Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Nie jest obowiazkowa wentylacja mechaniczna w Polsce, jak będzie to dam znac i wtedy może Pan zakładac do woli, roboty nie braknie przez 100 lat.

są kraje gdzie już reguluje się takie rzeczy

w Nor na ten przykład, 3 lata temu nie wiedzieli co to rekuperator i WM, w tej chwili każdy nowy dom musi być wyposażony w WM nawiewno-wywiewną - taki klimat :)

a jeszcze kilka lat temu my byliśmy 100lat za murzynami, a Nor 400 lat za nami :bash:

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

są kraje gdzie już reguluje się takie rzeczy

w Nor na ten przykład, 3 lata temu nie wiedzieli co to rekuperator i WM, w tej chwili każdy nowy dom musi być wyposażony w WM nawiewno-wywiewną - taki klimat :)

a jeszcze kilka lat temu my byliśmy 100lat za murzynami, a Nor 400 lat za nami :bash:

W 1998 roku zakładałem norweski (Flexit 3) reku - ówczesnemu naczelnemu Muratora W.R. więc mieli reku.

To może jeszcze raz napiszę - przy wyrzutni na dachu, bez zasilania leciało 70m3/h (ujemna temperatura na zewnątrz.

A czy czerpnia była również opomiarowana?

Skoro z pomieszczenia wysysało tyle powietrza, to w teorii tyle samo powinno do niego napływać.

Jeśli nie przez czerpnię a budynek szczelny to którędy? Chyba ze nie szczelny...

A jesli przez czerpnie to jakoś nie umiem sobie tego wyobrazic ze powietrze zimne jest zasysane przelatuje rurą do centrali prze wymiennik i stojące wentylatory, następnie przez przez rury o małej srednicy do anemostatów i z nich dopiero w dół do pomieszczeń.

Gdzie dla porównania w WG powietrze wpada prosto przez nawowniki w oknach a i tak często to niewystarcza.

A jak do tego jeszcze dodać czerpanie tego powietrza z GWC - gdzie często jest problem nawet z tym ze wentylatory reku mogą tego nie pociągnąć...

A czy czerpnia była również opomiarowana?
Przecież od 14 lat jest obowiązkowy test szczelności domu!!! To podstawa izolacji i audytu. Dom nie może "łapac" obcego powietrza!!!

A jesli przez czerpnie to jakoś nie umiem sobie tego wyobrazic ze powietrze zimne jest zasysane przelatuje rurą do centrali prze wymiennik i stojące wentylatory, następnie przez przez rury o małej srednicy do anemostatów i z nich dopiero w dół do pomieszczeń.
Dlatego lepiej pewne rzeczy powierzyc miernikowi. Gdyby Pan miernika nie posiadał... Pan wyłączy centrale jek będzie koło zera lub niżej - uchyli i sprawdzi ręką.

Wynika z tego, ze przy ujemnej temperaturze mozna wylaczyc WM.

W konsekwencji ,powstaje pytanie. Skoro 70m3/h to na co,po co jest to cudo, skoro ta ilość jest w sam raz dla 3-osobowej rodziny?

Odpowiedź . Dla dobrego samopoczucia sprzedawców systemów wentylacyjnych,niewątpliwie niezbędnych w przemyśle i to toksycznym.

W hucie,spawalni, przy elektrolizie,zakładach chemicznych i czołgach.

W konsekwencji ,powstaje pytanie. Skoro 70m3/h to na co,po co jest to cudo, skoro ta ilość jest w sam raz dla 3-osobowej rodziny?

Odpowiedź . Dla dobrego samopoczucia sprzedawców systemów wentylacyjnych,niewątpliwie niezbędnych w przemyśle i to toksycznym.

W hucie,spawalni, przy elektrolizie,zakładach chemicznych i czołgach.

Wentylatory ( nie wiem czy to takie cudo) przydają się do wentylacji, bo nie zawsze są mrozy. Np w lipcu, chcę zapalić światła wieczorem a nie przepadam za komarami.

