asolt 19.02.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Od lat robimy "komunałki" - czerpnia -rura do przedpokoju - wentylator kanałowy - rozdzielacz na pokoje i nawiew w pokojach pod sufitem, Jakie warunki musi spełniac "komunałka" aby była izolowaną? Pan sie nie zajmuje budynkami nie izolowanymi. To jakas nowość mieszkania komunalne izolowane, przydałaby sie definicja, Pan poda, juz tyle definicji Pan wymyslił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Tak i z mieszkania 2,45 robi się 2, 30 lub kanały na wierzchu. Panie Tomaszu naprawdę nic nie sugeruję ani nie piję do pana ale przydała by się panu żona. Pewne pomysły wybiła by panu z głowy. To ile tych żon Pan mi życzy> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.02.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 To ile tych żon Pan mi życzy> Wystarczy jedna:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Tyle to mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 19.02.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 "włączy" - znaczy zacznie działać! To dlaczego nie działała przez 2 mce jak nie miałem jeszcze WM ?. Po oknach ciekła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 To dlaczego nie działała przez 2 mce jak nie miałem jeszcze WM ?. Po oknach ciekła woda. Przez dwa miesiące Pan miał noc i bez prądu? Czy dziwi się Pan, że nie zadziałało coś czego nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 19.02.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Przez dwa miesiące Pan miał noc i bez prądu? Czy dziwi się Pan, że nie zadziałało coś czego nie ma? Co ma wspólnego wentylacja naturalna i prąd? To własnie Pan napisał ze jak braknie prądu to włączy sie wentylacja naturalna. Wiec tym bardziej co tu ma prąd do zeczy?... Jest środek nocy. Szczelny dom. Zamkniete szczelne okna i drzwi. Nie ma komina wentylacyjnego(lub jest ale.zamknięty). Następuje przerwa w dostawie prądu i WM staje. Skad sie nagle.ma zrobic wentylacja naturalna? Edytowane 19 Lutego 2014 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.02.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Włączy było w cudzysłowie! Wentylacja z odzyskiem ciepła ma wyrzutnię na dachu ( jak WG) ma czerpnię znacznie niżej . Ma kanały nawiewne - dlaczego więc nie ma powstac zimą w kanale wyrzutni ciąg konwekcyjny? Robiliśmy pomiary przy -10 na zewnątrz, rurowe gwc i +22 w domu i wyłączone zasilanie - leciało 70m3/h! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 20.02.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Włączy było w cudzysłowie! Wentylacja z odzyskiem ciepła ma wyrzutnię na dachu ( jak WG) ma czerpnię znacznie niżej . Ma kanały nawiewne - dlaczego więc nie ma powstac zimą w kanale wyrzutni ciąg konwekcyjny? Robiliśmy pomiary przy -10 na zewnątrz, rurowe gwc i +22 w domu i wyłączone zasilanie - leciało 70m3/h! 1. dlaczego zakładamy że wyrzutnia jest na dachu? u mnie jest na południowej ścianie szczytowej zaraz pod szczytem dachu 2. dlaczego zakładamy że czerpnia jest znacznie niżej? to chyba tak można założyć tylko w przypadku gdy jest GWC ale ono nie jest integralną częścią wentylacji i może go nie być. Ewentualnie jeśli centrala jest na parterze ale "czasem" nie jest. U nie czerpnia mnie jest na północnej ścianie szczytowej zaraz pod szczytem dachu (ta sama wysokość co wyrzutnia), no bo centrala jest nad dachem poddasza. 3. dlaczego zakładamy że jest GWC - przecież być nie musi. Może być też nagrzewnica a może jej nie być. też mi się "włączy" wentylacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 1. dlaczego zakładamy że wyrzutnia jest na dachu? u mnie jest na południowej ścianie szczytowej zaraz pod szczytem dachu Założyłem, że wentylacja jest prawidłowo wykonana - wyrzutnie robi się pionowe, na dachu. Ścienna wyrzutnia nie wspomaga wentylatorów i będzie mokra, może zamarzać. Czerpnie robi się niżej, od wyrzutni. A nie zakładam że jest gwc - napisałem tylko, że nawet przy gwc pionowa wyrzutnia dachowa "pociągnie" 70m3/h . Jak nie pociągnie bez zasilania wentylatorów - to nie jest dobrze wykonana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 20.02.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Założyłem, że wentylacja jest prawidłowo wykonana - wyrzutnie robi się pionowe, na dachu. Ścienna wyrzutnia nie wspomaga wentylatorów i będzie mokra, może zamarzać. Czerpnie robi się niżej, od wyrzutni. A nie zakładam że jest gwc - napisałem tylko, że nawet przy gwc pionowa wyrzutnia dachowa "pociągnie" 70m3/h . Jak nie pociągnie bez zasilania wentylatorów - to nie jest dobrze wykonana . Pytanie poza konkursem. Jeśli to tak dobrze miało by działać bez wentylatorów, to po co w ogóle je włączać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Pytanie poza konkursem. Jeśli to tak dobrze miało by działać bez wentylatorów, to po co w ogóle je włączać ? Bo WG nie zawsze działa i nie zawsze z odpowiednią wydajnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Pytanie poza konkursem. Jeśli to tak dobrze miało by działać bez wentylatorów, to po co w ogóle je włączać ? Jak ma Pan dom z tzw WG to najczęściej brak jest nawiewów w pokojach ( szczelne okna ) a bez tego WG nie działa . Przy WM z odzyskiem ciepła - Pan takie nawiewy ma. Ciąg konwekcyjny na wyrzutni - zadziała gdy jest w domu ciepło na zewnątrz mróz a nie zadziała zawsze. Ale gdyby zabrakło zasilania - to gdy nie ma mrozów - może Pan uchylić okno. - Wentylatory przydają się jeszcze do regulacji strumienia - tak dla komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 20.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Żeby mówić o wspomaganiu trzeba założyć, że pokona ono opory poziomo położonych kilku-, kilkunastometrowych przewodów o małej średnicy. Z tego też powodu pisanie o działaniu WM przy braku zasilania jest chwytem czysto marketingowym sprzedawcy. Dobrze wiesz, że w WG nie projektuje się ciągów poziomych bo ono wtedy nie ma prawa zadziałać. A tutaj nagle przy o wiele dłuższych kanałach oraz biegnących bardzo często w dół np. do rekuperatora, może zadziałać. Sorry, ale twoje teorie są delikatnie pisząc "zbyt podkoloryzowane". Prędzej można spodziewać się ciągu wstecznego niż to o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Żeby mówić o wspomaganiu trzeba założyć, że pokona ono opory poziomo położonych kilku-, kilkunastometrowych przewodów o małej średnicy. Z tego też powodu pisanie o działaniu WM przy braku zasilania jest chwytem czysto marketingowym sprzedawcy. Dobrze wiesz, że w WG nie projektuje się ciągów poziomych bo ono wtedy nie ma prawa zadziałać. A tutaj nagle przy o wiele dłuższych kanałach oraz biegnących bardzo często w dół np. do rekuperatora, może zadziałać. Sorry, ale twoje teorie są delikatnie pisząc "zbyt podkoloryzowane". Prędzej można spodziewać się ciągu wstecznego niż to o czym piszesz. To może jeszcze raz napiszę - przy wyrzutni na dachu, bez zasilania leciało 70m3/h (ujemna temperatura na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Pytania do kol. TB mam: 1. czy istnieją takie rozdzielacze, w których można zamykać (elektrycznie) określone kanały? 2. czy ma sens rozprowadzenie nawiewów przy podłodze tak aby tymi kanałami w razie chęci ogrzewania tłoczyć podgrzane powietrze? Nawet anemostaty są sterowane elektrycznie - ale... nie przy takim małym strumieniu. Sterowanie elektryczne przepustnicą liniowe jest drogie i nieskuteczne przy 20-50m3/h. Większośc przepustnic jest 0/1 Nie jest to jakiś kłopot przy ogrzewaniu - tu rolę automatyki pełni podłogówka. A przy chłodzeniu - odczuwalnośc jest inna i tak naprawdę precyzyjna automatyka jest zbędna ( nawet splity mają "dokładnośc" 3-5 st.! Zobaczymy jak się sprawdzą zawory żelowe - Rozszerzające się bardzo precyzyjnie torebki w kanale. Tanie i niezawodne. Nawiew umieszczamy 40-90cm nad podłogą - to taki kompromis - między grzaniem ( najlepiej najniżej ) i chłodzeniem ( lepiej wyżej) . Już się sprawdził, nie ma więc co kombinowac. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Trzeba zrobicf lub zamówic - nie szukałem, bo my i tak robimy "pod konkret" Tyle jest kanałówek, kombinacji z nawiewami, że nikt seryjnej produkcji nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Dospel robił ale bez elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 taaaak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.02.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Robi Pan przepustnice z siłownikiem na króccach i wszystko. Ja używam Belimo, ale chińskie są też dobre i tanie. U nas ważniejsze by na naprawy nie jeździc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts