Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Zobacz jak wyglądają kanały nawiewne po pięciu latach ciągłej pracy

SAM_1571.JPG

SAM_1572.JPG

Syn będzie szczęśliwy, że wybraliście wentylacje mechaniczną :yes:

Mam nadzieję, że i ja będę sobie wdzięczna :) Ostatnio tyle pechów na budowie, że pomyślałam że pewnie i WM nam psikusa odstawi ;) Stąd te moje czarne myśli...

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli o wentylacji wzdłuż i poprzek to myślę że znajdę podpowiedz na swoje pytanie

Planuje wm w domu z poddaszem użytkowym 120m2 i ostatnio dowiedziałem sie o tym że można założyć dwa przeciwprądowe rekuperatory z dwoma obiegami o małych przepływach, prawie 2x tańsze niż jeden duży, co więcej ten odpowiedzialny za poddasze byłby włączany poprzez fotokomórkę w godzinach wieczornych a parter równocześnie byłby wyłączony w godzinach nocnych , czy ktoś z forumowiczów ma taki lub podobny układ jakie są koszty założenia względem tradycyjnego jednego rekuperatora?

Jeśli o wentylacji wzdłuż i poprzek to myślę że znajdę podpowiedz na swoje pytanie

Planuje wm w domu z poddaszem użytkowym 120m2 i ostatnio dowiedziałem sie o tym że można założyć dwa przeciwprądowe rekuperatory z dwoma obiegami o małych przepływach, prawie 2x tańsze niż jeden duży, co więcej ten odpowiedzialny za poddasze byłby włączany poprzez fotokomórkę w godzinach wieczornych a parter równocześnie byłby wyłączony w godzinach nocnych , czy ktoś z forumowiczów ma taki lub podobny układ jakie są koszty założenia względem tradycyjnego jednego rekuperatora?

witam

czy dobrze rozumiem chcesz włączać i wyłączać wentylację? :o

pozdrawiam

Kilka pytań:

-Które dwa mniejsze reku są tańsze od większego?

-Gdy musimy wyłączyć wentylację zimą w pomieszczeniach ogrzewanych należy zatkać nawiewy, będzie się Panu chciało?

-Dobry reku na podstawowym biegu pobiera 15-18W Gdy damy mniejszy i na przemian będą brały po 12 W - czyli jakieś 5W - fotokomórka na czuwaniu pobiera 6W . Warto zwiększać zużycie energii kosztem komfortu?

Dzięki za wyjaśnienie, no ale wyłączenie WM w okresie letnim chyba wielkiej szkody nie przyniesie?

Poza pająkami w kanałach nic nie powinno się stać. Tylko pamiętać będziesz zawsze o włączeniu wentylacji po zamknięciu wszystkich okien?

Gra nie warta świeczki. Zaoszczędzisz może kilka złotych w miesiącu.

Poza pająkami w kanałach nic nie powinno się stać. Tylko pamiętać będziesz zawsze o włączeniu wentylacji po zamknięciu wszystkich okien?

Gra nie warta świeczki. Zaoszczędzisz może kilka złotych w miesiącu.

Pająki mogą się przydać. Wolę je od komarów. Wieczorem zapala się światło i co... otwarte okno?

Szanowny Panie Grzesiula - 120 dni lata i 12 W/h to niecałe 20zł za 4 miesiące . Naprawdę Pan uważa że to oszczędności? A jak nikogo w domu nie ma, to okna też otwarte?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Pająki mogą się przydać. Wolę je od komarów. Wieczorem zapala się światło i co... otwarte okno?

Szanowny Panie Grzesiula - 120 dni lata i 12 W/h to niecałe 20zł za 4 miesiące . Naprawdę Pan uważa że to oszczędności? A jak nikogo w domu nie ma, to okna też otwarte?

To proszę podać przykład rekuperatora który wraz całą układem bedzie generowal tak niskie koszty na miesiąc najlepiej z ceną na domek 120m2

• 3 weeks później...

Cześć !

Włażę z buciorami w Waszą dyskusję, ale zagląda tu i wypowiada się sporo kompetentnych osób. Jestem na etapie samodzielnego budowania wentylacji w budowanym domu. Będzie to najbardziej zbliżone do wentylacji wyporowej:

Dwie czerpnie:

I - przy gruntowym rurowym wymienniku ciepła ( tu skrzynka z filtrem i wentylator {vents tt 200 pro ?}

II - w szczycie pod kalenicą południowej ściany budynku i tu również filtr i wentylator

- działające zamiennie zima, lato / wiosna, jesień zasilające dwie kratki nawiewne na piętrze i trzy na parterze.

