imrahil 23.03.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ja też mam pytanie. czy nie lepiej jak najwięcej zużytego powietrza wyrzucać przez wiatrołap i garderobę zamiast przez łazienki? wydaje mi się, że to nieco bardziej energooszczędne rozwiązanie - temperatura w wiatrołapie 18*C, nawiewamy z pomieszczeń 20*C albo więcej, więc możemy nie grzać w wiatrołapie. W mojej łazience wymieniam 4,5 jej kubatury na godzinę, czyli wyrzucam sporo powietrza o temperaturze 24*C zastępując je powietrzem z pokoi o niższej temperaturze. to powietrze znów muszę podgrzać, żeby mieć w łazience 24*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 23.03.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dlatego właśnie w domu energooszczędnym musi być rekuperator, z wilgotnego powietrza odzysk energii jest skuteczniejszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja i Grzegorz 03.04.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam będę miał projektowaną wentylację mechaniczną i proponowane mi są dwa rekuperatory cosmovent 500 i duplex 370 ec4szukałem jakiś opini na ich temat ale nie mogłem nic znaleźć czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tymi jednostkami powierzchnia wentylowana około 450 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.04.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Faktycznie potrzebujecie pomocy.Powierzchnia wentylowana jest w m2 a nie m3.W m3 je3st kubatura ,a x b x c.Wentylację dobrał bym do ilości osób mieszkających w domu . Można założyć,że 25-30m3/osobę.wszystko wg. zaleceń Szanownego TB.To jest wystarczająca ilość dla utrzymania pary H2O i CO2 w ryzach.Dobierzcie do tych danych rekuperator ,uwzględniając że czasami wpadną teściowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Żeby jeszcze anemostaty wykrywały obecność człowieka to już była by bajka. A tak to wentylujemy dodatkowo m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zrobić się da i to w miarę prosto lecz koszty znacznie wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.04.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Żeby jeszcze anemostaty wykrywały obecność człowieka to już była by bajka. A tak to wentylujemy dodatkowo m3. Piszesz tu,to krezusem nie jesteś,czy jakim bogaczem. Masz meble z płyty wiórowej a nie z litego drewna,a to są formaldehydy.Niech cały dom wentylacją oddycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Sam sobie zaprzeczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Nie pisałeś o cenie tylko o możliwościach a jak wiadomo nie ma nic za darmo, kwestia potrzeb. Pisałem tylko, że dobór rekuperatora ze względu na ilość osób i gości jest obarczony błędem dość znacznym, w zasadzie tak znacznym, ze wyklucza taki dobór. Dobór ze względu na m3 jest przesadą wobec czego prawie każdy rekuperator (200-300 m3/h) może obsłużyć zwykły dom jednorodzinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Więc wyborem pozostaje trwałość, jakość, hałas i energooszczędność rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Jaki w takim razie jest powód aby był>200m3/h? Z wyjątkiem formaldehydu oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Jaki w takim razie jest powód aby był>200m3/h? Z wyjątkiem formaldehydu oczywiście. Liczba pomieszczeń, liczba pięter, praca na niższym biegu (większa żywotność wentylatorów), możliwość szybkiego przewietrzenia mieszkania po smażeniu ryb lub po urodzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 TB się tym zajmuje od lat więc powinien coś doradzić. Czytałem wiele jego postów bazujących na kilku podstawowych zasadach projektowania i wykonywania WM i są one jak najbardziej bardzo pomocne. Co do doboru rekuperatora to niestety zauważyłem, że kieruje nim komercja. Przynajmniej takie mam odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.04.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zwolnił bym osobę kupującą ryby zepsute.Urodziny we wschodnim zwyczaju to nadprodukcja ciepła.Może okno? Myślę że jak większe reku ,to i większe przekroje instalacji,koszty. Czy dla 3-4 imprez warto? Należy rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Czytałem wiele jego postów bazujących na kilku podstawowych zasadach projektowania i wykonywania WM i są one jak najbardziej bardzo pomocne. Co do doboru rekuperatora to niestety zauważyłem, że kieruje nim komercja. Przynajmniej takie mam odczucia. Zastanawiam się co w tym kontekście oznacza "komercyjny" - Drogo, czy tani doradza? jakiegoś producenta reprezentuje? Można wiedzieć o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.04.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Usmaż może choć raz ŚWIEŻĄ rybę - też to czuć Nie myśl tylko zapoznaj się z zasadami projektowania bo to co piszesz to bzdura. No tak .Wentylacja dla 100m3/h wymaga takich samych średnic jak 300m3/h.Według kszhu oczywiście.A kośzt fi 100 jest taki sam jak fi 200.Według kszhu oczywiście. A centrala 150m3/h to koszt taki sam jak centrali 400m3/h .Według kszhu oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.04.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zastanawiam się co w tym kontekście oznacza "komercyjny" - Drogo, czy tani doradza? jakiegoś producenta reprezentuje? Można wiedzieć o co chodzi? Dospel, wcześniej bodajże Brookvent. Są rekuperatory, które niezmiennie od lat są dobre jednak wolisz na każdym kroku rekomendować Dospela bo ZACZĄŁ robić "dobre" centrale. Jest to z Twojej strony ewidentna komercja. Specjalista wstrzymał by się od osądów, szczególnie gdy ktoś coś tylko "zaczął". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Dospel, wcześniej bodajże Brookvent. Są rekuperatory, które niezmiennie od lat są dobre jednak wolisz na każdym kroku rekomendować Dospela bo ZACZĄŁ robić "dobre" centrale. Jest to z Twojej strony ewidentna komercja. Specjalista wstrzymał by się od osądów, szczególnie gdy ktoś coś tylko "zaczął". Dospel... brookvent... to faktycznie Co do doboru rekuperatora to niestety zauważyłem, że kieruje nim komercja. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja i Grzegorz 13.04.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam będę miał projektowaną wentylację mechaniczną i proponowane mi są dwa rekuperatory cosmovent 500 i duplex 370 ec4szukałem jakiś opini na ich temat ale nie mogłem nic znaleźć czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tymi jednostkami powierzchnia wentylowana około 450 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam będę miał projektowaną wentylację mechaniczną i proponowane mi są dwa rekuperatory cosmovent 500 i duplex 370 ec4 szukałem jakiś opini na ich temat ale nie mogłem nic znaleźć czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tymi jednostkami powierzchnia wentylowana około 450 m3 Nie ma co wierzyć opiniom - najlepiej sprawdzić porównawczo w realu. Przez internet nigdy się nie posłucha centrali, nie zobaczy jakości montażu. To jest loteria. Co do pytania - od razu widać na jakie reku "projektant" ma rabaty . Poza tym - dziwnie brzmi projekt wentylacji - jak to się dobiera średnice by była optymalna prędkość powietrza w kanałach - projektuje się przemysłowe wentylacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts