Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Przy 100m3/h - praktycznie wszystko szło pierwszym trójnikiem, przy 300m3/h - ostatnim - a na pierwszym było zasysanie!

Najlepiej jest zrobić jednakowe ciśnienie na każdy kanał nawiewny .

ciekawe obserwacje - ciekawe ilu użytkowników spotkało się z takimi zjawiskami?

czyli twierdzisz, że w instalacji trójnikowej przy wydatku 100 m3 całe 100 m3 zasysa pierwszy trójnik a w kolejnych nie dzieje się nic, a za to przy np 300 całe 300 idzie ostatnim trójnikiem a poza tym anemostaty nawiewne umieszczone wcześniej zaczynają zaciągać powietrze z pomieszczeń?

ile już takich instalacji widziałeś na własne oczy? możesz dać namiary na tych nieszczęśliwców u których tak działa wm?

po co piszesz takie brednie? po to żeby sprzedać swoje usługi? żenada....

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny Panie - a to moja "kratka" stosowana od 1991 roku ( wtedy ELGE) 923224366_L.jpg To bardzo dobrze działa, ale to są kratki do wywiewy!!! A my piszemy o nawiewie !

Zadaniem tych "kartek" jest zwiększyć strumień powietrza wywiewanego z kuchni gdy gotujemy ( kosztem łazienek) lub zwiększyć wywiew z łazienek kosztem kuchni gdy kąpiemy się. Chodzi o to by nie zwiększać wentylacji w całym domu . - ale to dalej system SAMOREGULUJĄCY SIĘ i działający bez mierzenia i regulacji

ciekawe obserwacje - ciekawe ilu użytkowników spotkało się z takimi zjawiskami?

czyli twierdzisz, że w instalacji trójnikowej przy wydatku 100 m3 całe 100 m3 zasysa pierwszy trójnik a w kolejnych nie dzieje się nic, a za to przy np 300 całe 300 idzie ostatnim trójnikiem a poza tym anemostaty nawiewne umieszczone wcześniej zaczynają zaciągać powietrze z pomieszczeń?

ile już takich instalacji widziałeś na własne oczy? możesz dać namiary na tych nieszczęśliwców u których tak działa wm?

po co piszesz takie brednie? po to żeby sprzedać swoje usługi? żenada....

Nie twierdzę a opisują pokaz w Dospelu!

to jakoś dziwnie mu to wyszło :)

pierwszy raz robiłem WM i kładłem przewody i takich klocków niespodzianek nie mam, jedynie muszę lekko zbalansować 2 wywiewy i finał

robiłem na trójnikach .. tych tak nielubianych i skrzynkach (tj 1 skrzynka na dole)

Inaczej się czuje i słyszy wentylację robioną samemu, inaczej przez firmę. Zapewniam Pana, że ta zrobiona samemu, nawet głośniejsza od tej zrobionej przez firmę mniej przeszkadza, lub nawet wydaje się nam niesłyszalna w nocy.

Instalator nie może ryzykować, że mu się uda dobrze zrobić. Czy będzie dojeżdżał i balansował.

Inaczej się czuje i słyszy wentylację robioną samemu, inaczej przez firmę. Zapewniam Pana, że ta zrobiona samemu, nawet głośniejsza od tej zrobionej przez firmę mniej przeszkadza, lub nawet wydaje się nam niesłyszalna w nocy.

Instalator nie może ryzykować, że mu się uda dobrze zrobić. Czy będzie dojeżdżał i balansował.

ale głupoty hehe

jak za głośna to nieważne kto robił... efekt dla uszu ten sam, chyba że ktoś ma przełącznik w głowie "samemu" vs "fachowiec" :)

u mnie wiem że na 3 biegu jest głośnawa aczkolwiek nie mam odniesienia do innych. ostatnio założyłem tłumik na wylocie reku i jest lepiej.. ale i tak słychać.. przy włączonym TV i ruchu w domu pewnie obleci ale w nocy "no way"

jak to się mówi każdy sądzi wg siebie.. widocznie sam tak ma ;)

U mnie wentylacji nie słychać nawet w najcichszą noc . A wyłączenie wentylacji na noc, nie są wcale rzadkością.

Centrala nawet 700m3/h chodząc na 30% nie podłączona do kanałów powinna być cichsza od nowego laptopa, a w instalacji powietrze nie powinno się rozprężać, zwalniać przy ściankach itp rzeczy mogące powodować powstawanie fali głosowej.

U mnie wentylacji nie słychać nawet w najcichszą noc . A wyłączenie wentylacji na noc, nie są wcale rzadkością. .

u każdego użytkownika wentylacji robionej na trójnikach jakiego znam również nic słychać nawet w najcichszą noc... dziwne...

możesz podać namiary do tych użytkowników, których wentylacja tak głośno działa, że aż muszą ją wyłączać na noc (oczywiście mówimy o wydatku na poziomie 25-30%)?

chętnie podpytałbym ich o szczegóły ich instalacji...

a może wykupisz po prostu płatny profil i wtedy będziesz w porządku reklamując w każdym zdaniu swoje produkty, bo teraz robisz to nagminnie udając jakiegoś samarytanina zaniepokojonego złym stanem wszystkich instalacji w tym kraju poza tymi robionymi przez Ciebie ...

Gdyby Pan rozumiał przepływy powietrza wiedziałby Pan dlaczego fachowcy nie wykonuję wentylacji domowych na trójnikach i blaszanych kanałach .

Naprawdę Szanowny Panie - warto posłuchać kogoś kto się w tym orientuje.

- gładkie ściany zwiększają opór i powodują turbulentny przepływ

- zbyt duże średnice i rozprężanie się powietrza mogą generować dudnienie

- instalacja blaszana na trójnikach nie daję się w razie potrzeby czyścić

- jest droga

Może Pan choć jedną zaletę wymienić? Słyszał Pan o prędkości optymalnej powietrza w kanałach? Do wody w instalacji też Pan sporo za duże rurki daje?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Gdyby Pan rozumiał przepływy powietrza wiedziałby Pan dlaczego fachowcy nie wykonuję wentylacji domowych na trójnikach i blaszanych kanałach .

Naprawdę Szanowny Panie - warto posłuchać kogoś kto się w tym orientuje.

- gładkie ściany zwiększają opór i powodują turbulentny przepływ

- zbyt duże średnice i rozprężanie się powietrza mogą generować dudnienie

- instalacja blaszana na trójnikach nie daję się w razie potrzeby czyścić

- jest droga

Może Pan choć jedną zaletę wymienić? Słyszał Pan o prędkości optymalnej powietrza w kanałach? Do wody w instalacji też Pan sporo za duże rurki daje?

Bzdety i jeszcze raz bzdety. Zwłaszcza jak czytam o gładkich kanałach to prawie ze śmiechu spadam z krzesła,

Blaszane kanały ze zwykłej blachy spiro różnią się od giętkich flexów , że są tańsze oraz taki 'fachowiec' jak TB musi się bardziej nagimnastykować przy układaniu takiej instalacji, za takie same pieniądze za robocizne. A gadanie o rozprężaniu , większych oporach itp to bujda

Bzdety i jeszcze raz bzdety. Zwłaszcza jak czytam o gładkich kanałach to prawie ze śmiechu spadam z krzesła,

To Pan się nie poobija tylko poczyta fizykę i napięcia powierzchniowe. Dowie się Pan dlaczego kanały do wentylacji tak wyglądają:kanał.jpg np. uniflex.

Potem centrala pobiera 30-50W by 100m3/h przepchnąć.

Wie Pan dlaczego kropla deszczu na pionowej szybie wisi a na piaskowcu nie? Dlaczego zabroniono pływakom używać kostiumów przypominających skórę rekina?

Blaszane kanały ze zwykłej blachy spiro różnią się od giętkich flexów , że są tańsze oraz taki 'fachowiec' jak TB musi się bardziej nagimnastykować przy układaniu takiej instalacji, za takie same pieniądze za robocizne. A gadanie o rozprężaniu , większych oporach itp to bujda

Nie układam kanałów -

A co do ceny to najlepiej na liczbach - może mi Pan podać cenę na dom 150m2 dystrybucji?

Bo ja mogę - do 3500zł brutto 23% zarówno w wersji nieizolowanej PE jak i izolowanej (AFS)

większych oporach itp to bujda

Szanowny Panie - opory instalacji się mierzy

http://www.testo.com.pl/online/abaxx-?$part=PORTAL.POL.ProductCategoryDesk&$event=show-from-content&externalid=opencms%3A%2FProducts%2Fvac%2FDruck%2Ftesto_510%2FPolnisch.product

Robił Pan to, ze pisze Pan "bzdury"? Nie wierzę. Gdyby robił Pan pomiar to by Pan wiedział.

Można też sprawdzić zużycie kWh przez wentylatory. Spokojnie przy blaszanych kanałach w domu 150m2 - 100m3/h pobierają ponad 40W!

Gościu, ten kanał co podałeś jest gładki w środku. A z tą kroplą deszczu się powtarzasz. A pływacy tak jak pisałem to w innym wątku, nie mogą uzywać tych kostiumów bo są GŁADKIE. Wróc do podstawówki i się doucz pseudofachowcu

Gładkie używają a

W 2008 roku na rynku pojawiły się nowoczesne kostiumy pływackie, określane jako "skóra rekina". Dostosowane były do indywidualnych potrzeb każdego pływaka, a nieprzepuszczające wodę tworzywo miało jedynie 1 mm grubości. Dodatkowo poprzez napięcie materiału w odpowiednich miejscach stymulowały mięśnie pływaka.

W roku, w którym wprowadzono je na rynek pobito 100 rekordów świata w pływaniu, co zaniepokoiło władze sportowe. Uznały one tego typu stroje za doping technologiczny i zakazały ich stosowania.

Pan sobie poczyta o skórze rekina

Gładkie używają a

Pan sobie poczyta o skórze rekina

Poczytałem i własnie ze względu na zmniejszenie liczby szwów w takim kostiumie jest on gładszy i generuję mniejsze opory. Na prawdę, takie ślepie pisanie w celu nabijaniu postów to trolling. Że aż dziw bierze , że nie widzi tego admin i nic z tym nie zrobi.