Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie nic nie dudni, a przy obecnej wymianie na wszystkic anemo mam od 0,6 do 0,88 m/s.

Kanaly ze sztwynej spiro tylko podejscia do anemo z elastycznych.

Pozdrawiam

No i proszę...

Dziękuję miloszenko za relację z Twoich "dudniąco-rozprężających i zbyt dużych kanałów". Czyli cisza? Twoja pozytywna opinia mnie ucieszyła, bo coś mi nie grało z założeniami Adama że mała prędkość to mały hałas. Teraz już wiem że będzie w porządku.

No i proszę...

Dziękuję miloszenko za relację z Twoich "dudniąco-rozprężających i zbyt dużych kanałów". Czyli cisza? Twoja pozytywna opinia mnie ucieszyła, bo coś mi nie grało z założeniami Adama że mała prędkość to mały hałas. Teraz już wiem że będzie w porządku.

Moja opinia nie dla wszystkich moze byc wiarygodna, ale prezentowane nie tylk ow tym watku schematy instalacji przewiduja dokladnie te same przekroje i przeplywnosci co u mnie i naprawde nie ma szans uslyszec wentylacji na nizszych biegach.

Pozdrawiam

mówisz o planach Artura.tc czy moich?

Ogolnie:)

Pomierzylem wlasnie moj reku.

Na 1 biegu: ustawione 50 m3, dmucha 69 m3, bierze 24 W, opor instalacji 17 Pa (nie wiem czy to w Pa sie podaje)

Na 2 biegu: ustawionie 120 m3, dmucha 148 m3, bierze 50 W

Na 3 biegu: ustawione 300 m3, dmucha 460 m3 !!!, i bierze 198 W (opor 89 Pa)

Stojac przy samym reku na 1 biegu ciezko stwierdzic, ze dziala :)

Na 3 biegu w pokojach na poddaszu slychac reku, ale w rzeczywstosci dmucha 460 m3 i sufit poddasza nie jest jescze ocieplony/wygluszony.

Jakby ktos byl zainteresowany to moge posutawiac inne przeplywy i podac wyniki.

Pozdrawiam

mam wentylatory RBM220-AD11 - 02, karta katalogowa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/10417962/R3G%20220%20AD%2011-02.pdf

[ATTACH=CONFIG]211746[/ATTACH]

Świetny wiatraczek. Gdzie i za ile kupiłeś ?

Właśnie szukam jakiegoś lepszego od sławetnego r3g220-rc05 i ten wydaje się lepszy (niższy podór prądu przy min. obrotach i niskim sprężu).

Edytowane przez Barth3z

Świetny wiatraczek. Gdzie i za ile kupiłeś ?

Właśnie szukam jakiegoś lepszego od sławetnego r3g220-rc05 i ten wydaje się lepszy (niższy podór prądu przy min. obrotach i niskim sprężu).

to też r3g 220 :)

kupiłem 2 szt. tu na forum od kolegi który kupił w zakupie grupowym ale z róznych przyczyn nie zainstalował..

ale mam też 1 szt. jakiejś 190tki na prąd staly od 6 do 14V i tamta też pięknie chodzi, a ostatnio wyczaiłem na allegro dwie sztuki o średnicy chyba 15 albo większe trochę.. mogą się przydać do jakiegoś innego wynalazka bo co istotne to kupiłem używki z demontażu (rbmy oczywiście) i za dwie te sztuki dałem 85zł i za tą 190tkę też 85zł.. więc grzechem byłoby nie skorzystać.. na allegro jest firma która akurat jest pod Kielcami co prowadzi utylizację roznych elektrośmieci i jak cos jest dobrzego typu wentyle to można prżez allegro kupić i często mają właśnie takie rzeczy..

Ogolnie:)

Pomierzylem wlasnie moj reku.

Na 1 biegu: ustawione 50 m3, dmucha 69 m3, bierze 24 W, opor instalacji 17 Pa (nie wiem czy to w Pa sie podaje)

Na 2 biegu: ustawionie 120 m3, dmucha 148 m3, bierze 50 W

Na 3 biegu: ustawione 300 m3, dmucha 460 m3 !!!, i bierze 198 W (opor 89 Pa)

Stojac przy samym reku na 1 biegu ciezko stwierdzic, ze dziala :)

Na 3 biegu w pokojach na poddaszu slychac reku, ale w rzeczywstosci dmucha 460 m3 i sufit poddasza nie jest jescze ocieplony/wygluszony.

Jakby ktos byl zainteresowany to moge posutawiac inne przeplywy i podac wyniki.

Pozdrawiam

czy mierzysz te parametry?

Dzięki artur, będę czaił.

w międzyczasie sprawdziłem w moich aukcjach linka do sprzedawcy:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9887483

jak widać mają od cholery rożnych "szpejów" waśnie z demontaży.. za psie pieniądze można trafić coś fajnego.. te wentyle mniejsze co kupiłem i ta 190 mają po jakieś 10-15 lat ale chodzą jak te nowe 220ki..co firma to firma..