Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam kilka pytań odnośnie instalacji WM: Najpierw kilka danych dom ok 140m2 wentylowanej powierzchni, zamieszkały przez 3 osoby. Planuje rekuperator o wydajności max 300m3/h. Instalacja ma być na nieogrzewanym strychu mocno zaizolowana wełną. Przewodów wychodzi mi ok 60-70 mb (w opcji na rozdzielaczach) Rury w pionach mam sztywne, a poziome mam zamiar dać miękkie, jeden pion mam mieć poprowadzony w kanale po WG. Wywiewy będą 1 na parterze (kuchnia), i dwa na piętrze (garderoba, łazienka) nawiewy 2 na dole (salon, mały pokój), i w 3 pokojach na górze. Wywiewy i nawiewy mam zamontowane o średnicy 100mm. Teraz muszę rozplanować instalację na strychu i w związku z tym pojawiają się pytania: Czy lepiej połączyć to na trójnikach czy rozdzielaczach? Jeżeli na rozdzielaczach to czy średnice na wyjściu 100mm a wejściu 200 będzie ok? Czy czerpnia może być wewnątrz przewiewnego strychu? Przy tak przewymiarowanych kanałach może dudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.01.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 właśnie tego się trochę obawiam, ale nie mam wyboru, wyjścia są porobione od jakiegoś czasu i teraz troszkę za późno na zmiany. Dzięki wszystkim za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 właśnie tego się trochę obawiam, ale nie mam wyboru, wyjścia są porobione od jakiegoś czasu i teraz troszkę za późno na zmiany. Dzięki wszystkim za odzew. Jaką jednostkę i za ile pan planuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.01.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 wiem do czego Pan zmierza:), ale nie chodzi o koszty, po prostu jestem już tak umordowany moim remontem że nie chcę już poprawiać tego co zrobione.Nad konkretnym modelem się nie zastanawiałem, wiem że musi to być coś o wydajności 300-350m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 teraz chodzi tylko o cichy reku z dużym sprężem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 no to jest przekonujący argument Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 a czy można bez problemu wyrzucać powietrze zamiast ba zewnątrz na nieużywany strych? ewentualnie wyrzutnię na zewnątrz w formie jakiejś kratki czy kominka wentylacyjnego? wydajność - maksimum 300m3/h (pewnie połowa będzie normalnie) Można,pod warunkiem,że masz nieużytkowe poddasze zaizolowane. A czy warto,to rozważ czy korzystniej aby tam zimą było +15,+18oC ,czy temperatura ujemna.Nigdy zużytego powietrza nie można wpuszczać na poddasze niezaizolowane,ponieważ wilgoć się skondensuje,a konstrukcja dachu ulegnie zniszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 w sumie to jestem nienormalny - strop mam zaizolowany póki co 25cm wełny a szczyty dachu na razie 15cm a będzie jeszcze chyba 10.. ale odpuszczę chyba temat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Tylko kto normalny izoluje coś nieużytkowego i jeszcze to ogrzewa? Nie mówiąc o tym, że akurat izolowanie strychu jest o wiele bardziej skomplikowane (i kosztowne) od izolowania płaskiego stropu:) Nie wiem czy normalny, czy potrafiący liczyć. Ja dostrzegam różnicę między temp.nad sufitem -15oC a temp. +15 do +18oC . Wiesz delta t lambda/grubość izolacji x PLN /kWh energii. To jest tak jakby rozważać czy straty przez sufit praktycznie zero czy znacznie wyższe od zera. No i niby inteligentny a .... . Nikt tego nie ogrzewa. To jest forma duuuuużego rekuperatora. Tam powietrze zużyte traci energię na pokrycie strat wywołanych niedoskonałością izolacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Jak szczyt masz nie odcięty od wieńca niższej kondygnacji to warto go jakoś zaizolować. na razie to mam SSZ plus trochę w środku (wylewki, sufity, kable, rurki).. nie mam ocieplenia póki co wiec na razie nie nie rbię, a będzie 20cm styropianu.. Nie wiem czy normalny, czy potrafiący liczyć. Ja dostrzegam różnicę między temp.nad sufitem -15oC a temp. +15 do +18oC . Wiesz delta t lambda/grubość izolacji x PLN /kWh energii. To jest tak jakby rozważać czy straty przez sufit praktycznie zero czy znacznie wyższe od zera. No i niby inteligentny a .... . Nikt tego nie ogrzewa. To jest forma duuuuużego rekuperatora. Tam powietrze zużyte traci energię na pokrycie strat wywołanych niedoskonałością izolacji . przetłumacz z polskiego na ludzki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 no wsumie tak, tyle że nieuzytkowość mozna rozumieć dwojako.. w moim przypadku nie będzie tak ogrzewania (przynajmniej nie stale używanego) bo nie będzie tam pomieszczeń uzywanych stale (tzn. zadnych sypialni, łazienki).. bedzie za to pod dachem wełna (już jest 15cm a będzie 10cm więcej) i docelowo zabudowa skosów płytami GK..więc wiatr nie będzie hulać.. a strop jak pisalem, na razie 25cm wełny (drewniany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Masz dom z nieużytkowym poddaszem.I. nieizolowany więc temp na poddaszu taka jak na zewnątrz.Masz na suficie izolację ,więc straty ciepła wynikają z różnicy temperatur między poddaszem a wnętrzem domu.II. izolowany więc temp.przy minus 20oC ok.+15oC ,przy normalnie minusowych ok.+18oC.Na poddasze zasysasz powietrze z domu o temp. ok.22oC.Straty ciepła też wynikają z różnicy temp. między poddaszem a wnętrzem domu.W wersji I. tracisz sporo ciepła przez sufit.W wersji drugiej nie tracisz praktycznie nic. Dysponujesz natomiast sporą ilością powietrza o wilg.>40% i temp min.15oC bez względu na temp. zewnętrzną.Z tego co zostaje po oddaniu części energii na poddaszu możesz wycisnąć przy pomocy małej pc ciepło do ogrzania CWUnp. A jak dom mocno energooszczędny to i na CO starczy ,przynajmniej na 90% sezonu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 zastanawiałem się wcześniej nad właśnie małą PC PP do cwu która będzie brać powietrze z rekuperatora i dopiero potem wyrzucać.. ale ktoś pisał że za mala wydajnoć będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Liczyć to ty umiesz... np. 48kWh/dobę strat przez posadzkę! Ale dane jak zwykle od czapy! Gdzie widziałeś w sezonie grzewczym średnią -15stC? Dolicz jeszcze ile kosztuje ocieplenie dachu a ile mniejszego i o niebo prostszego stropu no i oczywiście podgrzanie powietrza wentylacyjnego... bez RŚŚ, CWŚ itepeś ps. z tego co zrozumiałem to kolega _artur_ pytał tylko i wyłącznie o to czy wyrzucać powietrze na nieużytkowy strych czy nie więc nie zaczynaj tych swoich kabaretowych historyjek:D Nauczysz się obsługiwać kamerkę termowizyjną to może wyjdzie mniej jak 48 roninów. Dałeś dane dostałeś wynik. Trzy dni temu miałem śr.-15oC przez 48h. Pewnie że ocieplenie kosztuje,ale raz. Z tego co pamiętam to dałeś więcej jak 30cm i to PUR. Dałem też dużo ,tyle,że podzieliłem na sufit i dach. Artur pytał czy można,więc odpowiedziałem,że na nieizolowane nie można i dla czego . O co tobie chopie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 zastanawiałem się wcześniej nad właśnie małą PC PP do cwu która będzie brać powietrze z rekuperatora i dopiero potem wyrzucać.. ale ktoś pisał że za mala wydajnoć będzie.. Musisz rozważyć,co będzie bardziej opłacalne.Czy rekuperator i tylko częściowy odzysk ciepła z powietrza zużytego do świeżego, czy pc do CWU i zero strat przez sufit. A świeże grzane prostym rurowym GWC i RSŚ. Albo rekuperator albo PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) co to RSŚ? rekuperator już sobie zrobiłem i mam.. gwc rurowy też.. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Masz GWC, to dobrze.Masz rekuperator to też dobrze. Resztą nie ma co sobie głowy zawracać.Nie miał bym sumienia faceta co to tymi ręcami zrobił rekuperator,odwodzić od tego rozwiązania na rzecz innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 to nie kwestia sumienia tylko rachunek ekonomiczny.. zerknij na to (ostatnia strona)http://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/chlodzenie-pompa-ciepla.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Cop pompy jest w funkcji temperatury. Niska temperatura niski COP. Jak uda ci się dostać COP 2 ,to będzie dobrze.Tyle,że to z rachunkiem ekonomicznym nie ma nic wspólnego. Proste podgrzanie zużytym powietrzem wody do 20-22oC i dogrzanie do 40oC, to porównywalny COP do tego z PC przy niskich temp.Zresztą nie darzył bym zaufaniem firmy która zaleca podłączenie zasilania PC do pralni czy suszarni domowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.01.2014 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) to nie kwestia sumienia tylko rachunek ekonomiczny.. zerknij na to (ostatnia strona) http://www.hewalex.pl/pliki/pobierz/chlodzenie-pompa-ciepla.pdf 1. droga po byku (katalogowo 7000 pln , to już wolę dać 15000pln za pompę do wszystkiego 7-9kW ) 2. co nydar napisał 3. kto normalny w zimę będzie wentylował min. 250m3/h chałupę (bo chciałeś połączyć z wentylacją) to już lepiej taka http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 przynajmniej normalne wydatki m3/h Edytowane 28 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts