Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Idąc tym tokiem myślenia można powiedzieć, że i bez czujnika czadu:)

Ale TB dobrze prawi, że wentylacja, dowolna a nie tylko mechaniczna, powinna być sprawna a nie kominy pozatykane gazetami, kratki wyciągowe zamknięte albo zarośnięte syfem bo zimno itd. Na ciąg wsteczny też są sposoby, np. różne nasady kominowe:

http://www.wobex.com.pl/data/files/image/g/apwtxc.jpeg

Oczywiście nie jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju czujek czy też np. pasów w samochodzie ale tego nie można traktować jako prewencji.

Ta nasada po prawej gdy już jej się ośka wyrobi to daje takie efekty na poddaszu, że zajoba można dostać. Miałem to wiem. A zimą nikt na dach wejść nie chciał, żeby to wymienić.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Idąc tym tokiem myślenia można powiedzieć, że i bez czujnika czadu:)

Ale TB dobrze prawi, że wentylacja, dowolna a nie tylko mechaniczna, powinna być sprawna a nie kominy pozatykane gazetami, kratki wyciągowe zamknięte albo zarośnięte syfem bo zimno itd. Na ciąg wsteczny też są sposoby, np. różne nasady kominowe:

http://www.wobex.com.pl/data/files/image/g/apwtxc.jpeg

Oczywiście nie jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju czujek czy też np. pasów w samochodzie ale tego nie można traktować jako prewencji.

A czy ja jestem zwolennikem zatykania wszystkich kratek wentylacyjnych, wentylacja powinna byc sprawna i tego TB nie wymyslił.

A czy ja jestem zwolennikem zatykania wszystkich kratek wentylacyjnych, wentylacja powinna byc sprawna i tego TB nie wymyslił.
To nie jest wentylacja!

- tzw wentylacja grawitacyjna nie jest wentylacją w rozumieniu prawa - nie zapewnia w sposób ciągły określonej ilości świeżego powietrza

- może by ( a właściwie - JEST)zakłócana przez niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem elementy WM wywiewnej (okapy wentylatory łazienkowe

Panie asolt !!! Ludzie świadomi zagrożeń i posiadający wiedzę o wentylacji powinni uświadamiac, że wietrzenie to nie wentylacja, że okap ( z wentylatorem ) czy wentylator w łazience to masakra dla zdrowia (poza czadem jest jeszcze cofka z zagrzybionych kanałów)

_ Dlaczego nie spotyka się wentylatora na nawiewie, a niedozwolony wentylator na wywiewie TAK? Dlaczego się więcej pisze i mówi o czujce czadu, nie wentylatorze nawiewnym?

To wina braku podstawowej wiedzy u projektantów i budowlańców. SZCZERZE - nie spotkałem jeszcze architekta, który znałby się na wentylacji.

To nie jest wentylacja!

- tzw wentylacja grawitacyjna nie jest wentylacją w rozumieniu prawa - nie zapewnia w sposób ciągły określonej ilości świeżego powietrza

- może by ( a właściwie - JEST)zakłócana przez niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem elementy WM wywiewnej (okapy wentylatory łazienkowe

Panie asolt !!! Ludzie świadomi zagrożeń i posiadający wiedzę o wentylacji powinni uświadamiac, że wietrzenie to nie wentylacja, że okap ( z wentylatorem ) czy wentylator w łazience to masakra dla zdrowia (poza czadem jest jeszcze cofka z zagrzybionych kanałów)

_ Dlaczego nie spotyka się wentylatora na nawiewie, a niedozwolony wentylator na wywiewie TAK? Dlaczego się więcej pisze i mówi o czujce czadu, nie wentylatorze nawiewnym?

To wina braku podstawowej wiedzy u projektantów i budowlańców. SZCZERZE - nie spotkałem jeszcze architekta, który znałby się na wentylacji.

To gdzie ten wentylatorek mam u siebie w bloku pierdyknąć.:mad:

W głębokim socjalizmie, w bloku, w którym spędziłem dzieciństwo, w kuchni pod oknem była dziura zasłonięta gęstą siatką metalową.

Tak było w każdym mieszkaniu w tym bloku.

Tak było we wszystkich blokach na tej ulicy.

Wentylacja działała, czasem aż za dobrze, jak pamiętam.

Adam M.

W głębokim socjalizmie, w bloku, w którym spędziłem dzieciństwo, w kuchni pod oknem była dziura zasłonięta gęstą siatką metalową.

Tak było w każdym mieszkaniu w tym bloku.

Tak było we wszystkich blokach na tej ulicy.

Wentylacja działała, czasem aż za dobrze, jak pamiętam.

Adam M.

Za silna wentylacja też jest zła. Tyle, że Szanowny Adamie - wtedy nie było wentylatorów w kanałach a wszystkie okna były (bardzo delikatnie pisząc) nieszczelne .

W tych blokach z lat 70-tych - ludzie powymieniali okna, drzwi, pozakładali okapy, wentylatory łazienkowe. - To nikomu nie przeszkadza choć nie jest zgodne z przepisami. Wentylacja mechaniczna nawiewna do pokojów - jest zgodna z przepisami, komfortowa ( powietrze jest podawane od góry i jest regulacja oraz filtr) i zapewnia wentylację we wszystkich pokojach !

To się "włączy" wentylacja naturalna.

Wentylacja naturalna jest podciśnieniowa, więc przy kominku to raczej nieporozumienie!

Co to znaczy włączy sie?

Proszę doprecyzować.

Zamkniete okna.same sie rozszczelnią czy Szanowny Pan do mnie przyjedzie i rozszczelni?

Czy uzyskam odpowiedź na moje pytanie?

temat mnie bardzo interesuje!

Za silna wentylacja też jest zła. Tyle, że Szanowny Adamie - wtedy nie było wentylatorów w kanałach a wszystkie okna były (bardzo delikatnie pisząc) nieszczelne .

W tych blokach z lat 70-tych - ludzie powymieniali okna, drzwi, pozakładali okapy, wentylatory łazienkowe. - To nikomu nie przeszkadza choć nie jest zgodne z przepisami. Wentylacja mechaniczna nawiewna do pokojów - jest zgodna z przepisami, komfortowa ( powietrze jest podawane od góry i jest regulacja oraz filtr) i zapewnia wentylację we wszystkich pokojach !

Panie Tomaszu niech pan zejdzie na ziemię - w tych domach nie da się zamontować wentylacji. W mieszkaniach o wysokości 2,45 - 2,50 gdzie ją pan poprowadzi. Jedyny sposób to nawiewniki w oknach jako czerpnie.

Panie Tomaszu niech pan zejdzie na ziemię - w tych domach nie da się zamontować wentylacji. W mieszkaniach o wysokości 2,45 - 2,50 gdzie ją pan poprowadzi. Jedyny sposób to nawiewniki w oknach jako czerpnie.

Rozdzielacz jest w przedpokoju i nawiew blisko sufitu.

A Ziemia...

Przepisy i zdrowy rozsądek wykluczają wentylatory tylko na wywiewie!

Przepisy i zdrowy rozsądek nakazują ciągły i określony strumień powietrza wentylacyjnego

To ma Pan jakieś inne rozwiązanie - zdroworosądkowe i zgodne z prawem budowlanym?

Nie widzę najmniejszego powodu, by pisać, że da się rozbić dziś WG działającą i wyegzekwować zakaz stosowania wentylatorów na wywiewie - tylko dlatego, że znakomita większość tak ma a projektanci się na tym nie znają.

Ja będę pisał, jak powinno być.

Powtórzę :

Szanowny Panie plusfoto - Pan poda jak Pan, by inaczej rozwiązał wentylację w bloku z lat 70-tych z wymienionymi oknami tak aby:

Człowiek dostawał 30m3/h świeżego powietrza

By można było zamontować okap czy wentylator w łazience ( tylko mechaniczny wywiew zabrania prawo) ?

Może Pan odpowiedzieć?

Rozdzielacz jest w przedpokoju i nawiew blisko sufitu.

A Ziemia...

Przepisy i zdrowy rozsądek wykluczają wentylatory tylko na wywiewie!

Przepisy i zdrowy rozsądek nakazują ciągły i określony strumień powietrza wentylacyjnego

To ma Pan jakieś inne rozwiązanie - zdroworosądkowe i zgodne z prawem budowlanym?

Nie widzę najmniejszego powodu, by pisać, że da się rozbić dziś WG działającą i wyegzekwować zakaz stosowania wentylatorów na wywiewie - tylko dlatego, że znakomita większość tak ma a projektanci się na tym nie znają.

Ja będę pisał, jak powinno być.

Powtórzę :

Szanowny Panie plusfoto - Pan poda jak Pan, by inaczej rozwiązał wentylację w bloku z lat 70-tych z wymienionymi oknami tak aby:

Człowiek dostawał 30m3/h świeżego powietrza

By można było zamontować okap czy wentylator w łazience ( tylko mechaniczny wywiew zabrania prawo) ?

Może Pan odpowiedzieć?

Pan pokaże chociaż jedno słowo z mojej strony które sugeruje wentylator na wyciągu. Co ma wspólnego prawidłowo zamontowany okap czy pochłaniacz z wyciągiem, jaki wentylator w łazience? To że ktoś tak zrobił to nie znaczy że wszyscy. Mówimy o prawidłowej wentylacji grawitacyjnej która żeby nie wiem jak była sprawna to i tak zdarzą się momenty i warunki ku temu że zaszfankuje. Może to zdarzyć się raz czy dwa w ciągu roku lub raz na 10 lat ale się zdarzy i dlatego w takich momentach czujnik jest zbawieniem.

Od lat robimy "komunałki" - czerpnia -rura do przedpokoju - wentylator kanałowy - rozdzielacz na pokoje i nawiew w pokojach pod sufitem,

Tak i z mieszkania 2,45 robi się 2, 30 lub kanały na wierzchu. Panie Tomaszu naprawdę nic nie sugeruję ani nie piję do pana ale przydała by się panu żona. Pewne pomysły wybiła by panu z głowy.

To nie jest wentylacja!

Prosze podać przepis zabraniający stosowanie wentylacji naturalnej (rozporządzenie WT2014, prawo budowlane), albo inaczej przepis nakazujący stosowanie wm.

Jak mówimy o prawie to prosze konkretnie: przepis i data wprowadzenia.

A gdzie zainstalowac wentylator na nawiewie? jezeli nie ma czerpni, a czerpni nie ma w ponad 99% budynków z wentylacją naturalną.