Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Witam, powoli oswajam się z myślą o założeniu WM. Czytam intensywnie wszystko na ten temat, mam parę pytań, żeby potem nie było niejasności i nie popełnić błędów przy montażu. Dom mały z poddaszem użytkowym - parter (36 m2)salon (kominek) z aneksem kuchennym i łazienką, poddasze - 2 małe sypialnie , schody centralnie. Na stałe 2 osoby, wakacje 6

Pytania:

1. jaka musi być wymiana powietrza

2. nawiew do sypialni 2x30, salon 2x30 - razem 180m3 - czy tak musi być ?

wywiew - i tu mam problem, bo muszę wyciągnąć 180 z samej kuchni (aneks) i małej łazienki (4,5 m2) ?

3. czy kanały nawiewne muszą mieć w sumie taką samą długość jak wywiewne?

4. czy wyrzutnię mogę dać do kanału wentylacyjnego WG?

5. czy ze względu na kominek dobrze jest mieć lekką przewagę nawiewu nad wywiewem?

5. czy jeżeli rekuperator i wszystkie kanały będą przebiegać w ogrzewanej części to nie muszę ich ocieplać?

6. jaki dobrać do tego rekuperator, biorąc też pod uwagę, że przed reku muszę dać jakiś dodatkowy filtr z węglem aktywnym (smrodek na wsi) ?

Pozdrawiam.

Na większość a właściwie na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi są na tym forum. Ja szkoliłem się na wątku Sam robię wentylację.

Ja odniosę się tylko do punktu 6. Filtr węglowy daje się za rekuperatorem na nawiewie. Powietrze najpierw musisz porządnie odkurzyć a dopiero potem "odsmrodzić" ponieważ filtr węglowy zapycha się pyłami i skuteczność jego spada bardzo szybko. Jak masz zadymioną okolicę to trzeba poczytać wątki o filtrach do wyłapywania smogu jest ich kilka na forum.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwierz mi czytam to forum namiętnie, ale nadal mam wątpliwości, więc poprosiłem o odpowiedzi na konkretne pytania. Dziękuję za 6 ( choć też sprawa nie jest taka oczywista , bo marzy mi się ręku z odzyskiem wilgoci, a smrodek to chlew tuż obok) , czekam na pozostałe. Pozdrawiam. Edytowane przez jacogi

1. jaka musi być wymiana powietrza

2. nawiew do sypialni 2x30, salon 2x30 - razem 180m3 - czy tak musi być ?

wywiew - i tu mam problem, bo muszę wyciągnąć 180 z samej kuchni (aneks) i małej łazienki (4,5 m2) ?

3. czy kanały nawiewne muszą mieć w sumie taką samą długość jak wywiewne?

4. czy wyrzutnię mogę dać do kanału wentylacyjnego WG?

5. czy ze względu na kominek dobrze jest mieć lekką przewagę nawiewu nad wywiewem?

5. czy jeżeli rekuperator i wszystkie kanały będą przebiegać w ogrzewanej części to nie muszę ich ocieplać?

6. jaki dobrać do tego rekuperator, biorąc też pod uwagę, że przed reku muszę dać jakiś dodatkowy filtr z węglem aktywnym (smrodek na wsi) ?

1. wystarczająca, by usunąć nadmiar wilgoci w domu

2. PN-83/B-03430

3. nie, najlepiej jest jak suma oporów jest taka sama

4. tak

5. tak, mając kominek warto wybrać rekuperator, który pozwala chwilowo zróżnicować przepływy

5. które kanały? czerpnię i wyrzutnię trzeba zaizolować w każdym wypadku

6. Węgiel aktywny wymaga filtracji minimum ePM1 50% - więc najpierw dajesz rekuperator, później na nawiewie dodatkową skrzynię z filtrem dokładnym, na końcu węgiel.

Inaczej nie ma to sensu.

Uwierz mi czytam to forum namiętnie

To zacznij czytać ze zrozumieniem.

Wpisując te pytania do wyszukiwarki, odpowiedzi znajdziesz w 5 min.

Witam.

Chciałbym Was prosić o pomoc ponieważ jestem można powiedzieć na ostatniej prostej jeśli chodzi o wybór ekipy do montażu rekuperacji, ale nie mogę się do końca zdecydować ze względu na pewne rozbieżności w doborze wydajności rekuperatora.

Dostałem co prawda kilka ofert, ale powiedzcie mi proszę jak oni liczą zapotrzebowanie domu na świeże powietrze ? Pytam ponieważ dom w każdej ofercie ten sam, a rekuperatory które mi proponowano miały odpowiednio wydajność 300,400 oraz 500 i z każda z firm oczywiście twierdzi, że taka "moc" będzie optymalna dla mojego domu.

Dom z projektu: Dom w lucernie G2

Link: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lucernie-g2-m521c98cf0dfd7?gclid=CILi6Mqh6NUCFRiUsgodGVcOvw

W domu nie będzie kominka.

W domu na początku 2 osoby, a potem może 3-4 :)

Powiedzcie mi proszę jaka wydajność rekuperatora będzie przy takiej powierzchni optymalna ?

Dom nie potrzebuje wcale świerzego powietrza!!!

Bo?

- Bo nie generuje nieświerzego...

To mieszkańcy domu i ich działanie (myćie, pranie, podlewanie kwiatków, hodowla zwierzaków) generują nadmiary wilgoci.

Przyjmuje się, że potrzeba około 30m3 wymiany powietrza na twarz i na godzinę.

A jak liczą?

Różnie. Dziwnie i często głupio.

Każdy "chce mieć jakiś papier".

Nie ma go skąd wziąć, to biorą podobny i liczą...

Na bazie wytycznych dla miejsc zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej.

Czasem wychodzi im tyle, ile potrzebuje knajpa czy żarłodajnia lub hotel.

Ale papier jakiś jest! (zalecenia, norma...)

A poza tym...

Wentylacja nie jest od dostarczania "świerzego powietrza"

Wentylacja jest od trzymania wilgotności względnej wnętrz w ryzach.

Ludziom sie to myli dość często.

"Powiedzcie mi proszę jaka wydajność rekuperatora będzie przy takiej powierzchni optymalna ?"

Sam tam bywasz? - 30m3/godz.

Nieszkasz z drużyną piłkarską? (11 +1) x 30 = 360m3/godz.

:lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk