Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg mnie za mała ta średnica dla dodatkowo ograniczonego nakładką kanału.

Fi160 to ~200cm2, fi150 to ~175cm2 a 2x fi100 to 150cm2.

Fi200 to 314cm2.

Ale... wyrzutnia dachowa ogromną przewagę nad ścienną, że bym zrobił dachową nawet fi 125... Po pierwsze - zimą wentylacja nie będzie ograniczana - bo i tak chodzi na mniej ja 200m3/h . Na maksa będzie pracować tak niewiele w ciągu roku, że ograniczenia pomijalnie wpłyną na komfort.

Konkretnie chodzi mi o taki kominek:

http://www.izolacje.com.pl/aktualnosc/id1226,nowy-kominek-wentylacyjny-roben

z tego co piszą to ma 150mm średnicę.. w reku mam wyjście 200mm ale tak jak piszecie - to nie problem zmniejszyć bo mogę lekko inaczej wysterować wentylator itp. a za to nie powinienem mieć zacieków na ścianie..

Ale... wyrzutnia dachowa ogromną przewagę nad ścienną, że bym zrobił dachową nawet fi 125... Po pierwsze - zimą wentylacja nie będzie ograniczana - bo i tak chodzi na mniej ja 200m3/h . Na maksa będzie pracować tak niewiele w ciągu roku, że ograniczenia pomijalnie wpłyną na komfort.

Czyli reasumując - dachowy da radę i iść w tym kierunku?

Mam prośbę: Dajcie jakiś link gdzie można kupić porządną czerpnie dachową z filtrem.

Nic nie mogę wygooglać.

Dzięki.

po co? chce Ci się włazić na dach i czyścić ? w reku czy przed daj najwyżej dodatkowy filtr EU3 do zgrubnych zanieczyszczeń i z głowy..

Mróz i wilgoć robi swoje.

Dlatego doradzam wurzutnię dedykowaną i dużą ale każdy musi przekonać się sam choć taka lekcja tania nie jest.

dobrze, dobrze, niech każdy kombinuje jak może, tylko niech się potem nie wstydzą konsekwencji i opisują i zdjęcia robią, żeby było co wklejać i móc przestrzegać innych

ale jak znam życie to @plusfoto zaraz napisze że jego instalacji to nie grozi bo to, czy tamto i bedzie gitara :)

ale jak znam życie to @plusfoto zaraz napisze że jego instalacji to nie grozi bo to, czy tamto i bedzie gitara :)

A figa z makiem.:p

Wymienić wymienili, teraz po trzech latach nic się nie dzieje. Miejmy nadzieję, że tylko tamta seria (było więcej takich przypadków) była wadliwa.

Pożyjemy zobaczymy. Najwyżej podeprzeć trzeba będzie się gwarancją a ostatecznie te 5 stów na dwa kominki odżałuję. :bash:

• 4 weeks później...