Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam jeszcze problem z kuchnią ponieważ będzie kuchenka gazowa i nie wiem jak ten temat rozwiązać(myślałem żeby zrobić tak, że wstawię w wyciąg nad kuchenkę zawór zwrotny który nie pozwoli zasysać do kuchni powietrza z zewnątrz)

Z góry dzięki za odp.

Nad tą kuchnią musisz jeszcze popracować.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dz. U. Nr 75 z 15 czerwca 2002 r., poz. 690

§ 150.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Ja się dołączę.

Czyli u mnie gdzie będzie kuchnia otwarta z kuchenką gazową mogę zastosować rekuperator.

Powiem tak, pytałem się paru instalatorów, kominiarzy kierowników budowy i każdy ma swoją wersją były i takie, że mogę mieć reku ale kratka i tak musi być i co wy na to.

Może, ktoś na tym forum z :ważniejszych” spisze to wszystko w jeden wątek i da jako główny aby to raz na zawsze wyjaśnić.

Pozdrawiam

Rafał

Opieram się na skrzynkach ponieważ wszystko i tak będzie na nieużytkowym poddaszu także nie ma problemu z rozprowadzeniem.Nad rurami się jeszcze zastanawiam,muszę przeliczyć czy to mi się opłaca z kombinowaniem alufleks przejście na spiro i znowu alufleks.Jeżeli koszty będą porównywalne to chyba nie będę się bawił w zmiany i puszczę wszystko w alufleksie.

Odnośnie artykułu:

§ 150.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem ten przepis nie muszę mieć dodatkowej wentylacji w kuchni i reku wystarczy a nad kuchnią mogę zainstalować tylko pochłaniacz?

Reku (rekuperator - wymiennik) nie jest tożsame z WM, ale rozumiem że to taki skrót myślowy, zresztą nagminnie stosowany ;)

Czasami tylko później jeśli mowa o szczegółach pojawiają się przekłamania w rozumieniu treści.

Ogólnie dobrze zrozumiałeś, (wyjaśnienie niżej), ale skup się na tym zapisie:

Inaczej możesz mieć problemy z odbiorem kominiarskim.

Ja się dołączę.

Czyli u mnie gdzie będzie kuchnia otwarta z kuchenką gazową mogę zastosować rekuperator.

Powiem tak, pytałem się paru instalatorów, kominiarzy kierowników budowy i każdy ma swoją wersją były i takie, że mogę mieć reku ale kratka i tak musi być i co wy na to.

Może, ktoś na tym forum z :ważniejszych” spisze to wszystko w jeden wątek i da jako główny aby to raz na zawsze wyjaśnić.

Pozdrawiam

Rafał

Jeśli kratka... to wentylacja grawitacyjna, a przepis mówi wyraźnie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dz. U. Nr 75 z 15 czerwca 2002 r., poz. 690

§ 148.

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

więc jak widzisz opinie (przynajmniej niektóre) były chybione

I tej wersji będę się trzymał.

Mam jeszcze jeden problem do rozwiązania a mianowicie,rekuperator będzie stał nad pomieszczeniem gospodarczym gdzie przewidziany jest piec gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania.Zasilany z zewnętrznej butli 2700 l. propan-butanem.I nie wiem czy tam mogę zastosować wentylację mechaniczną.

Mam wątpliwości ponieważ propan-butan jest cięższy od powietrza i myślę że WM się w tym pomieszczeniu nie sprawdzi.Na razie przewidziałem tam went grawitacyjną.(szczelne drzwi do garażu i pom mieszkalnych)wydzielając tym samym to pomieszczenie całkowicie.Co o tym sądzicie?

Raczej grawitacja, skoro pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane to nie ma czego stamtąd odzyskiwać, więc doprowadzanie WM nie ma sensu.

Nie ma też sensu robienie specjalnej wentylacji do odprowadzania LPG, bo taka wentylacja potrzebuje dużo powietrza, co z kolei niepotrzebnie wychładza dom. Zamiast tego można (nie jest to wymagane przez przepisy, ale warto) kupić zwykły sygnalizator LPG z syreną i nauczyć rodzinę, że jak coś wyje w kotłowni to trzeba zakręcić zawór na butli LPG, potem otworzyć okna w kotłowni ale NIE ŚWIECIĆ ŚWIATŁA W KOTŁOWNI żeby sprawdzić, dlaczego wyje :-)

kurde, Alufleks na całości? Czy na dłuższych odcinkach prostych SPIRO?

no własnie mam ten sam dylemat, wstępnie ustaliłem sobie że doprowadzenie / odprowadzenie powietrza - długie grube odcinki, pionowe i poziome - zrobie na spiro. reszte na aluflex ocieplony wełną, a końcówki termoflexy - bo już są ocieplone .. nie wiem czy dobrze kombinuje

I nie wiem czy tam mogę zastosować wentylację mechaniczną.

Mam wątpliwości ponieważ propan-butan jest cięższy od powietrza i myślę że WM się w tym pomieszczeniu nie sprawdzi.Na razie przewidziałem tam went grawitacyjną.(szczelne drzwi do garażu i pom mieszkalnych)wydzielając tym samym to pomieszczenie całkowicie.

Jak już zdecydujesz się na grawitację to pozwól jej działać i zrób zgodnie ze sztuką .

Potraktuj to pomieszczenie bardzo poważnie bo wyciek gazu przy niesprawnej lub źle zbudowanej wentylacji to spore zagrożenie .

do tematu WM w kuchni - mimo pozytywnej opinii kominiarza, zwolennika WM jak się okazało, projektant z gazowni nie zgodził się na kuchenkę gazową w kuchni, gdzie mam tylko WM, tłumacząc to tym, że jak nie będzie prądu, czyli nie działa WM, to spaliny z kuchenki gazowej, która by akurat wtedy była włączona, nie będą odprowadzane...

I co wy na to ?

Pytanie mam jeszcze o skrzynki rozprężne? Jak tam reguluje się przepływy?

projektant z gazowni nie może gdybać sobie

"a jakby, gdyby" tylko ma opierać się na przepisach, jeśli twoja wm te przepisy spełnia to wepchnij mu tą gadkę do gardła lub zażądaj okazania uprawnień a na piśmie uzasadnienia odmowy, z tym udaj się do cechu który wydał mu uprawnienia i możesz narobić rabanu :)

do tematu WM w kuchni - mimo pozytywnej opinii kominiarza, zwolennika WM jak się okazało, projektant z gazowni nie zgodził się na kuchenkę gazową w kuchni, gdzie mam tylko WM, tłumacząc to tym, że jak nie będzie prądu, czyli nie działa WM, to spaliny z kuchenki gazowej, która by akurat wtedy była włączona, nie będą odprowadzane...

I co wy na to ?

Pytanie mam jeszcze o skrzynki rozprężne? Jak tam reguluje się przepływy?

Głupoty chłopina (typ - co było gdyby) gada i wydaje mu sie że jest mądrzejszy od ustawodawcy

§ 148.

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi nie pobierającymi powietrza zewnętrznego.

§ 150.

O zaniku zasilania nie ma nigdzie mowy.

Odnośnie wentylacji w kotłowni to chcę zrobić tak że zaraz nad podłogą wykuję w ścianie otwór fi 100 jako odprowadzenie powietrza w "razie" wycieku gazu a w suficie dam anemostat nawiewny i podłączę go do kominka wentylacyjnego w dachu.W sumie i tak bez sensu bo powietrze i tak będzie się unosić wg. prawideł fizyki i kierunek ruchu powietrza będzie odwrotny od zamierzonego.chyba że zrobię nawiew z reku i nadciśnienie w pomieszczeniu będzie usuwać zużyte powietrze przez kratkę nad podłogą. Co o tym sądzicie?

Odnośnie wentylacji w kotłowni to chcę zrobić tak że zaraz nad podłogą wykuję w ścianie otwór fi 100 jako odprowadzenie powietrza w "razie" wycieku gazu a w suficie dam anemostat nawiewny i podłączę go do kominka wentylacyjnego w dachu.W sumie i tak bez sensu bo powietrze i tak będzie się unosić wg. prawideł fizyki i kierunek ruchu powietrza będzie odwrotny od zamierzonego.chyba że zrobię nawiew z reku i nadciśnienie w pomieszczeniu będzie usuwać zużyte powietrze przez kratkę nad podłogą. Co o tym sądzicie?