Nie - bo się przydaje 130m3/h. Poza tym centrale przystosowane są do ciągłej pracy i brak zasilania wyłącza też układy rozmrażania, więc na dłuższą metę - reku by zamarzł .

To wystarczy mieć zasilanie tylko do układów rozmrażania. Po co kręcić wentylatory jeśli mamy 70m3/h co wystarcza?

...Strych mnie nie obchodzi bo jestem od niego odizolowany ale kurzu i syfu od przejeżdżających samochodów to w domu parterowym jakoś nie chcę mieć.
Będziesz mieszkał przy ruchliwej drodze? jak często będziesz tak intensywnie wietrzył? Jest przecież wentylacja. Crisiano ma rację. Jeżeli grawitacyjne ten układ pociągnie te 70m3/h to sens stosowania wentylatorów staje pod znakiem zapytania.

W parterówce nie pociągnie, w każdym innym układzie czasami pociągnie, czasami nie pociągnie a czy ulica będzie ruchliwa czy nie to nie ode mnie zależy. Mieszkam w mieście i nie planuję zmiany przyzwyczajeń a miasta się rozrastają zazwyczaj, przynajmniej moje.

A poza tym pisałem:

Poza tym 70m3/h to dla 2 osób a jak będzie więcej?

Co tu mówić, teza Brzęczkowskiego, że to "pociągnie" te 70m/h przez GWC, wymiennik i wszystkie rurki jest kolejną głupotą jaką napisał. Stąd uzasadnione wątpliwości mastercheata i Crisiano. Moje również. Czemu więc piszesz, że Crisiano się czepia? Przyczepił się do twojego mistrza? Sorry ale czy ty nie dostrzegasz tych wszystkich niekonsekwencji Brzęczkowskiego? Tej pseudofachowości wyzierającej z każdego praktycznie jego tekstu? Niewątpliwie zna się na urządzeniach służących do wentylacji jak i ich montażu. Tylko na tym!

W określonych warunkach pociągnie (np. duża różnica temp., poziomów) ale Cristiano pisze, że to wystarczy. Nie, nie wystarczy i napisałem dlaczego.
Czyli Crisiano ma rację. jeżeli pociągnie to wentylatory nie są potrzebne. On to pisał z ironią a ja to wszystko piszę, bo mam wrażenie, że jeżeli chodzi op Brzęczkowskiego to wyłącza ci się krytycyzm i obiektywizm. Nie rozumiem tego, bo do ludzi bezmyślnych zdecydowanie nie można cię zaliczyć, może tylko do upartych. :)

Czyli Crisiano ma rację. jeżeli pociągnie to wentylatory nie są potrzebne. On to pisał z ironią a ja to wszystko piszę, bo mam wrażenie, że jeżeli chodzi op Brzęczkowskiego to wyłącza ci się krytycyzm i obiektywizm. Nie rozumiem tego, bo do ludzi bezmyślnych zdecydowanie nie można cię zaliczyć, może tylko do upartych. :)

Dokładnie to wynika z moich wypowiedzi. Skoro wyrzutnia pionowa "pociągnie" 70m3/h bez zasilania (tak twierdzi TB) to jest ona zbędna w temp. poniżej zera.

A to mój post #3106

Żeby mówić o wspomaganiu trzeba założyć, że pokona ono opory poziomo położonych kilku-, kilkunastometrowych przewodów o małej średnicy. Z tego też powodu pisanie o działaniu WM przy braku zasilania jest chwytem czysto marketingowym sprzedawcy.

Dobrze wiesz, że w WG nie projektuje się ciągów poziomych bo ono wtedy nie ma prawa zadziałać. A tutaj nagle przy o wiele dłuższych kanałach oraz biegnących bardzo często w dół np. do rekuperatora, może zadziałać. Sorry, ale twoje teorie są delikatnie pisząc "zbyt podkoloryzowane".

Prędzej można spodziewać się ciągu wstecznego niż to o czym piszesz.

wróć parę postów wcześniej to zrozumiesz i nie jest to atak ale podważyłem jego teorie oraz starałem się to właśnie we wcześniejszych postach udowodnić