Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

To nie jest bezsensowny atak. I mastercheat i Crisiano maja rację.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co by nie mówić o TB to zna się na wentylacji ale w sposób wybiórczy . Dostosowuje się do wcześniej założonych tez. I to jest w tym wszystkim chore. Skoro zimą 70-75m3/3osoby jest wystarczające ,to po kiego są rekuperatory o wydajnościach 300-400m3/h.Jaki jest cel kupienia takiego monstrum. Przecież ludzie mają pralki do prania gaci i brudnych skarpet. Nikt już nie gotuje gara z brudami na kuchni. Po kiego reku i instalacja większa jak max. przepływ 150m3/h

Co by nie mówić o TB to zna się na wentylacji ale w sposób wybiórczy . Dostosowuje się do wcześniej założonych tez. I to jest w tym wszystkim chore. Skoro zimą 70-75m3/3osoby jest wystarczające ,to po kiego są rekuperatory o wydajnościach 300-400m3/h.Jaki jest cel kupienia takiego monstrum. Przecież ludzie mają pralki do prania gaci i brudnych skarpet. Nikt już nie gotuje gara z brudami na kuchni. Po kiego reku i instalacja większa jak max. przepływ 150m3/h
Zna się na urządzeniach i elementach wentylacji oraz na ich montażu. Co do teorii to już niestety katastrofa. Wg niego przepływ laminarny generuje dudnienie a burzliwy nie...

Ulga jakaś jak mądrego człowieka się posłucha.Cały czas ja durny myślałem żeby wentylację zaprogramować na trzy osoby( tyle mam).Jak więcej przyjdzie (nie wiadomo po co) to uchylę okno ,bo zyski bytowe wzrosną. Taka np. teściowa to co najmniej 60W/h, teść nawet więcej a szwagier z małżonką to bez umiaru i przeszło dwa razy tyle co teściowa. Znajomi i przyjaciele domu to może ciut mniej .Ale mam okno .Nie pakiet. Okno.Okno w przeciwieństwie do pakietu zamontowanego w ścianie można uchylić.Można moskitierę zamontować jak by kto komarów-braci mniejszych nie lubił.

Wyobraź sobie kszhu,choć to wątpliwe,że ludzie czytając pojmują.A że tomraider kuzynem moim jest od strony matki to nie znaczy że nie ma racji . Choć od strony ojca byłby bliższym krewnym..Musi być że przekupiony chyba.A może jego mózg jest po prostu bardziej pofałdowany od twojego?

I tak właśnie głupota pod strzechy wpadła,przy ogromnym wkładzie kszhu .Nie chce mistrza przebijać,ale tak myślę,że jakby człowiek się skrobał a nie mył to może to i tańsze by było. Tylko jak wyliczyć koszt amortyzacji skrobaczki i wynagrodzenie skrobaczkowego. Może wg. wzoru dla tych co mają kominki bo to też robota?Napalić.Popiół wybrać.

W parterówce nie pociągnie, w każdym innym układzie czasami pociągnie, czasami nie pociągnie a czy ulica będzie ruchliwa czy nie to nie ode mnie zależy. Mieszkam w mieście i nie planuję zmiany przyzwyczajeń a miasta się rozrastają zazwyczaj, przynajmniej moje.

A poza tym pisałem:

Poza tym 70m3/h to dla 2 osób a jak będzie więcej?

krezus się znalazł :lol:

Trolle się zbierają na rozpierduchę kolejnego tematu... to trollowanie czy tylko zwykła głupota?

Nie odnosisz wrażenia że twoje idee, są co najmniej kontrowersyjne a nie które idiotyczne?

Póki co to ty jesteś trolem nr.1.

Takie dziwne pomysły z izolacją fundamentów czy GWC to trolowanie czy zwykła głupota?

,,Ty naprawdę jesteś taki pusty, że wszędzie musisz syfić nie na temat? To jest temat o wentylacji a nie GWC"

Przepraszam że uraziłem wasza coś tam ale GWC i wentylacja to jakby pokrewne tematy,choć pewien nie jestem.Instynkt mi jedynie podpowiada,że GWC to do wentylacji,choć pewien nie jestem..W ogóle to niczego nie jestem pewien przy waszej coś tam,coś tam.

Nie wiem czy ilością zwojów dorównuję niektórym, ale mieszkając przy gminnej piaszczystej/kurzącej drodze nie wyobrażam sobie otwierania okien i pilnowania czy coś akurat jedzie. Ilość kurzu, nawet zimą gdy jest sucho, jest spora. O owadach nawet nie wspominam, a cenę porządnych i trwałych moskitier radzę sprawdzić. Na moje okna kilka lat temu to był koszt około tysiąca złotych. Zresztą wygląda to wg mnie średnio.

Na czerpni zewnętrznej GWC filtry powinienem zmieniać co dwa tygodnie, a staram się pamiętać o tym i zmieniam co 3-4. Komarowo-śmierdziuchowo w GWC jednego z naszych forumowiczów to nieliczny chyba przypadek zbiegu okoliczności i generalnie pech. Obstawiam że przy rurowym nie byłoby tematu, ale jak się celuje w wilgotność, samooczyszczanie itp idee to i cena i ryzyko jest większe.

Co do wentylacji grawitacyjnej w kanałach od WM to faktycznie zimą, po wyłączeniu wentyli coś tam wieje Panie TB, ale wieje tam gdzie chce, a nie tam gdzie chciałbym aby wiało. I dmucha z kanałów tzw. "brudnych". Czy nie będzie zaciągało czegoś niebezpiecznego z kanału kominowego wolę nie sprawdzać.

Co do wentylacji grawitacyjnej w kanałach od WM to faktycznie zimą, po wyłączeniu wentyli coś tam wieje Panie TB, ale wieje tam gdzie chce, a nie tam gdzie chciałbym aby wiało. I dmucha z kanałów tzw. "brudnych". Czy nie będzie zaciągało czegoś niebezpiecznego z kanału kominowego wolę nie sprawdzać.
Dlatego nie należy wyłączać wentylacji - napisałem, że zimą bez zasilania wieje około 70m3/h - co można nazwać "coś tam" - chodziło tylko o to, że jakaś wentylacja przy braku zasilania zimą będzie.

mam inne pytanie - czy mogę wykorzystać kominek wentylacyjny dachowy np. taki: http://dachyb2b.pl/produkty/p/12266-kominek-wentylacyjny-roben

jako wyrzutnię? mam zrobić ścienną ale wczoraj wpadłem na pomysł ze może dam dodatkowy kominek na dachu i tamtędy bym wypuszczał powietrze z rekuperatora.. da radę?

Jaki to ma przekrój?

Jak dla mnie średnica wyrzutni fi160 to minimum chociaż sam mam fi200.

Mała średnica to wyższe ciśnienie i ucieczki powietrza każdą możliwą dziureczką a jak tak to zimą litry wody i totalna klęska.

To akurat to 150. U mnie będą dwie 100 bo tondach takie robi.