Repsi słuchaj!,

Jesienią męczyłem się z złym spalaniem w dwóch kotłach na ekogroszek. Monterzy kotła co zaproponowali do 2 pieców po 25 KW dopływ powietrza rurką PVC 110 mm (brak zgodności z normą i zdrowym rozsądkiem). Po różnych pomysłach i rozwiązaniach pokazałem, że w momencie otwarcia drzwi kotłowni do dużego korytarza zmienia się rozkład przepływów i czerpnia powietrza staje się wyrzutnią. Po pierwsze ciepłe powietrze zawsze unosi się do góry, czerpnia powietrza powinna mieć najkrótszą i najprostszą w okolice paleniska. Wyrzut najlepiej po przekątnej u góry kotłowni. Korzystne jest lekkie nadciśnienie lub zrównoważenie nawiewowo-wywiewne. W efekcie po wykuciu otwory o wymiarach 300mmx 200mm usprawniło spawanie w dwóch piecach 2 x 25 kW, duża ilość tlenu poprawiła efektywność spalania i sprawność pieców. Zawsze dużo tlenu w okolicach komory spalania!!!

Kazjan:yes:

Masz rację bo podobną sytuację miałem w starym domu z piecem na węgiel,drewno itp.Ale w nowej chacie w pomieszczeniu kotłowni będzie wisiał tylko piec gazowy z zamkniętą komorą spalania zasilany propan-butanem.I tu o niego się rozchodzi i o gaz który go zasila.I stąd ten pomysł na tą wentylację ponieważ propan butan jest cięższy od powietrza i ścieli się po podłodze.

I wracając do tematu-czy tak jak zaproponowałem może być,czy nie mam co liczyć na "odbiór kominiarski"?

Masz rację bo podobną sytuację miałem w starym domu z piecem na węgiel,drewno itp.Ale w nowej chacie w pomieszczeniu kotłowni będzie wisiał tylko piec gazowy z zamkniętą komorą spalania zasilany propan-butanem.I tu o niego się rozchodzi i o gaz który go zasila.I stąd ten pomysł na tą wentylację ponieważ propan butan jest cięższy od powietrza i ścieli się po podłodze.

I wracając do tematu-czy tak jak zaproponowałem może być,czy nie mam co liczyć na "odbiór kominiarski"?

Musisz to zrobić porządnie i rzetelnie! To życie Twoje i Twojej rodziny tu nie chodzi o "odbiór kominiarski", tu chodzi o czad, czujnik tlenku węgla kosztuje tylko 200,- a życie i zdrowie jest bezcenne. Kupiłem w październiku gazowy atmosferyczny piecyk jednofunkcyjny. Kolega z hurtowni ogrzewania doradził mi instalator i dał dobry upust. Po miesiącu byłem aby podziękować za podpowiedź i dowiedziałem się , że inny stały klient tej hurtowni zatruł się śmiertelnie (on i jego kilkunastoletni syn) uratował się żona i drugi syn oraz córka która była u babci.

Szczelnie nowe mieszkanie (prawie hermetyczne okna) pracowało dwa urządzenia grzewcze: kominek i piecyk gazowy we wnęce pod schodami. Po zużyciu tlenu z domu piecyk zaczął pobierać tlenek węgla z lekko uchylonych drzwiczek kominka i zaciągał do środka domu, właściciel zorientował się w środku nocy dzwonił na 112 i z pokoju syna szedł,do wyjścia upadł w przedpokoju, gdyby otworzył okno w pokoju dziecka może żyliby obaj!?

Z wentylacją kotłowni to niosą żarty i nie chodzi o odbiory ale o życie!!! Piszę to dla przestrogi dla wszystkich, bo nie godzę się z każdym zatruciem tlenkiem węgla!!!

Kazjan :(

Po to piszę na tym forum żeby to zrobić z głową i bezpiecznie!Jak na razie nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ,i to mnie wnerwia w tym forum zawsze się znajdzie ktoś kto wymądrza się zamiast rzeczowo odpowiedzieć na zadane pytanie.

Ps.A z tym odbiorem kominiarskim to był żart jak byś nie zauważył.