co było nie słyszane, może się wśród nocnej ciszy okazać kłopotem.

Trudno pisać "lepsze" "gorsze" w domowej wentylacji na pierwszym ( i drugim... i trzecim ) miejscu jest to czego nie ma u Maksymiliana Malickiego. NIESŁYSZALNOŚĆ WENTYLACJI NOCĄ. A reszta to pryszcz. I tak ciśnienia się wyrównają i tak CO2 i H2O się wyrówna.

ooo, czyżby zmiana poglądów, dopiero nic poza kanałami 63 i skrzynkami się nie nadawało do wentylacji...

czy Ty czasami nie dorabiasz na Wiejskiej?

Jak widzę 3 końcówki na sumę 210m3 na jednym kanale fi125 to nie wiem czy to nie przemysłówka.

Chodzi o trójniki orłowe, rozgałęzienia i krótkie kanały. Ty masz magistralę. Może masz problemy ze zrobieniem drzewka, nie wiem ale nie wygląda to dobrze.

Ma Pan rację

To robił ktoś kto się w ogóle nie zna na domowej wentylacji. Rozprężanie się powietrza w kanałach to energia, to fala głosowa. Minimalna prędkość powietrza to 2m/sek. Jak "projektant" o tym nie wie, niech zobaczy ile zaleca producent centrali.

ok, tylko czy da się to co mam narysowane zastąpić ale tak żeby kanały były rozłożone po obrysie budynku a nie przez środek?

no i oczywiście przepływy które są tam narysowane są to maksymalne a nie robocze..

ok, tylko czy da się to co mam narysowane zastąpić ale tak żeby kanały były rozłożone po obrysie budynku a nie przez środek?

no i oczywiście przepływy które są tam narysowane są to maksymalne a nie robocze..

Źródłem szumów w kanałach jest fala głosowa. Powstaje ona przy rozprężaniu się powietrza w kanale. Gładkie ściny kanału mogą potęgować taką falę.

Powietrze zwalnia przy ścianach kanału i to płynące centralnie, wyprzedza je. Jak wyprzedza to się rozpręża. Tak powstaje przepływ turbulentny i dudnienie.

Ale ja napisałem ;), że nad parterem mam mieć kanały płaskie w ociepleniu. Nurtuje mnie dalej to rzekome dudnienie przy prędkościach powietrza <2m/s. U mnie zasymulowana sytuacja mogłaby być taka:

Szybka kalkulacja prędkości na anemostatach przy 1 wymianie/h wykazała:

Parter:

[ATTACH=CONFIG]209203[/ATTACH]

Poddasze:

[ATTACH=CONFIG]209204[/ATTACH]

Czyli poza anemostatami w salonie i łazience oraz kuchni, gdzie uśredniona na wszystkie punkty maksymalna prędkość wyszła 2,63 m/s, pozostałe prędkości są poniżej 2 m/s. I teraz pytanie:

Czy to źle, i ewentualnie dlaczego?

Nasuwają się dwie wady:

- wyższa cena kanałów o większych śrenicach

- więcej miejsca zajmą.

Czy dobór tak zawyżonych średnic wpłynie pozytywnie na komfort akustyczny? Na czuja wydaje się że powinno być ciszej, ale może się mylę?

Kolejne sprawy:

1. Kanały sztywne kontra giętkie karbowane (o ile dobrze pamiętam to tzw fleksy). Rzeczywiście sztywne i zarazem gładkie kanały mogą odbijać dźwięki, więc akustyka takich przewodów jest gorsza niż fleksów. Jednocześnie zastosowanie tych kanałów jedynie w części dziennej domu czyli na parterze będzie miało mniejszy wpływ na komfort akustyczny. Zastosowanie tłumników za cichą centralą jeszcze poprawi komfort. Na poddaszu mają być zastosowane fleksy. Poza tym od centrali do anemostatów na poddaszu będzie dłuższa droga, więc również jej drgania wytłumią się lepiej na drodze powietrza do sypialni.

2. Skrzynki rozprężne mnie też wydają się lepsze, ale doszedłem do wniosku po wskazówkach adama_mk, że przy większych kanałach nie będzie miało to tak istotnego znaczenia. Jest jeszcze czas na weryfikację tych założeń.

