Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kszhu ale króćce w reku są z reguły 160. Czasem bywają 180. Prawdę mówiąc to 200 nie spotkałem.

Łał źle zinterpretowałem twoje pisanie - masz rację.

Edytowane przez plusfoto
  • Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg mnie za mała ta średnica dla dodatkowo ograniczonego nakładką kanału.

Fi160 to ~200cm2, fi150 to ~175cm2 a 2x fi100 to 150cm2.

Fi200 to 314cm2.

Ale... wyrzutnia dachowa ogromną przewagę nad ścienną, że bym zrobił dachową nawet fi 125... Po pierwsze - zimą wentylacja nie będzie ograniczana - bo i tak chodzi na mniej ja 200m3/h . Na maksa będzie pracować tak niewiele w ciągu roku, że ograniczenia pomijalnie wpłyną na komfort.

Konkretnie chodzi mi o taki kominek:

http://www.izolacje.com.pl/aktualnosc/id1226,nowy-kominek-wentylacyjny-roben

z tego co piszą to ma 150mm średnicę.. w reku mam wyjście 200mm ale tak jak piszecie - to nie problem zmniejszyć bo mogę lekko inaczej wysterować wentylator itp. a za to nie powinienem mieć zacieków na ścianie..

Ale... wyrzutnia dachowa ogromną przewagę nad ścienną, że bym zrobił dachową nawet fi 125... Po pierwsze - zimą wentylacja nie będzie ograniczana - bo i tak chodzi na mniej ja 200m3/h . Na maksa będzie pracować tak niewiele w ciągu roku, że ograniczenia pomijalnie wpłyną na komfort.

Czyli reasumując - dachowy da radę i iść w tym kierunku?

Mam prośbę: Dajcie jakiś link gdzie można kupić porządną czerpnie dachową z filtrem.

Nic nie mogę wygooglać.

Dzięki.

po co? chce Ci się włazić na dach i czyścić ? w reku czy przed daj najwyżej dodatkowy filtr EU3 do zgrubnych zanieczyszczeń i z głowy..

Mróz i wilgoć robi swoje.

Dlatego doradzam wurzutnię dedykowaną i dużą ale każdy musi przekonać się sam choć taka lekcja tania nie jest.

dobrze, dobrze, niech każdy kombinuje jak może, tylko niech się potem nie wstydzą konsekwencji i opisują i zdjęcia robią, żeby było co wklejać i móc przestrzegać innych

ale jak znam życie to @plusfoto zaraz napisze że jego instalacji to nie grozi bo to, czy tamto i bedzie gitara :)

Wymienić wymienili, teraz po trzech latach nic się nie dzieje. Miejmy nadzieję, że tylko tamta seria (było więcej takich przypadków) była wadliwa.

ale to robiło za wyrzutnię od WM?

ale to robiło za wyrzutnię od WM?

NOOOO, raczej nie za wyrzutnię rakiet balistycznych :bash:

woda w powietrzu wywiewanym i niskie temperatury to siła nie do pokonania :)

spójrz na Wielki Kanion w USA

ale jak znam życie to @plusfoto zaraz napisze że jego instalacji to nie grozi bo to, czy tamto i bedzie gitara :)

A figa z makiem.:p

Wymienić wymienili, teraz po trzech latach nic się nie dzieje. Miejmy nadzieję, że tylko tamta seria (było więcej takich przypadków) była wadliwa.

Pożyjemy zobaczymy. Najwyżej podeprzeć trzeba będzie się gwarancją a ostatecznie te 5 stów na dwa kominki odżałuję. :bash:

• 4 weeks później...
Mam pytanie do bardziej zaawansowanych w budowie a mianowicie,jeżeli kratka wentylacyjna od przewietrzania przestrzeni komina wypełnionej wełną wypada w pomieszczeniu objętym wentylacją mechaniczną to jest ,,dziura" ,jak można ten problem poprawnie rozwiązać,?