Wyciąg to trzy kratki na parterze i i trzy na piętrze.

Przechodze do pytnia:

- kratki wyciągowe będą spięte w wyrzutnię w szczycie pod kalenicą ściany północnej - CZY TU RÓWNIEŻ ZASTOSOWAĆ WENTYLATOR CZY ZADZIAŁA ZASADA WYPORU ?????

- w budynku będą 4 łazienki i jedno wc i w nich oczywiście kratki wyciągowe - CZY BĘDZIE BŁĘDEM GDY W ŁAZIENKACH DODATKOWO BĘDĄ "KARATKI HIGROSKOPOWE" WYRZUCAJĄCE Z AUTOMATU NADMIAR WILGOCI BEZPOŚREDNIO POZA WYRZUTNIĄ, ZABEZPIECZONE "ZAWORAMI ZWROTNYMI" - KLAPKAMI.

Pozdrawiam.

Marek (+48668492239):bye:

• 1 month później...

Mam takie pytanie - jak najlepiej rozwiązać taki dylemat:

Jest pomieszczenie na poddaszu pod skosem wymiary - 7x4m, na jednej krótszej ścianie wisi rekuperator własnej produkcji, wygląda to mniej więcej tak (zdjęcia stare ale coś widać):

http://imageshack.com/scaled/large/745/xtbwjp.jpg

od dołu z lewej dochodzi GWC, z prawej z dołu leci do góry i rurą 200mm do wyrzutni

całe pomieszczenie jest mniej więcej takie:

http://imageshack.com/scaled/large/560/y52v.jpg

rura do wyrzutni idzie w środku pomieszczenia pod sufitem nad drzwiami równolegle do sciany..

teraz na skosie są już wieszaki i dodatkowa wełna plus, folia, na dniach będą płyty GK..

i przechodzac do meritum - chcemy tam wstawić pralkę i zrobić suszarnię.. wiadomo że płyty GK wilgoci nie lubią, wełna tez, folia założona ale może zrobić sufit zamiast na GK to np. na OSB (8-12mm) i pomalować jeszcze folią w płynie i dopiero GK przykręcić..

i do tego jeszcze jak zrobić wentylowanie tego pomieszczenia?

do dyspozycji mam jeszcze dwa wentylatory osiowe EBM około 15cm kupione na szrocie - ale w pełni sprawne, i zastanawiałem się jakby wpiąć to może w układ wentylacyjny i uzupełnić jakimiś przepustnicami czy czymś takim, brać powietrze z tego pomieszczenia i wyrzucać razem ze zużytym z domu? albo może brać z niego powietrze i razem z GWC przepuszczać (nawilżanie, powietrza - zwłaszcza w zimie) przez rekuperator? oczywiście włączane by to było tylko w momencie powieszenia prania do czasu jego wyschnięcia - pranie najczęściej w sobotę - ale za to 3-4 pralki więc sporo tego by było.. kombinuje też żeby powietrze znad suszarek (stojących) brać rurami drenarskimi (takimi z dziurami) gdzieś tam wypuszczać..

ma ktoś jakiś pomysł?

Edytowane przez _artur_

- Powinna być druga czerpnia, nie tylko przez GWC - Latem będzie w tej rurze woda. Poza tym, szkoda w kwietniu w słoneczne dni wychładzać mieszkanie.

-GWC nie nawilża powietrza zimą!!!!

-Jak za płytą gk jest skuteczna paroizolacja i izolacja termiczna - wody nie będzie wchłaniać przy wentylacji mechanicznej. Będzie cieplejsza od punktu rosy powietrza wewnętrznego.

Do samego suszenia okresowego można wykorzystać jeden wentylator i dwa kanały spiro o różnych średnicach, Nawiew mniejszy kanał z wentylatorem wywiew większy ( jeden w drugim. W kanale wywiewnym kawałek kabla samoregulującego. I ma Pan tani reku z rozmrażaniem .

• 3 weeks później...
oki a jak z ich parametrami

zużycie prądu przez wentylatory?

bo na stronie jest tylko info o maksymalnym zużyciu 350 w

w ogóle to mało info o tym

Nie znam się na tym, nie oceniam jakości wyrobów przez internet . Poziom szumów jakość wykonania... to tylko na żywo. Zdziwiłby się Pan jak kolosalne są różnice.

• 1 month później...