3. Czy skrzynki zmieszczą się pod wylewkę w 5 cm warstwę ocieplenia?

Dlatego powyższe wątpliwości (częściowo tylko rozwiane) ponawiam

hej,

hmm nie wiem co o tej teoryi sądzić, u siebie na parterze mam kanały prostokątne w podwieszanym suficie, dokładnie 3 nawiewy tak zrobione.

akurat u mnie jest tak że czym mocniej reku dmucha tym głośniej :) na 1 i 2 biegu czyli 80m3/h i 140 m3/h praktycznie nic nie słychać.

na 3 biegu 280 m3/h owszem.. było dosyć głośno.. bez tłumika (reku BRINK Medium). po zamontowaniu tegoż sprzętu jest znacznie ciszej ale i tak słychać szumy.

na górze kanały mam zrobione na flexie i tam jest dużo ciszej. wniosek... gładkie kanały są głośniejsze...

jakbyś chciał liczyć prędkości to mniej więcej leci po połowie piętro i parter (nawiew)

no dobrze, tyle że nigdzie nie pisałem że kanały mają być gładkie..

, ale jak dam rury plastikowe karbowane to one raczej pogłosu nie mają..

Na ME wuwuzele też były plastikowe. Rozprężanie się powietrza w kanale to fala głosowa.

U mnie nic nie dudni, a przy obecnej wymianie na wszystkic anemo mam od 0,6 do 0,88 m/s.

Kanaly ze sztwynej spiro tylko podejscia do anemo z elastycznych.

Jednak większość słyszy i nawet na noc wyłącza. Po co kanały przemysłowe, jak lepiej całość na elastycznych? Po co za duże średnice? Wodę też Pan zrobił rurkami przewymiarowanymi??? Po co???

Na ME wuwuzele też były plastikowe. Rozprężanie się powietrza w kanale to fala głosowa.

to akurat ma się nijak do wentylacji, takie porównanie jest bez sensu

Jednak większość słyszy i nawet na noc wyłącza.

a skąd taka teza?

ja osobiście nie znam ani jednego użytkownika WM, który wyłączałby na noc wentylację i nie słyszałem nigdy o takim przypadku (mało tego, nie słyszałem nawet żeby ktoś od kogoś dowiedział się o takich rewelacjach więc chyba wszystkie takie przypadki walą do Ciebie żeby się pożalić ;) )

no dobrze, tyle że nigdzie nie pisałem że kanały mają być gładkie..

, ale jak dam rury plastikowe karbowane to one raczej pogłosu nie mają.. czemu wstawienie trójników z odejsciami w dół do anemostatow razem z jednoczesnym zmniejszaniem ich średnicy to błąd?

Nie błąd, tylko sporo trudności. Powietrze płynie po najmniejszej linii oporu a nie proporcjonalnie do oporów!!!, ciśnienia przy 20-30m3/h na pokój są cholernie małe. Wygięcie kanału 90' odpowiada 3mb kanału. Jak się uda zrobić po równo na trójnikach - to będzie dobrze.

Watro też czytać charakterystykę centrali - są takie tabelki :

Na jakim biegu ile m3/h przechodzi przy ilu Pa oporu instalacji.

Nie błąd, tylko sporo trudności. Powietrze płynie po najmniejszej linii oporu a nie proporcjonalnie do oporów!!!, ciśnienia przy 20-30m3/h na pokój są cholernie małe. Wygięcie kanału 90' odpowiada 3mb kanału. Jak się uda zrobić po równo na trójnikach - to będzie dobrze.

Watro też czytać charakterystykę centrali - są takie tabelki :

Na jakim biegu ile m3/h przechodzi przy ilu Pa oporu instalacji.

przejdzie tyle ile ustawię (w sensie że nie ma biegów), wentylatory będą sterowane płynnie przez PWM z PLC,

mam wentylatory RBM220-AD11 - 02, karta katalogowa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/10417962/R3G%20220%20AD%2011-02.pdf

rbm.jpg

więc regulować mogę precyzyjnie, to są mocne wentyle, maksymalnie mogą chyba 900m3 tłoczyć, więc przy niskich obrotach będzie sporo ciszej ale spręż też da się większy ustawić..

a przy okazji - jak można w miarę tanim kosztem określić przepływy? jakiś przyrząd do tego czy można inaczej?